ĐAVOLJA POSLA: Ovo je spot čiju zabranu traže sindikati! (VIDEO)

Zbog toga što se, kako navode, Zakon o radu i sindikati "predstavljaju kao đavolja prepreka za buduće zapošljavanje", Savez samostalnih sindikata Grada Kragujevca i Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su od RTS-a da se prekine emitovanje spota Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj

  • 30

Savez samostalnih sindikata Grada Kragujevca zatražio je od Radio-televizije Srbije (RTS) da prekine emitovanje novog spota Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (Naled) o radnom zakonodavstvu.

Kako ističe taj sindikat, spot Naleda pod nazivom "Đavolja posla" "na grub način obezvređuje i ruga se znanju, obrazovanju, radu i osporava ustavno pravo na sindikalno organizovanje, bolovanje, godišnji odmor, otpremninu".

Kagujevački Savez samstalnih sindikata je u otvorenom pismu vršiocu dužnosti direktora Javnog servisa Nikoli Mirkovu zatražio i "izvinjenje narodu Srbije".

Zahtev Kolegijumu RTS-u da odmah povuče spot kampanje "Pitajte Kada - Đavolja posla", u kome se Zakon o radu i sindikati "predstavljaju kao nekakva đavolja prepreka za buduće zapošljavanje" i da se javno izvini svim radnicima Srbije uputili su i Udruženi sindikati Srbije "Sloga".

- Ovakav spot, napravljen u bilo kojoj demokratski uređenoj državi izazvao bi skandal i veliki revolt u javnosti, međutim, u okolnostima sve prisutnije cenzure i samocenzure i straha od otpuštanja i gubitka radnog mesta takva reakcija izostaje - ističe "Sloga".

Na sajtu Naleda (naled-serbia.org) navodi se da spot "Đavolja posla", koji je peti po redu u zajedničkoj antibirokratskoj kampanji "Pitajte kada" koju ta organizacijia sprovodi sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), "u fokus stavlja loše strane radnog zakonodavstva iz ugla nezaposlenih".

- Dosadašnji pregovori o novom zakonu o radu usmereni su na rešavanje prava zaposlenih i poslodavaca dok je više od 750.000 registrovanih nezaposlenih lica neopravdano zapostavljeno, iako je upravo zbog njih najviše potrebna izmena zakona - navodi se na sajtu Naleda.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA