PO UGLEDU NA PUTINA: Francuzi pozivaju Olanda da pripoji Valoniju Francuskoj

Parisi dnevnik "Valer aktiel" pozvao je francuskog predsednika da pripoji belgijsku frankofonsku regiju Valoniju Francuskoj

  • 2

Pod naslovom "Živela francuska Valonija", pariski nedeljnik "Valer aktiel" objavio je članak u kojem se francuski predsednik Fransoa Oland poziva da pripoji belgijsku frankofonsku regiju Valoniju Francuskoj.

Uz dozu humora i pozivanje na istorijske činjenice, autor članka, novinar Erik Brine, upoređuje stavove francuskog predsednika u odnosu na Valoniju i ponašanje ruskog lidera Vladimira Putina u slučaju Krima.

Aneksija Valonije, smatra on, povratila bi "muškost" Olandu, kog mnogi doživljavaju kao "mlitavog" predsednika.

- Francuski predsednik bi oslobodio od flamanskog jarma četiri miliona frankofonske braće - ističe se u članku u kojem se Flamanci, pripadnici druge etničke grupe u Belgiji, tretiraju kao "divljaci" koji hoće da ukinu učenje francuskog jezika u flamanskim školama.

- Naša braća Valonci su žrtve diktata neprijateljske većine: šest miliona separatističkih Flamanaca se svakodnevno sveti za nekadašnju frankofonsku dominaciju - navodi Brine i zaključuje da bi Valonija mogla da postane 27. francuska administrativna regija, baš kao što je Krim postao deo Rusije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • duks paris

    25. mart 2014 | 16:46

    Zasto moj komentar nikad necete da objavite i ako nista nikad nisam napisao lose ??!

  • duks paris

    25. mart 2014 | 23:40

    Nemoze on da se poredi sa putinom nema on tu muskost upropastio je francusku a kamoli da pripaja nesto on je naj mlitavije stvorenje na planeti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA