KO SU RIVALI SRBIJE U KVALIFIKACIJAMA ZA EP? Ronalda znate, a ostale?

 
  • 7

Srbija je dobila Portugaliju, Dansku, Jermeniju i Albaniju, protivnike od kojih nijedan nije nepobediv, jer naši fudbaleri imaju kvalitet da se nose sa svakim timom u grupi i da pobede. Ali, zar ovako nismo pričali i prethodnih nekoliko puta?

Dočekali smo i to, Srbija je saznala rivale protiv kojih će igrati na putu do Evropskog prvenstva 2016. godine u Francuskoj. Nimalo naivnu grupu nisu izvukli "orlovi", ali svakako možemo da budemo zadovoljni, jer imamo sasvim realne šanse da se plasiramo prvi put posle 16 godina na šampionat starog kontinenta.

Srpska reprezentacija će u kvalifikacijama za plasman na završnu smotru najboljih evropskih selekcija igrati protiv Portugalije, Danske, Albanije i Jermenije, a pošto je naša grupa jedina sa pet timova, dodata nam je Francuska kojoj će ove kvalifikacije poslužiti kao pripreme za takmičenje u njihovoj zemlji.

Rezultati koji se ostvare u međusobnim susretima s "galskim petlovima" neće se važiti u konačnom plasmanu.

Najteži rival našim fudbalerima biće svakako Portugalija koju predvodi najbolji fudbaler sveta za 2013. godinu Kristijano Ronaldo. Portugal je bio polufinalista prethodnog Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj. Pored Ronalda u ekipi sa Iberijskog poluostrva igra još nekoliko sjajnih fudbalera poput Nanija. Mutinja, Meireleša...

Njihova odbrana je jedna od boljih u Evropi, predvođena stamenim Pepeom, a uz njega tu su još Bruno Alveš, Rolando iz Intera, Koentrao... Međutim, ma koliko Portugalci delovali moćno na papiru nisu bez mana, a trebalo bi reći da su se teškom mukom domogli baraža za Svetsko prvenstvo u Brazilu, gde su kasnije izbacili Švedsku.

Ono što bi moglo da raduje srpske igrače, ali i navijače jeste da otkako smo postali samostalni odigrali smo dve utakmice protiv Portugalaca, i to u kvalifikacijama za šampionat Evrope 2008. godine. Oba meča završena bez pobednika identičnim rezultatom 1:1. Pogodak za Srbiju je u jednom meču postigao sadašnji kapiten selekcije Srbije - Branislav Ivanović.

Može se reći da su "orlovi" prilikom današnjeg žreba imali dosta sreće, jer im je iz drugog šešira došla Danska koja je jedna od slabijih reprezentacija iz tog dela žreba. Protiv ove skandinavske selekcija nismo se sreli još od vremena kada smo bili republika u sastavu SFRJ, tačnije od 1991. godine.

Tada smo zajedno s njima bili takođe u grupi za Evropsko prvenstvo i ostvarili polovičan rezultat, jednu pobedu i jedan poraz. Interesantno je da smo mi tada kao prvoplasirani u grupi izborili plasman na prvenstvo starog kontinenta, ali zbog rata u bivšoj Jugoslaviji i sankcija, umesto nas su otišli Danci. Svi znamo šta se desilo - postali su šampioni Evrope te 1992.

Kad se pogledaju međusobni rezultati s Dancima, iako tada još nismo bili samostalni, deluje kao da ne bi trebalo previše da brinemo, jer smo u sedam međusobnih susreta zabeležili pet pobeda i samo dva poraza.

U sastavu Danaca nema pojedinca koji pravi razliku, ali ih baš ta ujednačenost u kvalitetu čini kompaktnijim timom. Možda tehnički najpotkovaniji i fudbalskim znanjem igrač koji najviše odskače jeste Kristijan Eriksen iz Totenhema. Uz njega, tu je prekaljeni Danijel Ager iz Liverpula, a treći član te osovine odbrana-sredina-napad jeste Niklas Bentner.

Mnogi ljubitelji fudbala u Srbiji su se uhvatili za glavu kada su videli da je s nama u grupi Jermenija, koja nam nije ostala baš u najboljem sećanju iz kvalifikacija za EURO 2008. kada nismo uspeli da je pobedimo na njihovom terenu, što je bio jedan od uzroka našeg neprolaska na evropski šampionat.

Iako smo u utakmici u Beogradu ubedljivo trijumfovali sa 3:0, u Jerevanu je bilo 0:0. Poslednji meč protiv Jermena igrali smo pre tačno dve godine na Kipru, kada je v.d. selektora bio Radovan Ćurčić. Tada smo trijumfovali 2:0 golovima Zdravka Kuzmanovića i Branislava Ivanovića.

Prva violina reprezentacije sa istoka Evrope jeste fudbaler Borusije iz Dortmunda Henrik Mkitarjan, a još nekoliko igrača nastupa u Rusiji, od kojih je verovatno najpoznatiji Aras Ozbiliz, napadač Spartaka iz Moskve. U svakom slučaju, "orlovi" će ovoga puta protiv nimalo prijatnih Jermena morati da idu na šest bodova iz dva susreta ukoliko žele da budu među pre dve selekcije u grupi.

Koliko je Srbija imala sreće pri dobijanju Danske iz drugog šešira, toliko joj fortuna nije bila naklonjena kada je u pitanju protivnik iz petog šešira, odakle je došla Albanija, koja je uz Severnu Irsku i Island najteži protivnik iz tog dela žreba.

Veliki rizik predstavljaće mečevi ova dva tima, pre svega gledajući istorijsko-političke odnose između Srba i Albanaca, a naročito će na ispitu biti Fudbalski savez Srbije kada bude trebalo da organizuje meč u Beogradu. Nema sumnje da će dva naša susreta s Albanijom tokom kvalifikacija UEFA proglasiti za mečeve visokog rizika i budno motriti šta će se dešavati tokom njih.

Međutim, bolje da se okrenemo sportskoj analizi nacionalnog tima "crnih orlova". Srbija se nikada nije sastala s Albanijom, dok je Jugoslavija svoj poslednji meč protiv ove selekcije odigrala davne 1977. u okviru Balkanskog kupa. Od tada do dana današnjeg nije bilo međusobnih susreta. Što se tiče međusobnog skora, kao Jugoslavija nikada nismo bili poraženi, imamo pet pobeda i tri remija.

Ono što je specifičnost ovog duela jeste i to da je nekolicina igrača Albanije rođena u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Meothiji, a da je kapiten i najbolji igrač selekcije Lorik Cana rođen u Prištini.

Koliko su Albanci ozbiljan rival pokazuje i to da su skoro do kraja kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Brazilu bili u igri za plasman u baraž koji im je izmakao za dlaku.

U svakom slučaju, Srbija je dobila protivnike od kojih nijedan nije nepobediv i naši fudbaleri imaju kvalitet da se nose sa svakim timom u grupi i da pobede, ali isto tako u ovoj grupi neće biti lakih rivala i mečeva, jer svaka utakmica je potencijalna mina na kojoj mogu da se izgube važni bodovi.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(U. Marjanović)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile tastatura

    23. februar 2014 | 15:01

    Deremo ih sve!!!

  • Mile tastatura

    23. februar 2014 | 15:11

    Šoku Pljatini mešo kugljice

  • Pravi selektor

    23. februar 2014 | 15:50

    Samo da Tole ode,da nestane zauvek iz srpskog fudbala,da se Miha i slični njemu menadžerski treneri ne vraćaju,i možemo lagano na EP.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA