≫ 

Rusi menjaju zastavu da bi igrali: Da li znate koji su teniseri napustili Srbiju i otišli u beli svet?

Odluka Andreja Rubljova nije "usamljena", pošto su kroz godine mnogi drugi teniseri i teniserke odlučivali da pođu sličnim korakom

  • 3
Andrej Rubljov, Martina Navratilova, Monika Seleš, Jelena Dokić, Elena Ribakina, Ivan Lendl Foto: Tanjug/AP, Profimedia, MN Press

Teniski svet je, baš kao i sve druge sfere života, duboko uzdrman zbog krize u Ukrajini koja traje mesecima. Normalno "funkcionisanje" na pojedinim turnirima je onemogućeno, ruski i beloruski teniseri od početka sukoba igraju kao neutralci, a nedavno im je zabranjeno i učešće na Vimbldonu što je izazvalo oprečne reakcije javnosti i drugih igrača.

Nikome se nije dopala činjenica da se ovogodišnji Vimbldon nije igrao za poene, što je bila reakcija ATP i WTA na sva neteniska dešavanja, a zbog čega je Novak Đoković izgubio čak 2.000 poena osvojenih prošle sezone i pao tek na 7. mesto na rang listi. Pa ipak, ni on nije najveći "gubitnik" ovog sistema.

Pritisnut svim problemima koje sukob u Ukrajini nosi, oglasio se i trenutno drugi po jačini ruski teniser, Andrej Rubljov, koji je bio vidno razočaran zabranom učešća na Vimbldonu, jer se nadao da će time stići do vrednih poena za nastavak sezone i eventualni napredak na ATP listi. Međutim, zbog zabrane koja je na snazi, ozbiljno razmišlja da promeni državljanstvo. I ne bi bio prvi koji je u svetu tenisa to učinio.

- Kada već pričamo o Vimbldonu, verovatno je trebalo da promenim državljanstvo da bi me pustili tamo. To bi njima bilo prihvatljivo! Ako budemo dobili potpunu zabranu, sa svih turnira, i s obzirom na to da hoću da mi traje karijera, to bi mogao da bude jedan od načina - nagovesio je svoju nameru Andrej.

Ipak, primera promene državljanstva u svetu tenisa imamo na pretek i to već u regionu. Nekoliko tenisera i teniserki je čak odlučilo da nastupa za Srbiju umesto za neku drugu državu u prošlosti, baš kao što su postojale i obrnute situacije.

Monika Seleš i Jelena Dokić najjači primeri odlaska, Marko Topo "najsvežiji", braća Sabanovi iz Hrvatske došli u Srbiju

Svi se sa velikom traumom sećaju incidenta iz Hamburga kada je nekontrolisani gledalac u Hamburgu, Ginter Prahe nožem napao Moniku Seleš i napravio joj pakao od života i karijere. Iako se teniserka relativno brzo oporavila od povrede, ostale su psihološke posledice koja je nastavila da vuče kroz život.

Pa tako, i ona je bila deo grupe tenisera i teniserki koji su u jednom momentu promenili državljanstvo i prešli da nastupaju za neku drugu zemlju. Sve do 17. maja 1994. godine, Monika je nastupala pod zastavom Jugoslavije, sve dok tog datuma nije dobila američko državljanstvo. U karijeri će ostati poznata kao višestruka osvajačica Australijan opena, Rolan Garosa i US opena, dok joj jedino nije pošlo od ruke da osvoji titulu na Vimbldonu, gde je odigrala jedno finale 1992. godine.

Još jedna upečatljiva teniserka koja je menjala državu za koju nastupa (i to ne samo jednom) je Jelena Dokić. Ona je u periodu od 1998. do 2001. godine igrala za Australijance, da bi potom sledeće četiri godine igrala pod zastavom Jugoslavije i Srbije i Crne Gore, posle čega se vratila matičnoj Australiji.

Sve se dogodilo nakon što je Damir Dokić optužio organizatore Australijan opena za nepravilnosti u žrebu što je dovelo do nesporazuma, a porodica se preselila za Sjedinjene Američke Države, dok je Jelena počela da nastupa za Jugoslaviju. Za to vreme je nacionalni sportski komitet naše bivše zemlje odlučio da je proglasi i za sportiskinju godine, da bi 2006. godine posle velike drame i odsustva sa turnira od četiri do pet meseci, ona naprasno odlučila d ase vrati za Australiju i da zatraži da ponovo nastupa za njih.

Još jedna teniserka koja je u skorijoj istoriji promenila državljanstvo je Vesna Dolonc. Ona je sve do 2012. godine nastupala za Rusiju, da bi potom do kraja karijere, odnosno do 2017. godine igrala za našu zemlju. I Marko Topo je još svežiji primer iz ove godine. Momak rođen u Minhenu isprva se odlučio da predstavlja Srbiju na velikim turnirima, da bi pre par meseci ipak odlučio da pređe i igra za Nemačku, što je izazvalo reakciju i najboljeg srpskog tenisera, Novaka Đokovića.

Momci čijim se uspesima radujemo u poslednje vreme su braća Sabanov. Ovi dubl igrači odlučili su da posle nastupa pod zastavom Hrvatske, ipak pređu i igraju za Srbiju, a za to je takođe najzaslužniji Novak Đoković. Najbolji srpski teniser dodelio je odlične uslove Ivanu i Mateju za pripreme na Dorćolu, što su oni umeli da cene, a na sve to su imali ogromnu podršku nekoliko puta na Serbia Openu. Rođeni su u Subotici, ali su vrlo brzo otišli za Osijek zbog majke koja je tamo radila kao profesorka u gimnaziji. Život ih je, ipak, vratio u našu zemlju.

Ko je iz regiona menjao državljanstvo? Tu su Ivan Dodig, Ajla Tomljanović, Aljaž Bedene i Bernarda Pera

Nije samo Srbija doživela "promene" kada je reč o spisku igrača i igračica koja nastupaju pod njenom zastavom. Vrlo slična priča viđena je i u komšiluku, gde su viđeni "prelazi" sa jedne na drugu stranu, kako između zemalja, tako i malo šire, međunarodno.

Tako je Ivan Dodig u ranim fazama karijere, tačnije do 2008. godine nastupao pod zastavom Bosne i Hercegovine, što mu je pripadalo time što je rođen u Međugorju. Ipak, vrlo brzo je otišao za Hrvatsku, a nedavno je zajedno sa Novakom Đokovićem otvorio nove terene u Visokom i odigrao egzibicioni meč.

Tu je još jedan predstavnik muškog pola - Aljaž Bedene, zanimljivo, koji je takođe igrao sa Noletom u Visokom pre nekoliko dana. On je 2008. godine otišao u Veliku Britaniju kako bi nastavio da "juri" svoje teniske snove, ali sve do 2015. godine nastupao je pod zastavom Slovenije zbog pravnih ograničenja.

Ipak, Britanci su mu potom dopustili da igra pod njihovom zastavom u periodu od 2015. do 2017. godine. Tokom 2018. godine, ITF je odbio njegov zahtev da nastupa za Ujedinjeno Kraljevstvo za Dejvis kupu, što je bila inicijalna kapisla za Bedenea da se vrati i ponovo zaigra za Slovence.

Od devojaka, državljanstvo su promenile Bernarda Pera, hrvatska teniserka koja je bila protivnica Aleksandre Krunić u nedavno odigranom finalu turnira u Budimpešti, baš kao i Ajla Tomljanović koja je posle Hrvatske prešla da igra za Australiju.

Najviše igrača prelazilo da igra za Kazahstan iz Rusije, pamte se i Ivan Lendl i Martina Navratilova

Možda i ponajveći broj igrača kroz istoriju prelazio je da umesto pod ruskom zastavom nastupa za neku od država iz nekadašnjeg Sovjetskog saveza. Ubedljivo najviše njih otišlo je da igra za Kazahstan, a među njima je i ovogodišnja pobednica Vimbldona, Elena Ribakina.

Nije jedina dama koja je to učinila, pošto je i Julija Puniceva otišla da igra pod zastavom Kazahstana zbog boljih uslova koje im je ponudila ova teniska federacija. Kod muškaraca, rusku zastavu kazahstanskom zamenili su Aleksander Bublik i Mihail Kukuškin, dok je Nikoloz Basilašvili odlučio da predstavlja Gruziju.

Nije samo "sovjetski" blok bio zastupljen u ovim promenama. I mnogi drugi igrači širom planete, a koji se trenutno nalaze u samom vrhu tenisa, odlučili su se na promene. Neki od najpoznatijih su Maksim Kresi koji se posle Francuske "preselio" u SAD, potom Henri Laksonen koji je posle Finske prešao da igra za Švajcarce, trenutno najbolji britanski teniser Kameron Nori je igrao za Novi Zeland u prošlosti, dok smo videli i dva "prelaza" u Čile i to iz Severne Amerike. Alehandro Tabilo je tako posle Kanade odlučio da igra za njih, baš kao što je i Nikolas Džari prvobitno nastupao za Sjedinjene Američke Države.

Verovatno jedni od najpoznatijih "internacionalnih" primera su zamene državljanstva Ivana Lendla i Martine Navratilove. Oboje su iz svojih razloga odlučili da više ne nastupaju za Čehoslovačku i da zamene tu zastavu američkom. Lendl je samo završnicu svoje karijere, posle 1992. godine odigao u bojama Sjedinjenih Američkih Država, dok je sa Navratilovom priča potpuno drugačija.

Ona je 1975. godine tražila azil u Americi, posle čega je izgubila pravo na svoje staro čehoslovačko državljanstvo. Šest godina kasnije dobila je zeleni karton i američki pasoš, ali je i prethodnih šest godina nastupala pod patronatom Sjedinjenih Američkih Država. Do kraja karijere nastupala je za njih, a 2008. godine posle dosta borbe uspela je da povrati nazad i svoje staro, češko državljanstvo.

Video: Đoković branio sedmerce najboljem rukometnom golmanu iz Bosne, ali na malom golu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    20. jul 2022 | 13:51

    Прастара ствар: НА МУЦИ СЕ ПОЗНАЈУ ЈУНАЦИ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA