Proleće je idealno vreme da počnete sa trčanjem: Evo šta treba da radite da uđete u formu za leto!

Posle zimskih, hladnih dana, dolazak proleća i lepšeg vremena je idalan da krenete sa vežbanjem u prirodi

  • 0
Trčanje Foto: Pixabay

Najbolja rekreativna aktivnost za većinu stanovnika je trčanje, jer aktivira celo telo, podiže nivo raspoloženja, utiče na skidanje viška kilograma i na opštu kondiciju organizma.

Za sve one koji tokom zime nisu vežbali ni posećivali fitnes centre, proleće je idealno vreme da krenu sa fizičkom aktivnošću u vidu trčanja. Važno je da se krene, bar dva puta nedeljno, a posle polako povećavati.

Ono što je bitno je da napravite plan i program vašeg trčanja, kako biste imali najbolje efekte.

Ako ste bili totalno neaktivni tokom zime, onda treba krenuti polako, minut laganog džoinga, pa minut šetanja i tako 10 puta, što je otprilike 20 minuta. Bez obzira što će vam delovati da je možda malo, bolje budite oprezni, jer se sutradan možete probuditi sa bolovima u mišićima, koji vas mogu onemogućiti za dalje dnevne poslove.

Nakon prve nedelje možete da povećavate obim trčanja na dva, pa tri minuta, a onda možete da krenete da trčite u kontinuitetu po 15- 20 minuta dva puta nedeljno i da iz nedelje u nedelju povećavate minutažu.

Video: Trčao je samo na traci sedam meseci, a onda se prepolovio

U zavisnosti od vašeg cilja i želja (skidanje masti, kondicioniranje, oporavak itd.) vi ćete birati i intenzitet trčanja.

U početku će to biti niži intenzitet 60 do 65% od maksimalne srčane frekvence (Maksimalnu srčau frekvencu možete teoretski odrediti prostim računanjem 220 - broj godina) Od tog broja odredite  65% pulsa i probate da na tom nivou trčite.

Primera radi osoba od 40 godina ima teoretski maksimalni puls 180, a od toga 65% je 117 otkucaja u minutu. To je baš lagani džoging, ali za početak je ok. Zatim podignite obim trčanja sa dva na tri puta nedeljno.

Međutim, kada dođete do 40 - 45 minuta trčanja u određenom ritmu tri puta nedeljno, možete da se trudite da povećate intenzitet na nekih 70-75% ali da smanjite minutažu na 25-30 minuta. Nakon toga trčite u tom intenzitetu, ali iz nedelje u nedelju povećavate minutažu trčanja.

To će vam pomoći da poboljšavate vašu kondiciju iz nedelje u nedelju.

Video: Trka u gaćicama po debelom snegu

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA