Svi benefiti trčanja i zašto vam samo 5 minuta može produžiti vek srca

Ako istrčite pet kilometara to ne znači da možete da pojedete pola slavskog stola sa sve kolačima

  • 1
Devojka, zena, trci

Foto: Profimedia

Trčanje je lek! Zvuči kao kliše, ali brojne studije i iskustva trkača govore tome u prilog. Iz mog ugla kao trkača sa 20 godina trkačkog staža i 10 godina naučnog rada u oblasti sportskih nauka, izdvaja se nekoliko najvažnijih dobiti od bavljenja rekreativnim trčanjem.

Broj jedan je naravno zdravlje, a tu prednjači pozitivan uticaj trčanja na kardiovaskularni sistem, pre svega na srce.

Najprostije rečeno, srce je mišić i kao takvo, podložno je jačanju ili slabljenju, u zavisnosti od velikog broja faktora. Jedan od tih faktora je svakako trening.

Takozvani kardio trening, koji najčešće podrazumeva dugotrajnu umerenu cikličnu aktivnost, zahteva od vašeg srca da pumpa više krvi tokom dužeg vremenskog perioda. Kao rezultat toga, srce se adaptira, povećavajući svoju veličinu, te sa manjim brojem udara u minuti pumpa dovoljnu količinu krvi kroz organizam. Na taj način, srce se štedi i duže traje.

U prilog tome govore i rezultati jedne američke studije iz 2014. godine na preko 55 hiljada ispitanika uzrasta od 18 do 100 godina, gde je pokazano da samo 5 do 10 minuta trčanja dnevno značajno smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja i smrti od istih.

Kod najupornijih trkača, taj rizik se smanjuje čak za 50%.

Trčanje = sreća

 

Trčanje smanjuje anksioznost, depresiju i opušta. Za to su ponajviše zaduženi takozvani hormoni sreće, koji se luče tokom, a naročito nakon trčanja. Prevashodno govorimo o serotoninu i endorfinima. Potrebno je oko 20 do 30 minuta aktivnosti, za lučenje endorfina koji traju i do 24 sata. To ujedno znači i da ćete tokom dana imati više energije za druge aktivnosti, bolje raspoloženje i kvalitetniji san.

Prema jednoj švajcarskoj studiji iz 2012. godine, da biste videli navedene efekte potrebno samo tri nedelje redovnog trčanja.

Naravno, u početku kombinujte trčanje i hodanje. Ukoliko preterate sa obimom ili intenzitetom trčanja, ovi pozitivni efekti mogu da izostanu. Na kraju treninga treba da osećate prijatan umor celog tela, dok mišići treba da vam bride.

Na kraju, izdvojio bih i pozitivan uticaj trčanja na smanjenje ili očuvanje telesne mase. U digitalnoj eri, gde nam jednim klikom miša mnogo toga postaje olako dostupno, sve više se javlja problem gojaznosti kao rezultat hipokinezije (nedovoljno kretanja).

Problem gojaznosti je podjednako zdravstveni i estetski, a trčanje rešava oba.

Trčanje jača kosti i mišiće nogu, kao i mišiće trupa. Pored toga, trčanjem možete sagoreti između 70 i 100 kalorija po istrčanom kilometru, a ovo sagorevanje sa nastavlja i nakon trčanja, kao rezultat ubrzanog metabolizma.

Ipak, budite obazrivi. To što ste istrčali 5 kilometara, ne znači da možete da pojedete pola slavske trpeze sa sve sitnim kolačima.

(Docent dr Ivan Ćuk, Univerzitet Singidunum i član stručnog saveza Atletskog saveza Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan Curovic

    3. mart 2020 | 18:26

    Postovani U pravu ste sa gore navedenim tekstom, ali sta trkac sa 20 godina staza kada naprasno prestane sa fizickom aktivnoscu? Dolazi do slabljenja srca,depresije i gojaznosti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA