Žarko Korać saslušavan sat i po o pobuni JSO, u timu odbrane i Gradimir Nalić

Bivši potpredsednik vlade istražnom sudiji izjavio da su "crvene beretke" novembra 2001. godine organizovale oružanu pobunu

  • 0

Pripadnici Jedinice za specijalne operacije novembra 2001. organizovali su oružanu pobunu, a ne protest, izjavio je na saslušanju pred istražnim sudijom potpredsednik tadašnje vlade Srbije Žarko Korać, saznaje Telegraf.rs.

Korać je u postupku, koji je Tužilaštvo za organizovani kriminal vratilo na ponovnu istragu, svedočio sat i po. U toku je svedočenje bivšeg ministra tadašnje vlade Dragana Veselinova.

U kratkoj izjavio za Telegraf.rs Korać je potvrdio da je danas dao izjavu. Na pitanje da li je tadašnja vlada blokadu puta u Kuli, a zatim i na Novom Beogradu, tretirala kao protest ili pobunu, Korać kaže:

- Po mom ličnom mišljenju, to je bila oružana pobuna, ali videćemo šta će sud utvrditi.

Korać je još rekao da je na njegovo iznenađenje u timu odbrane i Gradimir Nalić, koji je u vreme pobune JSo bio u kabinetu Vojislava Koštunice.

Osim Koraća i Veselinova, o pozadini pobune "crvenih beretki" danas svedoči i bivši ministar Dragan Milovanović. Trojica ministara tadašnje Vlade premijera Zorana Đinđića stigli su u Specijalni sud oko 14 sati, pola sata pre zakazanog saslušanja kod istražnog sudije.

Njih trojica su, inače, bili svedoci rada vladine Komisije koja je formirana kako bi se otkrile okolnosti pobune za koju se sumnja da su organizovali nekadašnji čelni ljudi JSO-a Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i vođa zemunskohg klana Dušan Spasojević Šiptar.

Pobuna je, kako se sumnja, bila uvertira za atentat na premijera Ðinđića u martu 2003, zbog čega su Ulemek i Jovanović, kao i još nekoliko osoba osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

(D. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA