Novak se propisno namučio na otvaranju Vimbldona: Korejac bio tvrd orah, ali Đoković ide dalje!

Kvon je pružio zaista žestok otpor, a meč je potrajao skoro dva i po sata

  • 22
Đoković - Kvon Foto: Tanjug / AP

Nije sve išlo baš onako kako se očekivalo, ali je Novak Đoković upisao pobedu koja će mu dosta značiti za nastavak nadmetanja na Vimbldonu. Najboljem srpskom teniseru bilo je potrebno vremena da pronađe svoj ritam, pošto je igrao prvi zvaničan meč na travi ove sezone i više nego što je možda bilo planirano se mučio sa Sonvuom Kvonom iz Južne Koreje - 3:1 (6:3, 3:6, 6:3, 6:4).

Iako je tokom najvećeg dela meča držao prilićno visoke procente prvog servisa i realizacije, Đoković primetno nije koristio neke otvorene prilike za poene, često je imao padove u koncentraciji i sve to doprinelo je nenadanoj drami.

Interesantan je podatak da je u sva četiri seta Kvon bio taj koji je dolazio do brejk lopti, što dovoljno govori o manjku staloženosti u igri našeg asa u uvodnim gemovima. Sve to uslovilo je da meč potraje skoro dva i po časa.

Već na startu prvog seta, Đoković je pokazao svoje prve slabosti kada je Sonvu stigao do prvog brejka, ali se potom nekako sve skockalo. Novak je osvojio pet vezanih gemova, dominantno osvojio ovaj deo igre i očekivalo se da tako i nastavi.

Međutim, situacija u drugom setu bila je daleko od idilične. Ispresecan sa dve lekarske intervencije zbog toga što gledaocima na tribinama bilo loše, ovaj deo igre pripao je Kvonu, koji je napravio brejk u četvrtom gemu i to sa nulom, a potom bez gotovo ikakvih problema izjednačio rezultat u setovima.

I početak trećeg seta nije doneo neki veći boljitak u Đokovićevoj igri. I dalje je za Novaka bila prava enigma kako napraviti brejk na servis Kvona, koji je sve do pred kraj prepuštao jedan ili nijedan poen srpskom teniseru.

Iako je Đoković i u četvrtom setu dao Kvonu brejk lopte gotovo odmah na startu, najbolji srpski teniser je nekako uspeo da se odbrani, a da potom konačno pronađe svoju pravu igru. U petom gemu viđen je brejk sa nulom, a u tom periodu najbolji srpski teniser napravio je neverovatnu seriju od 13 uzastopnih poena. To je obeshrabrilo Sonvua, koji je položio svoje oružje. Ukupno 19 poena je na kraju na svoj servis vezao Novak, što je takođe doprinelo da se ovaj meč na kraju privede kraju u njegovu korist.

U drugom kolu, Novaka očekuje pobednik duela između Tanasija Kokinakisa iz Australije i Kamila Majčžaka iz Poljske, koji je prekinut tokom prvog seta zbog obilne kiše koja se u nekoliko navrata "sručila" na englesku prestonicu.

TOK MEČA

IV SET

6:4 - GEM, SET, MEČ! Pobeda Novaka!

5:4 - Ipak je uspeo da se sačuva Sonvu Kvon i da produži svoj opstanak u ovom meču. Međutim, Đoković će sada servirati za pobedu.

5:3 - To je prava Novakova igra! Sa nulom ponovo, Korejac servira za opstanak.

4:3 - Činilo se možda da bi Novak mogao i u ovom gemu da krene jako, ali je Kvon konačno pronašao svoje udarce i od 0:15 da stigne do 40:15 i potom osvojenog gema.

4:2 - Hita Novak ka pobedi i trenutno je u seriji od 12 uzastopnih poena! Bez nule, ponovo!

3:2 - BREJK! I to sa nulom, Novak sada već hita ka pobedi na Centralnom terenu Vimbldona!

2:2 - Posle drame u prvom gemu na Novakov servis i jedan dobar. Sonvu nije uzeo ni poen.

1:2 - Posle drame, odličan gem za Sonvu Kvona, okončan je as servisom. Ponovo ima prednost Korejac u meču koji traje sada već više od dva sata.

1:1 - Dobro je... Koliko drame u ovom gemu, imao je Kvon čak tri brejk lopte, prvo na 15:40, potom i kod prednosti, ali je Đoković preživeo. Sonvu igra maestralno, ovo je bez sumnje njegov meč karijere.

0:1 - Najbolji srpski teniser je imao veliku šansu. Stigao je do brejk lopte na 30:40, ali se Kvon odbranio od novog Noletovog naleta i stigao do prednosti.

III SET

6:3 - GEM, SET! Sve je sada poslužilo Novaka, vrlo lak gem za njega... As servisi, voleji. To je igra na koju smo čekali, Nole vodi sa 2:1! 

5:3 - BREJK! Pa konačno! To je Novak kojeg smo toliko dugo čekali! Stigao je Đoković do dve brejk lopte posle greške Sonvua, a potom je odradio svoj deo posla i sada će servirati za treći set.

4:3 - Dobro je, sada lak gem i za Đokovića i šansa da se stavi pritisak na Kvona. Ulazimo u dramatičnu završnicu trećeg seta.

3:3 - Novi lagan gem za Sonvu Kvona... Stigao je do 40:0, Novak je osvojio "počasni" poen, a potom je Korejac završio posao.

3:2 - Do sada Novak nije imao većih poteškoća da osvaja gemove na svoj servis. Ali u ovom gemu je ponovo dopustio da se Kvon razigra. Od 40:15 došli smo do brejk lopte za Kvona... Ipak, tri vezana dobra servisa izvukla su Đokovića iz neprijatne situacije.

2:2 - Drži se i dalje Kvon, igra zaista na visokom nivou, o čemu govori i podatak da ima 77% osvojenih poena kada ubaci prvi servis.

2:1 - Sada Novak konačno pronalazi svoj ritam na servisu. Naređao je nekoliko ubačenih iz prve, lepo je koristio volej na mreži i ima prednost u trećem setu, ali za sada bez brejka.

1:1 - Kakva šteta... Novak je imao 0:30, inicijativu u još dva naknadna poena, ali Sonvu Kvon vraća - sve. Četiri vezana poena i gem za Korejca.

1:0 - Dobro je, Đoković otvara ovaj set osvojenim gemom. Stigao je Sonvu Kvon do 40:30, ali je Novak iskoristio svoju gem loptu i stavio tačku na sva dešavanja.

II SET

3:6 - GEM, SET! Uzima Kvon drugi set, Novak je stigao do 0:30, ali nije mogao više... Odlično servira Đokovićev rival, pa će srpski teniser morati da se zadrži na terenu verovatno malo duže nego što je planirao.

- Verovali ili ne, još jednom gledaocu je pozlilo na tribinama. Lekari su ponovo morali da intervenišu! Srećom, sada je sve kraće potrajalo.

3:5 - Novak sa nulom uspeva da se sačuva i da produži trajanje drugog seta. Sada je na redu onaj teži posao.

2:5 - Uzima Kvon bez gotovo ikakvih problema novi servis gem, Đoković će servirati za opstanak u drugom setu.

2:4 - Dobro je Kvon krenuo i u ovaj gem, stigao je do 15:30 na Đokovićev servis, ali je Novak uzvratio i uspeo da prekine ovu seriju.

1:4 - Velika propuštena šansa za Đokovića. Imao je Novak čak tri vezane brejk lopte na 0:40, ali je Sonvu Kvon potom nanizao čak pet poena, te uz as završio posao i poveo vrlo ubedljivo u ovom delu igre.

1:3 - BREJK! Kakav gem Kvona! Pravi Korejac brejk sa nulom na Đokovićev servis! 

1:2 - Kvon uzvraća, pošto je uspeo da osvoji i svoj servis gem bez većih poteškoća. Baš kao i Novak, prepustio je samo poen rivalu.

1:1 - Posle pauze, Đoković stiže do prvog gema u ovom setu i to na svoj servis bez ikakvih problema. Samo jedan poen je uzeo Kvon.

- Meč je bio nakratko bio prekinut zbog toga što je jednom od gledalaca bila neophodna medicinska pomoć. Nakon što su lekari intervenisali, posle nekih pet minuta pauze, igra je nastavljena.

0:1 - Uspeva Kvon da prekine ovu veliku seriju Đokovića i da povede u drugom setu.

I SET

6:3 - GEM, SET! Novak na sjajan način zatvara set. Pet vezanih gemova uzeo je srpski teniser i zasluženo je stigao do preokreta.

5:3 - BREJK! Novak nastavlja sa svojom velikom serijom, četvrti uzastopni gem! Ponovo je Kvon bio nesiguran. 

4:3 - Kakva dominacija u narednom gemu! Upalio je Đoković motore i preslišao Kvona, nije mu dopustio nijedan jedini poen.

3:3 - BREJK! Vraća se Novak! Nesiguran je bio Kvon, napravio je nekoliko neiznuđenih grešaka poslavši loptu u mrežu, što je Đokoviću donelo brejk loptu koju je iskoristio i poravnao rezultat u prvom setu.

2:3 - Evo konačno gema za Noleta... Mučio se ponovo Đoković, stigao je Kvon do 30:30, ali je srpski teniser ipak prekinuo seriju rivala.

1:3 - Još jedan lak gem za Kvota, koji je stigao do 40:0, a Đoković je potom stigao samo do jednog poena pre nego što je Korejac završio priču.

1:2 - BREJK! Veliko iznenađenje! Kvon je napravio brejk na Novakov servis! Vrlo loš gem Đokovića, pa Korejac stiče startnu prednost. 

1:1 - Uspeo je Kvon da izjednači, iako je i Novak pripretio. Stigao je Đoković do izjednačenja, baš kao što je to bio slučaj u prvom gemu, a onda je Korejac vezao dva dobra servisa.

1:0 - Novak je malo zakomplikovao posao u ovom gemu, ali je dobrim servisima uspeo da se izbori sa borbenim Kvonom koji je došao do izjednačenja, ali je Đoković potom vezao dva uzastopna poena i slomio otpor.

PRE MEČA

Novak pre Vimbldona nije odigrao niti jedan zvanični me na travi ove sezone, ali je na egzibiciji u Harlingemu savladao Feliksa Ožea Aliasima u dva seta, i to prilično uverljivo.

Za njegove navijače, moranje je titula na Vimbldonu, jer bi se u tom slučaju ponovo našao na jedan Grend slem minusa od Rafaela Nadala koji je na cifri od 22.

Koliko je bitan dobar start, a kasnije i juriš na trofej, govori i činjenica da je Novaku neizvesno učešće na US Openu zbog toga što Sjedinjene Američke Države ne dozvoljavaju ulazak u zemlju nevakcinisanim strancima.

Prvo Vimbldon, a onda razmišljanje o daljim potezima.

Đoković je protiv Kvona u dosadašnjem delu karijere samo jednom ukrstio rekete, i to prošle godine kada ga je Serbia Openu savladao sa 6:1, 6:3 za 70 minuta igre.

Postoji velika verovatnoća da će se susret igrati pod zatvorenim krovom zbog padavina u Velikoj Britaniji koji od jutros u intervalima maltretiraju program Grend slema.

Video: Đoković na Vimbldonu sparingovao s mladim Amerikancem u usponu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isabela

    27. jun 2022 | 15:16

    IDEMO NOLE😀💪🇷🇸🏆

  • Sasa91

    27. jun 2022 | 14:39

    Hvala RTS-u za prenos Wimbldona

  • Lord

    27. jun 2022 | 16:14

    Nije mi jasno zasto ljudi nisu realni,pa kad se muci protiv ovog anonimusa,kako ce tek protiv majstora da igra?Brzo ce on u Bosnu,u piramide...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA