≫ 

Najbolji saveti za trčanje zimi: Sve što vam treba za dobar trening kada je napolju minus

Oni koji stalno trče tokom cele godine imaju poteškoća sa ovom aktivnosti tokom hladnih dana

  • 0
Trčanje, zima Foto: Pixabay

Vežbanje napolju kada su temperature napolju malo niže može da ima velike blagodeti za vaše zdravlje jer vam pruža odličnu kardiovaskularnu vežbu i podiže endorfin, pogotovo trčanje.

Kada planirate da idete na trčanje tokom hladnih zimskih meseci ključno je da preduzmete neke mere opreza kako biste sprečili eventualne povrede. Zagrejte se pre nego počnete sa vežbanjem jer je to veoma važno zato što mišići imaju tendenciju da se na hladnoći više stežu i grče.

Uložite malo više novca u adekvatnu odeću za trčanje, ali i u adekvatno osvetljenje kako bi vas po noći vozači primetili na ulici.

Jedna od ključnih stvari koje morate da imate u vašem ormaru kada je bavljenje sportom zimi u pitanju jeste vodotporna jakna koja ne samo da će vas sačuvati od kiše već će vam pružiti adekvatnu zaštitu tokom svih vremenskih uslova. Kupite obavezno i helanke kao i rukavice kako bi vam ruke bile tople.

Savet stručnjaka je da toplotu zadržite tako što ćete se slojevito obući. Prvi sloj odeće treba da bude od pamuka i da upija znoj kako bi se vaša koža održala toplom.

Pre nego odete na trčanje, proverite vremensku prognozu za taj dan da biste bili spremni za sve prilike i neprilike koje vas mogu snaći. Tada ćete moći da isplanirate trčanje tako da se ne smrznete i ne razbolite.

Zagrevanje pre vežbanja je važno jer podiže telesnu temperaturu i poboljšava protok krvi kroz mišiće. Kako spoljašnja temperatura pada, zagrevanje pre trčanja je utoliko važnije kako biste sačuvali vaše mišiće.

Može vam biti teže da dišete kada je temperatura niska, a prosti trikovi mogu da vam pomognu. Tehnika “tri udah, tri izdah” je najbolja, a to znači da pri svakom trećem koraku udahnete pre nego sledeća tri izdišete vazduh iz pluća. Kada vežbate leti i zimi važno je da ostanete hidrirani. Ne zaboravite da unosite dovoljno tečnosti jer se i po hladnoći znojite.

Ukoliko vam fali motivacija za vežbanje, potražite nekog od prijatelja da vam se pridruži n atrčanju i tako će vam biti zanimljivije.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA