≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Legende skoro uglas – Novak pobeđuje na Vimbldonu!

Vreme čitanja: oko 10 min.

Vimbldon je bio prava prilika da pitamo i bivše asove koji su nekada igrali ovaj turnir o igračima koji su im preuzeli tenisku štafetu i nose je i dalje

  • 2

Mišljenja najboljih iz prethodne teniske epohe uvek su zanimljiva za predviđanje budućnosti tenisa, a "prošlost" ovog sporta predviđa da Novak Đoković osvaja Vimbldon.

Mada je jasno da niko sa sigurnošću ne može da "potrefi" šta će se desiti jer uvek ima iznenađenja, svi se i dalje trude da budu dobri "proroci" i u tome je čar sporta.

Uvek nasmejanu Barbara Šet dodatno je obradovala informacija da su, kada je njen kolega Mats Vilander posetio Srbiju, skoro svi pitali za to kada će ona doći.

- Čula sam da je emisija veoma popularna u Srbiji, i žao mi je što do sada nisam nikad bila u vašoj zemlji. Šta kažete na to da navratim sledeće godine? - raduje se Šetova.

- Sa Matsom je "pesma" raditi, on uvek ima odgovor, rešenje, veoma je uviđajan i pristojan – pogotovo kada imate u vidu da je semostruki osvajač Grend Slem titula. Ima veliko poštovanje za igrače, i iako znam da ga ponekad publika u Srbiji "uzme na zub", mislim da je taj odnos sada znatno bolji, od kada je posetio vašu zemlju. On je, jednostavo, ekspert i treba da ima svoje stručno mišljenje - brani Šet svog kolegu.

Mats Vilander Foto: Marko Jovanović

U pogledu pobednice i pobednika u konkurenciji ženskog i muškog singla, Barbara smatra da je situacija kod žena dosta jasnija.

- Kod žena, mislim da ove godine Serena ima velike šanse da osvoji turnir, po ispadanju Barti i Pliškove. Simona Halep takođe igra sjajno ove godine u Vimbldonu, i pobednicu vidim u jednoj od njih dve.

Sa muške strane, strašno je teško odlučiti se između njih trojice, pogotovo kada se ima u vidu koliko je ova Grend slem titula važna svoj trojici u smislu stvaranja teniske istorije.

Rodžeru je igra na travi nekako najprirodnija, u kojoj on odlično koristi česte izlaske na mrežu, ali je pravedno reći da je igra Nadala i Đokovića isto na najvišem nivou. Činjenica da će se Rodžer i Rafa najverovatnije susreti u polufinalu daje određenu teoretsku prednost Novaku – i lično mislim da će to biti finale između Novaka i Rodžera. Naravno, ne pitajte me ko će pobediti, ali je najvažnije to da će finale biti sjajno - zaključuje Barbara Šet.

Barbara Schett, Barbara Šet Foto: Eurosport

Fabris Santoro, poznati "mađioničar" svetskog tenisa, juče nije mogao ni posebnim moćima da spase svog pulena Miloša Raonića od šokantnog poraza protiv Gvida Pelje, iako je vodio sa 2-0 u setovima i servirao za pobedu u četvrtom.

O razlozima za do sada jedno od najvećih iznenađenja Vimbldona, kaže: Velika, velika šteta – pogotovo zato što je, po mom mišljenju, Miloš odigrao verovatno dva najbolja seta od kada sarađujemo.

Bio je veoma pozitivan na terenu, izvršavao je sve obaveze i plan igre u celosti. Ali, sredinom trećeg seta, osetio se fizički pad kod njega – i plan igre je počeo polako da se raspada. Naravno, Pelja je to osetio i podigao nivo samopouzdanja i igre uopšte, ali je i pored toga imao priliku da pobedi u četvrtom setu, servirajući na 5:3.

Pre meča nismo imali nikakve indikacije da bi moglo doći do fizičkih problema, i preostaje nam samo da žalimo - iskren je Santoro.

Upitan o tome koga vidi kao pobednika ovogodišnjeg Vimbldona, francuski stručnjak kaže da je teško prognozirati.

Veoma smo srećni što takva trojica asova predvode naš sport u poslednjih 15 godina, i meni je naročito drago što sam imao prilike da igram sa njima u ovoj posebno važnoj eri za tenis. Iako smo videli šta se juče desilo (u meču Raonić-Pelja), iskreno - bio bih veoma iznenađen da pobednik ovogodišnjeg Vimbldona ne bude jedan od njih trojice – ali mi je teško da prognoziram ko bi to mogao biti - rezimira Santoro.

Novak Đoković, Fabris Santoro 2007 Foto: Profimedia

Mark Filipusis je imao veoma interesantan "zadatak" pred prošlogodišnje finale Vimbldona – da "zagreje" Novaka Đokovića pred meč sa velikim serverom Andersonom.

- Da, to je bilo jedno veoma simpatično iskustvo i ne mislim da sam doneo sreću Novaku, koji je tada bio apsolutni favorit da osvoji titulu. Bila mi je, pre svega, čast i ponos da se odazovem toj molbi – i ako se to ikada bude ponovilo, sigurno ću se odazvati.

I ove godine, od početka, smatram da je Novak veliki favorit da osvoji turnir, ima blagu prednost nad ostalima u smislu njegovog fizičkog i mentalnog stanja, i ponovo se nalazi na željenom mestu sa koga on može da dominira tenisom. Naravno, treba sačekati rezultate četvrtfinala pre daljih prognoza, jer smo do sada videli da je – sve moguće, ali sam čvrsto ubeđen u to da će Novak odlučivati o tome ko će podići trofej na kraju Vimbldona - ističe Filipusis.

Mark Filipusis Foto: Guliver/James Elsby/Getty Images

Tomi Has ističe svoje prijateljstvo sa Rodžerom Federerom, i veliko poštovanje koje ima za sve što je ostvario u tenisu.

- Rodžer je ove godine imao neke odlične rezultate, u šta bih svakako svrstao i četvrtfinale Madrida protiv Tima, polufinale Rolan Garosa, pobede u Dubaiju, Majamiju, Haleu... Ne vidim zašto bi prekidao karijeru ako se dobro oseća, postiže odlične rezultate.

Videćemo šta će se desiti oko toga ko će na kraju imati najviše titula... Rafa i Novak ga polako sustižu, iako su obojica doživeli neke poraze koji bi mogli da utiču na to koliko će Grend Slem trofeja na kraju osvojiti.

Naravno, najčešće se podrazumeva to da će Rafa osvajati Rolan Garos, ali ako se uzme u obzir da upravo on ima najviše fizički problema od "velike trojice" i 33 godine, videćemo da li će moći da igra još dve godine i koliko će biti spreman pred najveće turnire u tom periodu.

I Novak je napunio 32 godine, ali nam se čini da je u fizičkom smislu u najboljem stanju. Način treninga, oporavka, ishrane koji sprovodi ohrabruje da će igrati još dugo i "dobaciti“ do 20 Grend Slem titula - kaže Has, i naglašava da će ovaj Vimbldon biti od izuzetnog značaja za to ko će ući u istoriju kao osvajač najvećeg broja Grend Slem titula, kao i naredni Ju Es Open.

Rodžer Federer, Tomi Has Foto: AP/Tanjug

Siguran je da i trojica najvećih tenisera to znaju i da će iskoristiti sve svoje iskustvo da na kraju podignu trofej.

- Federer je poseban po tome što vam, od početka meča, pokaže zapravo koliko je veliki teniski teren, kroz svoje izuzetne udarce, uglove pod kojima ih izvodi i gađa, mešavinom svih vrsta udaraca – jednostavno, tera vas da stalno pogađate šta će odigrati sledeći put.

Ako niste spremni na to, ili ako imate sumnju da ćete moći da se izborite sa tim – nemate šta da tražite na terenu protiv njega, što smo videli u meču protiv Beretinija.

Ako ne možete barem nešto da promenite u svojoj igri, već dozvolite da vas Rodžerova "veličina" i važnost momenta i nastupa na Centralnom terenu Vimbldona potpuno obuzmu, onda ćete postati samo statistika protiv igrača koji je pobedio u 11 od svojih poslednjih 12 mečeva odigranih na travi.

Isto je i sa Đokovićem, koga je nemoguće probiti, ili sa Nadalom – čiji spinovi su razorni. Ova trojica igrača, su jednostavno, posebni u svakom smislu!“ napominje Has.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

- Igrati protiv Novaka je posebno teško jer će vas on za tili čas prebaciti iz ofanzive u defanzivu, s obzirom na to da poseduje najverovatnije najbolji i najrazovrsniji ritern u istoriji tenisa, i time eliminisati prednost vašeg servisa.

To gde će njegov ritern završiti posle servisa je enigma za sve protivnike, i potpuno menja tok poena i samog meča. Takođe, njegovo izvrsno kretanje mu omogućava to da skoro uvek ima dovoljno vremena da se postavi na idealan udarac, bilo da je reč o forhendu ili bekhendu, što ga čini neprobojnim.

Njegov plasman udaraca je takođe impresivan, što najbolje vidite kada ga posmatrate uživo. Njegovo kretanje, odlučnost, predanost i fokusiranost na pobedu je spektakularna - posebne reči hvale za našeg asa je imao Has.

Razlog što mladi ne uspevaju da ostvare važnije rezultate na Grend Slemovima je taj što nemaju dovoljno fokusa tokom celog meča, tvrdi on.

- Neki bi poverovali da bi njihova mladost, fizička spremnost i energija bili važni faktori u tome da, i u slučaju da gube, preokrenu rezultat ali taj kvalitet još nismo videli u željenoj meri kod igrača naredne generacije. "Stara garda" je tu skoro besprekorna, prepoznaje vaznost osvajanja krucijalnih poena, ima iskustva da održava prednost u gemu i setu, mehaniku da uspostavi dominaciju nad tokom meča – kao da uvek znaju kako da naprave taj dodatni korak ispred vas i oduzmu vam mogućnost da se izvučete iz neprilika u koje vas uvedu. Mladi će, jednostavno, morati mnogo više da rade na mentalnom momentu kako bi bili konkurentni narednih sezona - komentariše razvoj mladih asova svetskog tenisa Has, koji je aktivno igrao do skoro neverovatnih 39 godina.

Tomi Has Foto: Guliver/Harry How/Getty Images

O jednom od najlepših stilova igre na travi, takozvanom "servis-volej" stilu koga ima sve manje, Has kaže

- Nije lako igrati servis-volej na travi, uz napredak tehnologije i razvoj teniske igre uopšte. Sve češće se igrači ne osećaju komforno kada izađu na mrežu, kao da imaju previše prostora koji moraju da brane.

Videli smo juče da je čak i tako solidan igrač na volejima kao što je Raonić igrao najčešće "odozdo na gore" umesto obrnuto, jer nije uspevao da se dovoljno brzo postavi na mreži kako bi volejem završavao poene – a ne postajao "glineni golub". Iako bih voleo da vidim da više igrača češće igra na taj način, razumljivo mi je što to ne rade – čak ni onda kada se čini da bi izlaskom na mrežu lako dovršili poen, a da ne pričamo o tome da bi na taj način malo "promešali" igru. Jednostavno, okolnosti nisu povoljne po ovu vrstu igre - smatra Tomi Has.

Bivšeg trenera Filipa Krajinovića, aktuelnog Davida Gofana i osvajača Australijan Opena 2002. Tomasa Johansona forma trojice najboljih igrača sveta uverava da će još neko vreme vladati belim sportom.

- I na ovom Vimbldonu i ove sezone uopšte smo videli neka iznenađenja, ali su po mom mišljenju glavni favoriti za osvajanje Vimbldona i u načelu Grend slemova, dok god budu igrali, Đoković, Nadal i Federer.

David će, naravno, probati sve što može da izbaci Novaka iz zone komfora, i naše dosadašnje pripreme nam daju nadu da je to moguće. Činjenica je da igra jedan od svojih najboljih turnira na travi, a za to smo posvećeno radili na igri na mreži, dropšotovima, "vađenju" iz neprijatnih situacija - kaže Johanson.

Novak Đoković Vimbldon Printskrin: nine.com.au

Za Johansona, Đoković je favorit broj jedan za osvajanje Vimbldona.

- Uz dužno poštovanje Rafe i Rodžera, Novak je igrač koga će bilo ko ko želi da osvoji Vimbldon ove godine morati da dobije. Ipak, on i brani šampionsku titulu, osvojenu u meču koji sam komentarisao za televiziju i pritom nisam mogao da sakrijem svoje oduševljenje njegovom igrom.

Mi jesmo u podređenoj poziciji kada se gleda na sutrašnji meč protiv njega, ali je to pozicija koja nam se trenutno dopada. Na primer, David je bio favorit protiv Verdaska – i u poređenju sa tim, status protiv Novaka mi više leži, iako ne i činjenica da igramo protiv njega.

Nastojaćemo sve da učinimo da se Novak sutra ne oseća prijatno na terenu, i to je ključ našeg eventualnog uspeha. I da ne uspemo isprva, učinićemo sve da iskoristimo svaki trenutak koji nam se ukaže da "zagrebemo površinu" i otvorimo mogućnost da se to ponovi, i bićemo strpljivi. Eto, pa ako uspemo, uspeli smo - otvoren je Johanson.

France Tennis French Open Foto: Tanjug/Ap

Tomas je imao posebne reči hvale za svog bivšeg pulena, Filipa Krajinovića.

- Mislim da je od perioda kada smo sarađivali igrao izuzetno dobro. On je igrač izuzetnih kvaliteta, i bilo mi je drago što smo se sreli i na Rolan Garosu i ovde na Vimbldonu. Mogao je dalje, i u Parizu – a pogotovo ovde, jer je imao igru da pobedi Kopfera.

Nadam se da će dobro iskoristiti narednu „mini-turneju“ turnira na šljaci (Umag, Gštad, Kicbil) pre odlaska na američku turneju na tvrdoj podlozi, jer je Filip sjajan potencijal i ima toliko puno da još pokaže od svog raskošnog talenta na teniskoj turneji - smatra Johanson.

I, uistinu, skoro svugde gde smo mogli da "postavimo uvo“, čulo se da je Novak "the man to beat", odnosno največi favorit da odbrani Vimbldonsku titulu.

No, ne reći da Federer i Nadal imaju podjednako velike motive i razloge da osvoje trofej u glavnom gradu Velike Britanije ne bi bilo pravedno – pa čak i veće – jer se špekulše o tome koliko zapravo obojica mogu da izdrže pakleni tempo celogodišnjeg takmičenja usled godina i fizičkog stanja, odnosno rovitosti i stanja tinjajućih povreda. Zato će, kao što Has kaže, nekoliko sledećih Grend Slemova imati posebnu ulogu u "zlatnoj eri" tenisa, i biće nemoguće sa sigurnošću prognozirati ishod tih, ali i svih drugih turnira na kojima će do kraja svoje karijere nastupati "velika trojka".

Ceo sportski svet živi za narednu nedelju na Vimbldonu – a mi se nadamo da će se bliska istorija – ponoviti!

(Izveštač Telegrafa iz Londona - Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA