TELEGRAF ISTRAŽUJE: Kako se školovati u Americi i koliko je to Srbima dostupno?! (FOTO)

Na Sajmu visokog obrazovanja za južnu Evropu ekipa Telegrafa istraživala je koji je univerzitet u SAD najjeftiniji, gde trenutno najviše studira srpskih školaraca, ko nudi najbolje uslove studentima modernih tehnologija, a ko praksu u Beloj kući i Ujedinjenim nacijama

  • 3

U Srbiji je uvreženo mišljenje da je školovanje i usavršavanje u nekom od prestižnih američkih koledža ili univerziteta "nemoguća misija".

Da stvari baš tako i ne stoje uverila se ekipa Telegrafa na Sajmu visokog obrazovanja za južnu Evropu, koji je u organizaciji Međunarodnog akademskog centra - Education USA Srbija, Američke ambasade i Biroa za obrazovanje i kulturu američkog Stejt departmenta prvi put održan u Beogradu.

Na ulazu u novobeogradski hotel "Falkenštajner" dočekala nas je gužva. Brojni školarci stigli su u pratnji roditelja ne bi li za sebe odabrali pravu školu.

A, istini za volju imalo je šta da se i bira. Od najjeftinijeg univerziteta Minot State, preko za sada omiljenog američkog fakulteta srpskih studenata - Northeastern (Boston) do neverovatnih opcija za studente modernih tehnologija na čuvenom SCAD-u, koji je završio i Aleksandar Rodić, poznat po angažmanu u kompaniji "Gugl".

- Studenti iz Srbije često uspevaju da uđu na američke koledže i univerzitete na bazi akademskog i još češće sportskog uspeha. Američke škole traže raznolikost studenata, tako da se kandidati za studije odavde ističu kada se pojave u konkurenciji zemalja sa brojnim stanovništvom - počinje priču za Telegraf izvršna direktorka Međunarodnog akademskog centra Elizabet Čang dodajući da se pri prijavi studenata osim "brojki" (sklopljenih na osnovu individualnog uspeha i rezultata obaveznih jezičkih testova) veoma vodi računa i o karakteru budućih školaraca.

- Trenutno se u SAD školuje oko 1.000 studenata iz Srbije. Svi su oni pored zadovoljavajućeg uspeha bili u obavezi da napišu i eseje iz kojih su nadležni iz škola u koje su se prijavili mogli da procene kakvi su im snovi, želje, ambicije... Jednom rečju - karakter! Tačnije da li odgovaraju jedni drugima, jer znate biranje škole vam je kao biranje najboljeg prijatelja! - objašnjava Čangova.

Prema njenim rečima, uslovi stipendiranja zavise od škole do škole, a što više roditelji ulože u svoje dete, to je bolje i za njih i za buduće školarce. Srednja cena školovanja je oko 20.000 dolara, pri čemu se cifre kreću od 12.900 do čak 60.000 dolara po godini, koliko moraju da izdvoje oni koji žele da pohađaju prestižni Northeastern u Bostonu.

Iznenađuje nas činjenica da srpskih studenata ima najviše upravo na ovom univerzitetu. Prema rečima Čangove Boston drži primat na listi srpskih studenata, dok je Njujork daleko manje popularan.

Priču potvrđuje Kristina Đurić, koja je završila Grinnell koledž u Ajovi.

- To mi je bio najlepši period u životu. Život u kampusu vam je poput onoga kakav ste ovde imali prilike da vidite u televizijskim serijama "Felisiti" ili "Gilmore Girls" - objašnjava uz osmeh Kristina nudeći svoju pomoć budućim studentima.

Omar Elnahas koji je na Sajam stigao ispred SCAD-a (Koledž za umetnost i dizajn u Savani i Atlanti) kaže za Telegraf da stipendija koju škola "teška" 33.000 dolara godišnje nudi može da bude i u celom iznosu u zavisnosti od toga koliko je portfolio budućih studenata dobar. Najniža stipendija koju nude je 1.500 dolara, a kao posebnu pogodnost izdvaja to što je period za prijavljivanje u SCAD-u tri meseca duži nego u ostalim školama.

- Ono što nas izdvaja od drugih koledža je to što nudimo najraznovrsnije odseke kako za osnovne, tako i za master studije - od reklame, animacije, arhitekture preko mode, filma i televizije, grafičkog dizajna, ilustracije do fotografije.

Na susednom stolu, na kojem Ejmi Vuldridž predstavlja bostonski univerzitet Northeastern saznajemo da je ovo omiljeni "Liberal Arts" univerzitet srpskih studenata. Pored stipendija za poseban uspeh na osnovnim studijama, škola nudi i sportske i asistentske stipendije za postdiplomce.

Od Ejmi saznajemo da se na ovom univerzitetu našlo petoro Srba, i da ih kao i ostale strane školarce najviše interesuju oblasti biznisa i inženjerstva.

- Možemo da se pohvalimo i time da nudimo 6-mesečni rad tokom studiranja. Naši studenti su zahvaljujući dobrim vezama ovog Univerziteta imali prilike da rade u Beloj kući, Ujedinjenim nacijama, kompaniji "Oracle" i brojnim manjim korporacijama i firmama - priča Ejmi dodajući da sa radom koji se najčešće plaća može da se počne tek u drugom semestru druge godine.

Džanin Tom iz Minot State University iz severne Dakote preporučuje ovu privatnu školu kao najpovoljniju ističući da i Amerikanci i strani studenti plaćaju istu cenu školarine.

- Totalna cena školovanja je svega 12.900 dolara po godini - objašnjava Džanin za Telegraf dodajući - Ubedljivo smo najjači u oblasti međunarodnog biznisa, biologije, komunikacije, matematike... Stipendija nema za brucoše, ali zato odmah nakon završene prve godine studenti mogu da konkurišu za raspoložive stipendije - završava priču Džanin dodajući da za sada imaju dva srpska studenta i da obojica treniraju košarku.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    29. mart 2014 | 09:45

    Kome jos treba fakultet ni sa mojim ne znam sta cu sramota

  • Lud Zbujen

    29. mart 2014 | 09:42

    Ako je gratis moze

  • Srb

    29. mart 2014 | 10:10

    Rad u beloj kući?! Miriše mi na nove demokrate, evropljane, kandicke, biserko i ostali otpad srpskog društva...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA