Đoković u velikom intervjuu "otvorio dušu": Žao mi je što ranije nisam zaplakao na US openu

Novak je u razgovoru za L'Ekip analizirao sezonu, rivale, situaciju sa korona virusom...

  • 1
Novak Đoković US open Foto: AP/Tanjug

Najbolji teniser sveta Novak Đoković niže priznanje za priznanjem na kraju 2021. godine, koja je za njega bila spektakularna. Osvojio je tri od četiri Grend slema i igrao još jedno finale, završio je godinu kao teniser broj jedan rekordnu sedmu godinu zaredom, pa i ne čudi što ga najuticajniji listovi biraju za sportistu godine.

L'Ekip je Đokovića izabrao za najboljeg na svetu u izuzetno jakoj konkurenciji, a povodom toga, Novak je i dao intervju za prestižni francuski list.

- Ovo je bila jedna od onih posebnih godina u životu, ne samo u smislu rezultata, već i svih tih rekorda, pa pandemije, svih tih emocija na i van terena. Drago mi je što je posle svega 2021. gotova - rekao je Novak, koji se osvrnuo posebno na finala US opena, gde je propustio šansu da se domogne istorijskog 21. GS trofeja, ali i prvog kalendarskog Grend slema još od Roda Lejvera 1969. godine.

- Danil je tog dana igrao bolje od mene. Imao je tako jasan plan igre i pride ga je divno sprovodio u delo. Iskreno, nije mi ni dao mnogo šansi… Servis mu je bio nepredvidiv, s dosta varijacija, pogađao je svaki ćošak terena. Bio je tu i element energije. Uobičajeno, kad izađem na teren u velikim mečevima, nisam baš favorit u srcima navijača. I pripremio sam se za takvu vrstu atmosfer. A onda, skoro ceo stadion je uz mene! Osetio sam to čim sam izašao na teren. Nisam to očekivao i bio sam uhvaćen spuštenog garda.

Osvrnuo se Novak i na suze, koje nije mogao da zadrži ni tokom meča.

- Plakao sam usred meča prvo zbog te neverovatne podrške. Bile su to suze radosnice. Zbog sve te ljubavi. Onda su se te suze radosnice pretvorile u suze tuge. Nisam se naravno predavao, ali sam osećao da ću se vrlo, vrlo teško vratiti u situaciju da pobedim. Žalim samo zbog toga što nisam zaplakao ranije. To oslobađanje je stiglo prekasno. Posle toga sam mu uzeo servis, osvojio naredni gem, ne kažem da bih pobedio da sam ranije zaplakao, ali ko zna? Ali hej, zaista verujem da se u životu sve dešava sa razlogom. Kao da Bog ili univerzum ili šta god odlučuju šta će da se desi tog dana.

Korona virus je značajno uticao na samu tenisku sezonu, Novak kaže da je bilo teško privikavati se nova pravila.

- Rolerkoster emocija. Svi su preživeli težak perioda. Ali mi smo bili primorani da zbog posla putujemo u različite zemlje i u svakoj su bila različita pravila. U takvim okolnostima je veoma teško ostati psihički zdrav, sačuvati sve one rutine koje ti dozvoljavaju da budeš najbolji ti.

Pričao je Novak i o novim rivalima, posebno o Medvedevu, sa kojim je igrao dva Grend slem finala.

Danil Medvedev, Novak Đoković Foto: CHRISTOPHE SAIDI / Sipa Press / Profimedia

- Dopada mi se njegov karakter. On šalje svima istu sliku: "Ja sam to što jesam, nikoga ne kopiram". Možda zvuči konfuzno, ali češće nailazimo na mlade igrače koji se tek pojavljuju i odmah govore o starijima, u fazonu: "On je moj idol, želim da budem kao on". A Danil je autentičan i dopada mi se to.

Još jedan veliki rival je Aleksander Zverev, koji je naneo Novaku drugi težak poraz u 2021. godini, pošto ga je pobedio u polufinalu Olimpijskih igara i sprečio ga da dođe do toliko željenog zlata, i jedinog teniskog turnira koji u karijeri nije osvojio.

Novak Đoković; Aleksander Zverev, Olimpijske igre 2020, Tokio 2020 Foto: AP/Tanjug

- Poznajem mu starijeg brata Mišu, ista smo generacija, igrali smo dosta na juniorskim turnirima. Miša je dolazio sa porodicom na te turnire, pa je i Saša bio tu… Uvek sam mu bio na raspolaganju, da udelim savet, da ohrabrim. I uvek je slušao, poštovao, divio se, podržavao me na treninzima. Naš odnos je tako izgrađen. Često razgovaramo van terena. Jeste jedan od mojih najvećih rivala, ali s njim sam nekako najbliži. Nadao sam se da ću ove godine da im bar još par puta "isprašim guzice", u Tokiju i Njujorku, ali se na kraju se uvek šalimo oko toga. I volim to. To je "NextGen" rivalstvo: Zverev, Đoković, Medvedev - poručio je Novak Đoković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA