Vreme čitanja: oko 6 min.

Stigao je Alkaraza i Runea, ali njih neće: Teniseri koji su otišli u penziju sa boljim skorom od Đokovića

Vreme čitanja: oko 6 min.

I ovo je pokazatelj koliko je Novak veliki

  • 1
Penzonisani teniseri koji imaju bolji skor od Novaka Đokovića Ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP/JIMIN LAI / AFP / TORSTEN BLACKWOOD / Don EMMERT / Aaron Gilbert/Icon Sportswire; Profimedia;

Ivo Karlović se danas i zvanično oprostio od tenisa, iako je već neko vreme bilo jasno da je za njega prošlo vreme u teniskom vrhu. Sa 44 godine, hrvatski dvometraš (2,11 m) je odlučio da okači reket o klin i da ode u penziju.

Od tenisa je zaradio 10.160.232 dolara u karijeri, podigao je osam ATP pehara, a najbolji rang bio mu je 14. mesto, dok je ukupno tokom karijere imao pozitivan skor pobeda i poraza (371:346).

Ostaće upamćen i kao jedan od najboljih servera svih vremena, koji je dugo držao i rekord po najsnažnijem servisu od 251 kilometar na sat. Igrao je i servis volej igru, zbog koje je bio posebno opasan na Vimbldonu, gde je stigao do četvrtfinala i to mu je bio najbolji rezultat na Grend slemovima.

Veliki njegov uspeh je i to što je u penziju otišao kao neko ko ima bolji skor od Novaka Đokovića, najboljeg tenisera svih vremena i nema sumnje, to je nešto što će moći da priča svojim unucima.

Upravo njegovo oproštajno pismo od tenisa povod je za tekst o tome ko se može hvaliti da je karijeru završio sa pozitivnim skorom protiv Đokovića.

Ivo Karlović

Novak Đoković, Ivo Karlović Foto: KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia

Karlović protiv Đokovića ima 3:1 u međusobnim pobedama. Iako ATP zvanično računa da je skor 2:1, Karlović je dobio Đokovića i u kvalifikacijama za Masters u Madridu još davne 2005. godine, ali ATP zvanično ne broji tu pobedu, pa je zvanično 2:1, mada Karlović to ne prihvata i "pecka" Đokovića kada god se sretnu zbog toga.

- Zapravo je 3:1 za mene. Pobedio sam ga i u kvalifikacijama u Madridu 2005. godine, ali ATP to ne beleži. Nije da ga zadirkujem, ali spomenem mu taj podatak s vremena na vreme. Na šta on počne iznositi smešne izgovore, poput "duvao je vetar", ili "to je bilo 1847." Ne znam zašto je baš tu godinu izabrao - rekao je svojevremeno Karlović.

Osim te "nepriznate" pobede, Karlović je slavio još dva puta, i to je bilo na poslednja dva susreta protiv Novaka. Đoković ga je savladao u Hamburgu u maju 2008. godine sa 7:6, 6:3, da bi posle bio poražen u Madridu 2008. godine sa 7:6, 7:6, a kasnije i Dohi 2015. kada je bilo 6:7, 7:6, 6:4.

Nakon toga nisu se susretali, a Karlović je pao na ATP listi, pa nije ni bilo prilike da Novak popravi međusobni skor, što bi se sasvim sigurno i desilo da je bilo više mečeva između njih.

Endi Rodik

Endi Rodik, Novak Đoković, US Open 2023 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Novak je tokom 2008. i 2009. godine imao veliko rivalstvo sa Endijem Rodikom, koje je u to vreme donosilo veliku tenziju između dva tenisera, da je umalo došlo i do fizičkog obračuna jednom prilikom.

Bilo je tu i javnog prozivanja, "treš toka" na konferencijama i posle mečeva, ali i velikih bitaka na najvećim turnirima.

Rivalstvo je počelo na US openu 2008. godine, kada je Rodik na konferenciji pre meča isprozivao Đokovića da ima SARS, ptičiji grip, običan grip i ko zna koje sve bolesti, aludirajući na to da predaje mečeve uz izmišljanje razloga, iako je Novak tada imao problema sa alergijom, zbog kojih je imao problem sa disanjem i često nije mogao da dođe do daha, i usled toga je predavao mečeve.

- Zar nisu oba članka - upao je u pitanje novinara o povredi Đokovića, a zatim nastavio:

- I leđa, i kukovi, i grčevi. Ptičiji grib, Antraks, SARS, uobičajeni kašalj i prehlada. Ima ih zaista mnogo. Znate, ili je nabrži da pozove trenera, ili je najhrabriji momak svih vremena. Na vama je da odlučite. Ja se osećam dobro, on trenutno ima 16 povreda - rekao je Rodik pred njihov međusobni duel 2008. godine.

Đoković je nakon toga isprašio Rodika na njegovom terenu, na Artur Ešu na US openu, nakon čega ga je Novak prozvao posle pobede.

Endi je rekao da sam imao 60 povreda na prošlom meču, očigledno nisam, jel tako? - rekao je nakon čega ga je publika izviždala, a Novak je nastavio da priča kako ga je Rodik prozivkom dodatno motivisao.

- Nije lepo to reći pred ovom publikom, da imam 60 povreda i da foliram, jednostavno nije lepo. Nemamništa protiv nikog, jednostavno nije lepo - rekao je Novak, i ponovo dobio zvižduke.

Endi Rodik, Novak Đoković Foto: Profimedia/AFP

Rodik je čak posle toga želeo da se fizički obračuna sa Novakom.

- Ušao sam u fizički sukob u svlačionici posle meča sa teniserom čije ime neću otkriti, mogu samo reći da se rimuje sa Šmovak Šmoković, i to se desilo jednom na US openu. Pre meča sam pričao svašta, a on je izašao na teren i razbio me.

- Posle meča je i on rekao nešto na moj račun, pa je ušao u svlačionicu. Tada sam krenuo prema njemu, saterao ga uz ormar, ali sam tada primetio da je njegov trener i te kako krupan. Moj trener je bio visok oko 170 centimetara, imao je 59 kila i bio je veoma sitan. Ohladio sam se vrlo brzo i odlučio da se povučem sa strane - rekao je Rodik svojevremeno u jednom intervjuu, ali je kasnije ispričao i da su njih dvojica popravili odnos i danas ga često veliča i govori o Novaku u superlativima.

Nakon ovog zapaljivog meča na US Openu, kada je Novak imao 2:1 u pobedama, Rodik je vezao četiri pobede i došao do 5:2.  Đoković je uspeo da smanji razliku pobedama u njihova poslednja dva duela 2010. i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, kada ga je razbio sa 6:2, 6:1.

Rodik je ubrzo završio karijeru, a kasnije je u šali govorio kako je završio karijeru dok je još imao pozitivan skor sa Đokovićem. Nema sumnje da bi Novak brzo pretekao Rodika da je igrao bar još jednu sezonu.

Marat Safin

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Koliko je Novak bio dominantan, najbolje govori to što su teniseri koji su otišli u penziju sa pozitivnim skorom uglavnom mečeve s njim imali u ranijim fazama Novakove karijere.

Marat Safin je jedan od takvih primera.

Igrali su oba puta i oba puta je bilo na Grend slemovima. Safin je slavio na Australijan openu kada je naneo Novaku jedan od najtežih poraza u karijeri sa 6:0, 6:2, 6:1, ali je Novaku to faktički bio debi na Grend slemu, a Safin je te godine i osvojio titulu u Melburnu.

Kasnije su igrali ponovo tri godine kasnije. Novak je stasao i bio favorit, ali je Safin ipak slavio sa 6:4, 7:6, 6:2 i na kraju otišao u penziju, pa je skor ostao 2:0.

Fernando Gonzalez

Fernando Gonzalez, Rafael Nadal, Novak Đoković Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP / Profimedia

Fernando Gonzalez je još jedan takav primer sličan Safinu.

Čileanac je imao jedan od najboljih forhenda na svetu, a najveći uspeh bio mu je finala Australijan opena 2007. godine.

Pobedio je Đokovića u Sinsinatiju 2005. godine sa 3:6, 7:6, 6:4, potom mu je Novak uzvratio na Rolan Garosu u drugom kolu u pet setova sa 6:4, 6:1, 3:6, 4:6, 6:1, da bi Gonzalez slavio i u njihovom poslednjem međusobnom meču sa 7:5, 5:7, 7:5.

Ko od aktuelnih tenisera ima bolji skor od Đokovića?

NIk Kirjos, Novak Đoković Foto: WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

Malo je tenisera koji se mogu pohvaliti pozitivnim skorom protiv Đokovića među aktuelnim igračima. Prošle sezone je u jednom momentu brojka bila i veća, ali je Đoković uspeo da preokrene u duelima protiv Alkaraza i Runea, od kojih je u jednom momentu bilo 2:1 za njih, a sada je 3:2 za Đokovića.

Tako trenutno od aktuelnih igrača pozitivan skor imaju samo još Jirži Veseli (2:0), Nik Kirjos (2:1), Taro Danijel (1:0) i Danijel Evans (1:0).

Pošto Kirjos već neko vreme ne igra zbog povrede, Veseli je daleko pao na listi, pitanje je da li će i oni ponovo igrati sa Novakom, dok ga žreb nije spajao sa Taro Danijelom i Danijelom Evansom. Nema sumnje da bi ukoliko bude novih mečeva, Novak i njih neutralisao.

(Telegraf.rs)

Video: Veliki gest Đokovića: Ostavio decu i ženu u avionu zbog Mihe u bolnici, nosio mu lekove u sobu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ganz Nov,

    23. februar 2024 | 14:14

    Jedini igrač na svetu koji ima pozitivan h2h sa Novakom a da su odigrali više od 5 mečeva je Andy Rodick.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA