≫ 

Prvi poraz Đokovića još od maja: Novaka imao tri meča u 18 sati, Ože Aliasim iskoristio umor i slavio!

Kanađanin je bio nemilosrdan iz servisa

  • 15
Lejver kup, Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković igrao je ovog poslepodneva treći meč u samo dva dana na Lejver kupu u Londonu, a nakon dve pobede pretrpeo je poraz od Feliksa Ože Aliasima 6:3, 7:6(3), prvi od maja ove godine kada je eliminisan na Rolan Garosu. Tako je ekipa Sveta na Lejver kupu poravnala na 8:8 protiv Evrope i došla u situaciju da možda prvi put trijumfuje u ovom takmičenju.

Đoković je morao posle dve pobede, prvo u singlu protiv Frensisa Tiafoa, a onda i u dublu, došao dan kasnije da igrao protiv Ože Aliasima koji je pokazao izvrsno vladanje servisom i forhendom, te je za nešto više od sat i po vremena prvi put u karijeri bio bolji od Srbina.

Od samog starta nije ličilo baš da će Kanađanin da pokaže toliki otpor, jer je već u prvom gemu pretrpeo brejk, a onda i potvrdu od srpskog tenisera. 

Ipak, stiže ribrejk i preokret na 2:3 i jedan hod koji je otišao totalno u stranu predstavnika Sveta koji se sačuvao poravnanja na 4:4, a onda uz još jedan brejk sa nulom otišao ka prvom setu.

Verovatno je Novak još uvek pravio plan kako da se suprotstavi izuzetnom servisu protivnika, a pritom se borio sa "čišćenjem linija", pa je sada on bio taj koji je pretrpeo brejk na startu deonice.

Čekao se taj kontra napad, čekao se udarac koji će ozvaničiti povratak i on se desio u šestom gemu, i to sa nulom kada je Đoković stigao sa 1:3 na 3:3.

I pored toga se videlo da je Ože Aliasim spreman da nastavi sa dobrim igrama, jer je imao čak 23 vinera više od neiznuđenih grešaka.

Sve se to videlo "u malom", na taj-brejk sesiji gde je tri puta ostvario mini brejk uz jedan pretrpljeni, pa je Đoković prvi put na Lejver kupu morao da pruži ruku boljem.

Sada je 8:8 i ostala su još dva singl duela do kraja i Evropa je prvi put u opasnosti da izgubi prevlast na ovom takmičenju.

Novak Đoković i tim Evrope Foto: Tanjug/AP

TOK MEČA

II SET

6:7 - KRAJ... PORAZ NOVAKA, PRVI OD MAJA.

6:6 - Ovo je bilo neminovno. Igraće se taj-brejk jer je Aliasim uz 13 asova prilično siguran u svojim servis gemovima i ulazimo u krajnje uzbudljivu završnicu.

6:5 - Ponovo je bilo veoma opasno, pogotovo kod 15:30. Ože Aliasim je pokušao da plasira jednu forhend dijagonalu koja je nekoliko centimetara bila vani, a nakon toga je ipak Novak preuzeo inicijativu uz dobar servis i obezbedio taj-brejk.

5:5 - Možda je mogao Novak bolje u nekim poenima, ali su usledila dva asa i sa nulom je ostao u setu Ože Aliasim. Idemo ka neizvesnoj završnici.

5:4 - Uzima Novak gem i sada će Ože Aliasim da servira za ostanak u setu. Ohrabruju saigrači iz tima Sveta da nastavi sa hrabrom igrom koja mu donosi poene. Stigao je Kanađanin do 30:30, bio ubojit i na 40:30, ali ga je nadmudrio Srbin i ponovo poveo.

4:4 - "Crta" sada po terenu Feliks, i to pod pritiskom. Dobijao je dva puta pod noge ritern, ali je uspevao da se izvuče iz te situacije. Ima odnos od +10 vinera i neiznuđenih, to ga i drži ovako visoko u ovom susretu, uz, naravno, servisa.

4:3 - Morao je da se skine ovaj znoj sa čela... Imao je Ože Aliasim dve brejk lopte, ali je od tog momenta napravio tri neiznuđene greške. Produžio je Kanađanin priču u gemu sa jednim sjajnim pasing udarcem, ali je nastavio niz grešaka i evo prve prednost Novaka u ovom setu.

3:3 - BREJK ZA ĐOKOVIĆA! I TO SA NULOM! Kakvo slavlje na terenu i na klupi Evrope gde Rodžer Federer konstantno daje podršku Novaku. Naterao je Srbin na tri greške u razmenama protivnika, a svemu su prethodila tri riterna. Ovo je ono što je bilo potrebno.

2:3 - Odličan gem za Đokovića. Sa dva fenomenalna poena je pobegao od 30:15 i eventualne muke i čini se da bi sada moglo da dođe do novog preloma meča, naravno, uz popuštanje servisa Ože Aliasima.

1:3 - Feliks je došao do kote od osam asova. To mu je pomoglo da ponovo ode na dva gema prednosti. Samo je jedan poen Novak osvojio, pa će morati povratak da potraži u narednom gemu.

1:2 - Krenuo je Đoković u akciju gašenja požara, ali je prilično bukti sve shodno tome da Ože Aliasim izvrsno koristi sada svoje servis gemove. Ovo nije bio slučaj na startu meča.

0:2 - Evo sada i potvrde stečenog. Došao je Aliasim do 40:0, uspeo je Novak da sa dva vinera zakomplikuje situaciju, ali ne i da ode do djusa.

0:1 - ODMAH BREJK ZA OŽE ALIASIMA... Ovo je već loše. Novak ima neiznuđenih grešaka manje, ali Feliks ima više direktnih poena. Samo jedna prilika je bila potrebna kanadskom igraču da dođe do velike prednosti.

Novak Đoković i tim Evrope Foto: Tanjug/AP

I SET

3:6 - SET ZA KANAĐANINA... Nije iskoristio prvu, ali jeste drugu zaključnu loptu. Proradio je servis Ože Aliasimu. To je ono što ga je i izvuklo do ove ogromne prednosti. Možda Novak ima malo bolje procente pri drugom, ali protivnik je daleko bolji pri prvom servisu sa 80 odsto (naspram 57 odsto). Videćemo šta nam donosi nastavak...

3:5 - NOVI BREJK OŽE ALIASIMA... I to sa nulom. Neverovatno je odigrao ovaj gem kanadski predstavnik koji je sve zaključio jednim ubitačnim riternom. Bio je Đoković, ruku na srce, nemoćan u ovoj mini deonici.

3:4 - Još jedna propuštena prilika za Noleta, jer je imao inicijativu na brejk lopti, ali je nije iskoristio. Ono što hrabri je to što je Đoković i u sledeća dva poena diktirao tempo, ali je falio taj završni udarac. Feliks se dobro drži i ponovo prelazi u vođstvo.

3:3 - Nije mogao bolji odgovor na ovaj mini niz od gema bez izgubljenog poena. Novak je i dalje daleko od svojih prirodnih broji na prvom i drugom servisu i to samo ukazuje na momenat koji će uskoro doći i napraviti razliku u ovom susretu.

2:3 - Šteta. Previše grešaka za Đjokovića, a mogao je kod 40:30 da zapreti i produži ovaj gem. Jedna rizična bekhend dijagonala je pala direktno na liniju, ali je nakon toga već sledeća završila iznad osnovne linije. Vodi Ože Aliasim prvi put u meču.

2:2 - RIBREJK KANAĐANINA... Skoro, pa poklonjen. Novak je odservirao dve duple servis greške, jednu upravo kada je bio najlošiji momenat i imamo ponovo egal u meču.

2:1 - Sada je proradio servis Ože Aliasima koji je veoma brzo uzeo svoj prvi gem u meču. Kada ubaci prvi servis, teško se može protiv predstavnika sveta i Kanade, a to i ovde dokazuje jer ima 5/5 na tom segmentu. Problem je samo što... Nije baš precizan od starta.

2:0 - Najtužim poenom je srpski as zaključio potvrdu učinjenog na startu. Pratio je Feliks poen za poenom, ali je izgubio onaj najbitniji reli. Đoković je prilično siguran.

1:0 - ODMAH BREJK ZA NOVAKA! Ni momenta se ne može pomisliti da je Đoković nekoliko meseci pauzirao. Odigrao je dva dobra duela juče, a sada i protiv Aliasima otvara duel tako što mu oduzima servis. Dve brejk lopte su obezbeđenje dobrom igrom na mreži - prva nije prošla, ali zato jeste druga kada je naterao protivnika na grešku.

KOMENTAR PRE MEČA

Bio je ovo emotivan vikend za Novaka, kako je i sam istakao juče tokom večeri, a sve naravno zbog oproštaja Rodžera Federera od teniske karijere. Bilo je suza, emocija, mnoštva zagrljaja, svi su želeli da na najbolji mogući način isprate Švajcarca u zasluženu penziju.

Juče je Đoković zaigrao prvi put posle 76 dana, a u razmaku od 20 minuta odigrao je dva meča, prvo u singlu protiv Tijafoa, koji je dobio u dva seta (6:3, 6:1), a potom i dubl sa Beretinijem protiv Aleksa de Minora i Džeka Soka koji je završen na identičan način (7:5, 6:2).

Svi se nadaju da će Novak doneti još jedan poen Evropi protiv Ože-Alijasima sa kojim se sastao dva puta ove godine i oba puta je slavio, prvo na ATP turniru u Rimu, a potom na egzibiciji u Harlingemu.

Video: Šou Đokovića, Nadala i Federera na gala večeri Lejver Kupa: Velika trojka ponovo na okupu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    25. septembar 2022 | 16:01

    Trba Noletu par meceva da udje u ritam

  • Ja

    25. septembar 2022 | 17:04

    Pa i Kanadjin je imao tri meca u dva dana

  • Taralino

    25. septembar 2022 | 17:02

    Nije istina.Zasto iskoristio Oze umor,igrao je sad isto 2 meca za redom.Nole je nas i uvjek sam za njega ali sportski je priznati da je drugi bio na visini zadatka.Nole idemoo dalje 🍀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA