OTKRIVAMO: Pet saveta koji će vam pomoći ako želite da vežbate u prirodi

Kao što ponedeljak predstavlja početak radne nedelje, tako od malih nogu septembar posmatramo kao period u godini koji označava početak nečega novog, na primer školske godine ili sportske sezone

  • 0
Reebok Foto: Reebok

Često obećavamo sebi da ćemo nakon letnjeg odmora početi sa vežbanjem, uvesti neke zdrave navike ili promene u svoju svakodnevicu. Kao i u svemu, početak je najteži i stavlja pred nas niz prepreka i iskušenja koje moramo prevazići ukoliko želimo da istrajemo u nameri da uvedemo promene u rutinu.

Aktivnosti na otvorenom mogu da budu idealan način za izlazak iz zone komfora, započinjanje zdravih navika i osvežavanje strasti prema fitnesu, poboljšanje performansi i vitalnosti. Uz to, istraživanja su pokazala da je provođenje više vremena u prirodi jedno od ključnih stvari za snažnije telo, miran san i balansiran život. I kada znamo sve te prednosti koje nam vreme provedeno napolju donosi, opet nije jednostavno uvrstiti ga u svoj dnevni raspored. Postavlja se niz pitanja poput onih: Gde vežbati?, Šta mi je sve potrebno?, Da li će mi to oduzimati previše vremena? i slično. Zbog toga smo odlučili da sa vama podelimo nekoliko korisnih saveta za aktivnosti u prirodi.

Kvalitetno zagrevanje pre i istezanje nakon vežbanja

Zagrevanje bi trebalo da bude obavezni deo svakog treninga i ne treba ga preskakati. Međutim, tokom hladnijih dana rizik da se mišić istegne je mnogo veći, pa je posebno važno posvetiti pažnju tome pre bilo kakve fizičke aktivnosti. To možete uraditi i u svom domu i tako podići temperaturu tela pre izlaska napolje. Na kraju treninga uvek se opustite i dobro istegnite.

Reebok Foto: Reebok

Nađite društvo

Mnogo je lakše kada sa nekim delite isti cilj i prepreke koje na putu do njega imate. Kada trenirate sa svojim prijateljima ili članovima porodice manje su šanse da odustanete, a trening će postati pravo uživanje. Međutim, ukoliko ste više solo igrač, postoji veliki izbor muzičkih aplikacija, audio knjiga ili podkasta koje možete slušati i na taj način dodatno oplemeniti vreme koje ste izdvojili samo za sebe, svoje zdravlje i telo.

Reebok Foto: Reebok

Posebna oprema za aktivnosti na otvorenom

Dobra oprema je pola posla. Za kvalitetan trening najvažnije je da se prijatno osećate i da vas oprema ni u kojoj meri ne ometa, niti remeti vaše performanse. Upravo sa idejom da rekreativcima, ali i profesionalnim sportistima omogući udobnost, komfor i postizanje sopstvenog maksimuma Reebok je dizajnirao najnoviji Nano X2 Adventure model, koji predstavlja funkcionalnu i elegantnu podršku za vežbanje i omogućava veću izdržljivost i zaštitu. Uz potpuno novi izgled sa akcentom na unapređene materijale, spremne su da izdrže još intenzivniju jačinu treninga na otvorenom i prirodne specifičnosti različitih vrsta terena. Ono što ove patike izdvaja kao vašeg idealnog asistenta za ovaj vid aktivnosti su otporno najlonsko gornjište koje nudi poboljšanu zaštitu i prozračnost, Floatride energetska pena koja omogućava dodatni odziv u prednjem delu stopala i ojačan đon, dizajniran da pospeši trakciju i izdržljivost.

Reebok Foto: Reebok

Izaberite omiljenu lokaciju

Istražite i dodatno upoznajte svoje naselje ili grad. Sigurno postoji veliki broj lepih, ušuškanih parkova koji čekaju da budu otkriveni i da pruže mir koji vam je potreban. Parkovi za vežbanje, sportski tereni, kej uz reku, uređene staze za trčanje samo su neki od predloga za mesto gde možete provesti kvalitetno vreme.

Hidratacija tokom jesenjih i zimskih perioda

Verujemo da je već svima poznato da je unos vode na dnevnom nivou od izuzetnog značaja za organizam. To je posebno važno kada je u pitanju vežbanje. Preporuka je da tečnost pijete pre, nakon i tokom treninga i to u manjim količinama, kako biste se sve vreme hidrirali.

Sledeći put kada pomislite da vam je teško da se izvučete iz topline doma zato što je napolju kišovito ili tmurno vreme setite se da fizička aktivnost u prirodi posebno doprinosi jačanju srca i respiratornog sistema. Tokom hladnijih dana vazduh je gušći i sadrži više kiseonika, što je izuzetno važno za naše zdravlje. Pored toga, ovaj tip hobija ubrzava metabolizam, osnažuje i revitalizuje čitav organizam i utiče na bolje raspoloženje.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA