Kandidatura za EU - namaz, hleb i mrvice

Piše: Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza invest grupe

  • 0

Srbija je protekle nedelje napokon dočekala status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, više od četiri godine nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Koliko će vremena biti potrebno da se prevali ostatak puta najbolje je trenutno ni ne spominjati, jer bi to moglo biti više nego demorališuće za najmlađeg kandidata za ovu zajednicu država.

No, to nije zasmetalo državnim zvaničnicima da iskoriste momenat i raspire odu radosti, istina mnogo umerenije nego u pređašnjim sličnim prilikama, očito shvativši da nije ostalo previše prostora za iskorišćavanje ove istrošene teme.

Oni koji ulažu novac i čije delanje svakako može mnogo podobnije da ukaže na važnost ovog koraka, nisu domaću berzu zasuli kupovnim nalozima. Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi, Belex 15, porastao je protekle nedelje skoro tri procenta, ali sa mršavim prometom koji na ovako niskom nivou nije viđen u tekućoj godini.

Zemlje koje su stekle status kandidata za EU

Država Datum kandidature
Turska decembar, 1999.
Makedonija 16. dec. 2005.
Island 17. jun, 2010.
Crna Gora 17. dec, 2010.
Srbija 1.   mart, 2012.

Šta ova mlaka reakcija može reći o aktuelnom momentu u procesu približavanja EU?

Pre svega da će to biti veoma težak i dugotrajan put, a da njegov početak neće biti skopčan sa blagodetima koje su imale neke druge zemlje centralne i istočne Evrope.

Kriza identiteta Unije i velika oskudica kapitala skopčana sa obrisima svetske ekonomske krize, gotovo izvesno ispratiće ovaj prvi korak Srbije bez vidljivijih efekata, odnosno direktnih plodova namenjenih njenim političarima, pardon građanima.

Ipak, to ne znači da ulagači napredak ka EU nisu ocenili pozitivnim i da pod njihovom lupom sada nećemo za nijansu lepše izgledati. Dobijanjem statusa kandidovali smo se da zadržimo kreditni rejting, povećali šanse da ne izgubimo nekog postojećeg investitora i još po koje radno mesto.

Dugoročno, ono što bi status kandidata mogao doneti dobroga nisu samo fondovi i lake pare koje se apostrofiraju ovih dana. Najveća dobrobit trebala bi pre svega biti valjana regulativa Unije u našem dvorištu, koja ulagačima može obećati i dati ono što je ovde uvek nedostajalo - stabilnost i predvidivost poslovnog ambijenta.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA