• 12

POMOZITE: Nađi (9) potrebno 300.000 evra za hitnu transplantaciju koštane srži!

Nađa Novaković (9) boluje od teške bolesti matičnih ćelija. Može da se izleči samo transplantacijom koštane srži

  • 12

Devetogodišnja Nađa Novaković boluje od teške bolesti matičnih ćelija mijelodisplastičnog sindroma - refraktorne citopenije. Bolest joj je otkrivena u junu 2013. godine, a može da se izleči samo transplantacijom koštane srži. Troškovi operacije iznose 300.000 evra, a njeni roditelji Aleksandar i Angelina apeluju na sve koji mogu, da im pomognu.

- Zovem se Nađa Novaković, imam 9 godina. Bolujem od jako teške bolesti matičnih ćelija. Ja mogu da se izlečim jedino transplantacijom koštane srži. Transplantacija je jako hitna i operacija se mora uraditi u Nemačkoj ili Italiji. U poslednje dve nedelje mi se stanje jako pogoršalo i stalno krvarim iz usta, telo mi je puno modrica i jako se loše osećam - navodi se u apelu za pomoć koji potpisuje mala Nađa.

Od juna 2013. godine, Nađa svaki dan provodi na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, na odeljenju Hematologije i onkologije. Naši lekari nisu uspeli da joj postave dijagnozu, pa je sa roditeljima otputovala u Frajburg u Nemačkoj, gde je otrkiveno od čega boluje.

Foto: Facebook/Pomozimo Nadji

Foto: Facebook/Pomozimo Nadji

- Ni pored mukotrpnih analiza, punkcija koštane srži i dve hirurške biopsije kosti koje je pretrpela, dijagnozu ove opake bolesti nije bilo moguće postaviti u našoj zemlji. Po preporuci lekara smo otputovali u Univerzitetsku kliniku u Frajburgu, u Nemačkoj, gde je posle još jedne biopsije kostiju postavljena dijagnoza - navode njeni roditelji Aleksandar i Angelina Novaković.

Nađina bolest se manifestuje tako što je njena koštana srž prestala da radi tj. da proizvodi ćelije krvi. Ona se može potpuno izlečiti samo transplantacijom koštane srži. U poslednja tri meseca, život joj je omogućen jedino primanjem redovnih transfuzija krvi i trombocita.

- U poslednje dve nedelje Nađino stanje se jako pogoršalo i zbog progresije bolesti više ne reaguje na transfuzije trombocita pa su krvarenja iz usta svakodnevna, a u opasnosti je i od drugih vrsta krvarenja koja joj mogu neposredno ugroziti život. Telo joj je prekriveno bolnim modricama, a usta puna krvnih podliva od kojih ne može normalno da jede i da priča - dodaju roditelji.

Foto: Facebook/Pomozimo Nadji

Foto: Facebook/Pomozimo Nadji

Nađin život je u opasnosti i neophodna joj je hitna transplantacija koštane srži. Pošto devojčica nema srodnog davaoca, zbog hitnosti operacije, donor bi joj bila majka. Ovakav vid transplantacije je najteži i može se uspešno obaviti u Nemačkoj ili Italiji. Procena troškova operacije u Nemačkoj iznosi 300.000 evra.

Njeni roditelji nemaju toliko novca i mole sve one koji mogu, da im pomognu, uplatom na žiro račun, kako bi Nađa ponovo postala srećno dete.

Žiro računi:

Dinarski: 265-0200000054378-94

Devizni: RS35265090000000000939
Swift Code: RZBSRSBG

Humanitarni SMS broj za Vip i Telenor mrežu je 5757, a u poruci je neophodno napisati: NAĐA. Cena poruke je 100 dinara sa PDV-om.

Na Fejsbuk stranici "Pomozimo Nađi" možete da vidite sve detalje o njenoj bolesti i načinu na koji možete da joj pomognete.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • sara

    nadja zao mi je

  • Ljiljanа.

    Дајте број СМСа из иностранства.

  • Sarajaj

    Zar na VMA ne mogu to da urade. Ja sam citala da oni tamo to rade. Sta je istina. Nek se oglasi VMA...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima