≫ 

Tempomat zvani Đoković: Novak u finalu Tel Aviva, Rus kasno opustio ruku protiv idola!

Moglo je da bude mnogo brže, ali je i ovo više nego efikasno

  • 12
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Jedan od najboljih tenisera u istoriji Novak Đoković bez ikakvih problema se plasirao u finale turnira u Tel Avivu pošto je sa ubedljivih 6:1, 7:6(3) eliminisao ruskog predstavnika Romana Safiulina.

Videli smo dva totalno različita seta - jedan koji je trajao 23, a drugi koji je trajao 83 minuta. Srpski as je počistio protivnika, a onda se igrao sa njim mačke i miša do taj-brejka kada je odlučio da prekine nade Rusa.

Susret je pretio da se završi za manje od sat vremena, ali je Safiulin shvatio da će se obrukati ako ne opusti ruku, što je on i učinio. Novak je servirao kod 5:4 za meč, ali se drama nastavila do taj-brejka gde je pukao šarenoliki ruski zid.

Preživeo je protivnik brzu seču, jer je Novak koristio tempomat. Zaista se nije dovodilo u pitanje da li će Đoković da slavi, pitanje je bilo kada će stisnuti gas, a kada kočnicu.

Đoković će za svoju prvu titulu nakon Vimbldona igrati protiv pobednika meča Marina Čilića i Konstana Lestijena.

Novak Đoković Pablo Anduhar Tel Aviv Foto: Profimedia/AFP/JACK GUEZ

O prvom setu nema mnogo o čemu da se priča, jer je izgledalo kao da igra najbolji (što jeste slučaj) protiv amatera.

Ništa nije išlo od reketa Safiulinu, njegov prvi servis nikako nije želeo da krene, a dok je on čekao da se pojavi, rezultat se toliko brzo smenjivao da je već za 15 minuta bilo 5:0 uz dva brejka.

Jedini gem koji je izgubio Novak u prvoj deonici desio se kod 5:1, ali je onda usledio rafal od četiri brza poena i ekspresan kraj prvog seta.

Ipak, iako su svi očekivali da će sve ubrzo biti gotovo, Safiulin je počeo da pogađa prvi udarac, da pravi velike probleme i komplikuje zadatak.

Koliko je bio siguran, govori činjenica da je prva brejk lopta došla tek u 10. gemu, dok je sam Rus imao svoje šanse u šestom gemu.

Ruski predstavnik nije, ali zato jeste Nole iskoristio svoju priliku i to je trebalo da bude to. Ipak...

Nije to bilo to.

Đoković je ispustio prednost kada je servirao za meč, a Safiulin je nastavio sa praksom pravljenja problema u drugom setu sve do taj-brejka kada je izgubio korak i zastao pred Novakom.

TOK MEČA

II SET

7:6 - IDE ĐOKOVIĆ U FINALE TEL AVIVA!

6:6 - Idemo u taj-brejk...

5:6 - Sada Rus i vodi. Malopre je bio na ivici ponora, nije znao šta bi uz svoj servis mogao još da uradi, ali evo sada ima taj-brejk u džepu.

5:5 - KADA SE NAJMANJE NADAMO, NOVAK GUBI SERVIS... A, sve je moglo da bude gotovo. Na 30:30, svi su pomislili da će meč biti ubrzo gotov, ali... Safiulin je preživeo. Retko, skoro nikada, se nije dešavalo da Novak dopusti da mu izmakne zaključna rečenica. Sada će morati da nastavi, a prvog servisa, onakvog kakvog on želi, još uvek nema.

5:4 - BREEEJK ĐOKOVIĆA!  Ponovo se vidi vatra kod Novaka, vidi se da mu je stalo da se ne komplikuje dalje situacija. Iako se u momentu učinilo da se nastavlja jednobojna akcija iz ovog seta, vratio se Srbin sa 40:15 i krenuo sa velikim pritiskom koji je rezultovao brejk loptom. Tu je uz dobro raspoređene udarce stigao do mreže i lako rešio poen. Sada će servirati za pobedu!

4:4 - Đoković je sada odigrao nešto bolji gem nego što je to slučaj u dosadašnjem delu seta, ali svemu tom je pomogao prvi servis koji se polako vratio. Ipak, još uvek nema brejk loptu u ovoj deonici, još uvek Safiulin drži procente i ne dozvoljava da se previše prebacuje lopta preko mreže.

3:4 - Sada se već može konstatovati da se Safiulin totalno opustio i da je shvatio da može mnogo više da da nego što je to bio slučaj u prvom setu. Jednu mentalnu i iscrpnu borbu videli smo na 30:15, a mreža mu je još jednom amortizovala i pripremila forhend dijagonalu, nakon čega je asom ponovo došao do prednosti.

3:3 - Najteži gem za Đokovića u meču, ali nije ni čudo kada je samo na 50 odsto ubačenog prvog servisa. Nema pomoć tom segmenta, a protivnik je osetio da može da udara iz sve snage i da opusti ruku, pa smo videli i jedan djus. Jeste, pre svega smo videli ponovo mrežu koja je donela Safiulinu 40:40, a onda se stvorila i brejk prilika koja je otklonjena asom. Već sada, ovaj set traje 15 minuta duže nego prvi.

2:3 - Četiri asa i dve duple servis greške - to je bilans Safiulina u drugom setu. Odvažniji je, ide na sve ili ništa i to mu se i te kako isplaćuje, jer je ponovo osvojio gem, ovoga puta prilično lako sa jednim izgubljenim poenom.

2:2 - Kakav smo sada urlik čuli od strane Đokovića kada je poravnao na 15:15. Videlo se da, i pored ovog sjajnog rezultata, želi da pojača tempo i da sve besprekorno plasira u protivničko polje. Nakon toga je, na 40:15, Safiulin osvojio jedan poen forhend paralelom, ali nije otišao dalje od toga.

1:2 - Kod 0:15, Safiulin je iz treće razmene pogodio sajlu i imao više nego dosta sreće da suzbije nervozu i pritisak. Verovatno, da je to ostalo na njegovoj strani, ovaj meč bi se mogao smatrati gotovim, ali je uspeo na 15:30 nekako da se izvuče i ponovo povede u ovom setu.

1:1 - Novak je statistički na 86 odsto osvojenih poena na prvom i 60 odsto na drugom, ali se mora istaći da je imao samo pet drugih servisa. Predobro to za sada izgleda.

0:1 - Upravo sada je, pre nekoliko sekundi, Safiulin uzeo svoj prvi poen na drugom servisu. To je i sprečilo dalje njegovo potonuće, jer je bilo 40:40, a onda jedan as i poen koji bi mogao da ga probudi. Doduše, Đoković zaista izgleda determinisano da pošalje protivnika na odmor što je brže moguće.

I SET

6:1 - SET ZA ĐOKOVIĆA! Ovo je bilo prebrzo i presjajno...

5:1 - Sklonio se Safiulin sa "krompira". U ovom gemu je sve servisom rešio i sigurno je da će mu ovo biti podsticaj da zaigra mnogo bolje u nastavku, iako je Novak sa minimumom interesovanja osvojio dva poena. Sada sledi ono što je bitnije za Đokovića, a to je servis za set.

5:0 - Ni dva minuta nije bilo potrebno Đokoviću da potvrdi i ovaj brejk. Samo 17 minuta je igre. Poeni idu kao na traci i Safiulin je na terenu kao nemi posmatrač. Ako nije as, onda je servis viner. Ako nije servis viner, onda je zicer posle slabog riterna. Ako nije ni to, onda je neiznuđena greška protivnika. Sve u svemu, Rus servira za opstanak.

4:0 - PONOVO GUBI SERVIS SAFIULIN... Uspeo je da Rus da popravi jednu katastrofu koja mu se smešila na 0:40, došao je do djusa, ali se nastavila prava muka. Desila se i četvrta, a onda i peta brejk lopta, a Novak je imao uvek spreman odgovor na prvi servis, tako da je neiznuđena greška ozvaničila novu promenu rezultata. Ovaj set bi mogao da bude brzo gotov.

3:0 - Ovo do sada izgleda više nego sjajno. Samo ta jedna dupla servis greška koja se ukazala tek na 40:0, ali sve ostalo je prefektno i Novak posle samo devet minuta ima 3:0.

2:0 - ODMAH BREJK ZA ĐOKOVIĆA! Prvo dva sjajna riterna za srpskog asa i pretnja, a onda i nervoza Safiulina zbog toga što mora da odigra još jedan poen. Izgubio je Rus svoj servis sa nulom, a tmuran start za njega zaključen je duplom servis greškom.

1:0 - Krenuo je Novak silovito, brzo osvojio tri, a onda izgubio dva poena, ali je as rešio prvi gem i evo uvodnog vođstva za Novaka.

PRE MEČA

Đoković je stigao u Izrael i oduševio tamošnji narod, te karte u pola sata planu za svaki njegov duel. Tako je bilo i protiv Pabla Anduhara, ali i protiv Vaseka Pospišila.

Prvog je savladao uz tek nekoliko izgubljenih gemova, dok je uz veće napore uspeo da spreči svog prijatelja Vaseka da i u šestom međusobnom duelu uzme makar set.

Sada za finale igra protiv 104. tenisera planete koji je ove sezone tek pokazao da bi mogao da bude član više teniske kaste.

Safiulin s vremena na vreme zna da iznenadi, sada je do polufinala stigao pobedama od po 2:0 nad Argentincem Ečeverijem i francuskim predstavnikom Rindernehom, uz preokret protiv Grenijea na startu takmičenja.

Za sada se nisu sastajali Novak i Roman, ali je Safiulin rekao da mu je jako drago što će konačno igrati protiv svog idola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suepr Brundo

    1. oktobar 2022 | 20:17

    Bravo Novace, bravo odbojkasice.Pobedile su Amerikanke sa 3:0.

  • Србија до Токија, Русија до милвокија

    1. oktobar 2022 | 17:48

    Хајде Ноле!

  • Kele

    1. oktobar 2022 | 20:46

    Nole i sutra da slavimo pobedu i trofej,idemo Noleee.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA