VALENSA: U NATO su kukavice, Putina treba u Hag!

- Ukoliko NATO predaje Ukrajinu Putinu, kakav je to onda NATO? Proverimo koliko vredi NATO. Pokazuje se da kada je dobro, dobar je ali kada krene loše u trenutku konfrontacije opet smo sami - kaže bivši predsednik Poljske

  • 30

Bivši predsednik Poljske Leh Valensa oštro je osudio suzdržanost NATO u krizi oko Ukrajine, a zapadne saveznike i predsednika SAD Baraka Obamu optužio je da kada postane opasno - Poljska ponovo ostaje sama.

Valensa je takođe apelovao da predsednik Rusije Vladimir Putin odgovara za ankesiju Krima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

- Ukoliko NATO predaje Ukrajinu Putinu, kakav je to onda NATO? Proverimo koliko vredi NATO. Pokazuje se da kada je dobro, dobar je ali kada krene loše u trenutku konfrontacije opet smo sami. Ukoliko kod nas budu stacionirane brigade NATO potpišimo sa njima sporazum da neće pobeći kada postane opasno- kazao je Valensa.

Nekadašnji legendarni vođa bunta Poljaka protiv komunističkog režima i dobitnik Nobelove nagrade za mir, u intervjuu koji objavljuje današnja Žečpospolita založio se za osnivanje globalne komisije za Rusiju koja bi vodila računa o tome da sve zemlje sveta poštuju sankcije a takođe i za to da se predsednik Rusije Vladimir Putin izvede pred Međunarodni sud u Hagu.

- Takve ljude kao što je Putin treba postavljadi pred Međunarodni sud u Hagu ili neki drugi svetski sud. Ne mogu da se krše zakoni, sporazumi i da se ugrožavaju narodi. Treba učiniti nešto da svako unapred zna da će mu biti suđeno- rekao je Valensa.

Bivši prvi predsednik Poljske nakon pada komunista nije štedeo ni zapadne saveznike, posebno predsednika SAD, Baraka Obamu koga je označio za jednog od krivaca za ponašanje Rusije u krizi oko Ukrajine.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cobi ns

    4. april 2014 | 17:51

    Možda bi ovo bilo razumljivo da NATO ne čini,to što čini po celom svetu,a Rusiji se zamera što im ne da na svoju granicu i brani je!!?Poznat je animozitet Poljaka iz prošlosti(opravdan)ali,ovaj put Rusi deluju odbrambeno i samo sebe štite!!?

  • Igor

    4. april 2014 | 15:25

    Ko vas Poljake išta pita ? Toliko ste beznačajni u igrama velikih sila da toga niste ni svesni. NATO bi vas prodao čim bi mu zagustilo. Rusija se ponovo vratila na međunarodnu scenu i vojno i politički, a NATO i Amerika shvataju da joj ne mogu ništa, osim u slučaju ako su spremni uništiti celokupno čovečanstvo na planeti.

  • Zoran

    4. april 2014 | 15:51

    Pojava ovoga gospodina je oznacavala vreme raspada SSSRa I SFRJ, novi pocetak Nemacke, ponovni uspon Rusije,dace Bog i Srbije i svakako kraj Poljske kojoj je od suvereniteta ostalo samo blebetanje. Zemlju su prodali mudrim Nemcima i tako su obesmislili i odrekli se 9.000.000 heroja koji su branili otadzbinu. Oni su primer nepromisljene politike koja ce ih u slucaju ,ne daj boze,rata ostaviti i bez Poljaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA