Hrvatski Sabor raspravljao čiji je Tesla

Poslanici su se složili da 10. jul proglase nacionalnim danom Nikole Tesle, kao i da se spomenik velikom naučniku, srušen '90-ih vrati u Gospić

  • 49

Poslanici u hrvatskom Saboru složili su se danas da 10. jul treba proglasiti nacionalnim danom Nikole Tesle, a da Teslin spomenik, srušen 90-ih godina, treba vratiti u Gospić.

Saglasnost je usledila posle žučne rasprave u hrvatskom Saboru o proglašenju nacionalnog dana Nikole Tesle, jer se pretvorila u raspravu o tome čiji je veliki naučnik, a potom je objavljena pauza.

Inicijativu da se proglasi Nacionalni dan Nikole Tesle podnela su tri poslanika Mirela Holi (ORAH), Davor Bernardić (SDP) i nezavisni poslanik Damir Kajin.

Njihov predlog podržala je i Vlada Hrvatske, ali uz dopunu da bi Dan Tesle trebalo da bude Nacionalni praznik - Dan nauke, tehnologije i inovacije.

Nakon što su predlagači obrazložili svoj predlog, raspava je dobila drugačiji tok posebno nakon što je pomenuto rušenje spomenika Tesle u Lici.

Tokom rasprave Darko Milinović iz opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), u ime Ličana osudio je vanadalski čin miniranja i rušenja spomenika Tesli, i s gnušanjem odbio insinuacije da Ličani i Gospićani ne žele natrag Teslin spomenik.

- Hoće i ponosni su na hrvatskog naučnika, genija Teslu - reako je Milinović.

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da spomenik Tesli u Gospiću nije srušen zato što je on izumeo struju, nego zbog toga što je bio Srbin.

- Treba istaći da se pitanje Nikole Tesle je pitanje koje se svakako tiče Srba u Hrvatskoj - rekao je Pupovac.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrk21

    2. april 2014 | 15:43

    Tesla je rodjen u Smiljanu-Lika, to je selo bilo Srpsko, tata mu je bio pravoslavni pop, kako moze biti Hrvat? Nikako, Srbin je i tacka.

  • Sinisa

    2. april 2014 | 15:15

    Lome dvojezicne table ,a sa druge strane hoce da slave jednog velikog Srbina! Ko je tu lud!

  • N.N.

    2. april 2014 | 15:21

    Tesla se za života deklarisao kao Srbin i to je kraj. Možete ga slaviti, kao što i mi slavimo Konstantina, samo što će on zauvek ostati ono što je i bio, Srbin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA