Legendarna teniserka osudila odluku Vimbldona: "Ne mogu da podržim zabranu pojedinačnih sportista"

Bili Džin King smatra da svima treba da bude dopušteno učešće na svim turnirima, bez obzira na nacionalnost

  • 4
Marija Šarapova Foto: AP/Tanjug

Odluka Vimbldona da sa ovogodišnjeg turnira suspenduju ruske i beloruske tenisere i teniserke zbog dešavanja na teritoriji Ukrajine, nailazi na sve veću osudu javnosti povezane sa ovim sportom. Mnogobrojne legende već su javno istakle svoj stav po ovom pitanju.

Nakon što su ATP i WTA jasno stavili na znanje svima da je odluka Vimbldona unilateralna i da je ne podržavaju ni u najmanjoj meri, počeli su da se javljaju i mnogi teniseri i teniserke.

Među njima se našla i legendarna Bili Džin King, po kojoj nekadašnji Fed Kup za dame trenutno nosi naziv. Ona smatra da je odluka u potpunosti pogrešna i da šteti sportu i vrednostima za koje se tenis zalaže.

- Odluka LTA i AELTC-a u vezi sa ruskim i beloruskim igračima na ovogodišnjem turniru bila je težak i složen poduhvat i cenim izazove i pritiske sa kojima se suočavaju. Jedan od vodećih principa osnivanja WTA je bio da svaka devojka na svetu, ako je dovoljno dobra, ima mesto gde da se takmiči. Ja sam stajala iza toga 1973. godine i stojim iza toga i danas - rekla je Kingova.

Potom je podvukla da takvu odluku Vimbldona i Engleske neće ohrabriti.

- Ne mogu da podržim zabranu pojedinačnih sportista na bilo kojem turniru, samo zbog njihove nacionalnosti. Tenis je jači kada smo zajedno, a naša stalna podrška inicijativi "Tennis Place for Peace" koja pruža značajnu finansijsku podršku i resurse Ukrajini, treba da bude naš fokus - dodala je bivša teniserka.

Video: Đoković posle plasmana u finale Serbia opena: Nikad nisam igrao pred ovakvom publikom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aha

    24. april 2022 | 12:24

    Sva takmičenja na kojima se odlučuje ko može a ko ne može da učestvije, gube smisao da dokažeś da si prvi u svetu jer se eliminiše, možda naj bolji.

  • misa

    24. april 2022 | 12:15

    Pazi novače da i ti javno neiskazes svoje mišljenje jer tebe bih odmah diskvalifikovali

  • Đorđe

    24. april 2022 | 21:59

    Sport treba da zbližava narode i pokaže da je iznad političkog zla, treba odvojiti sport od politike a ne koristiti kao pritisak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA