SLOVENAČKI DOKTOR: Marihuana treba da se koristi u medicini, ona leči!

Konoplja izaziva ređu pojavu zavisnosti od drugih psihoaktivnih supstanci, a ima zanemarljive nuspojave u poređenju sa sintetičkim analgeticima

  • 38

Konoplju bi trebalo staviti na spisak droga koje se mogu koristiti u medicini jer onkolozi i specijalisti javnog zdravlja utvrđuju da bi ona pored olakšavanja bolova, mogla i da leči, kaže za "Naše novine" Dušan Nolimal specijalista socijalne medicine Nacionalnog instituta za javno zdravlje Slovenije.

- Rat protiv ove lekovite biljke, koja može da bude i droga, još traje, ali nije rešio nijedan, a stvorio je brojne probleme. Neki neosvešćeni stručnjaci šire i dezinformacije da je konoplja opasan otrov koji uopšte nema lekovite potencijale. Ti ljudi ograničeno razmišljaju, nemaju sluha ni za bolesnike ni za razvoj efikasnih lekova - kaže Nolimal.

Kako dodaje, ovome se protivi farmaceutski lobi, koji je spreman da podrži samo legalizaciju sintetičkih kanabisa, koji su dokazano manje efikasni od prirodne konoplje.

Nolimal ističe da konoplja izaziva ređu pojavu zavisnosti od drugih psihoaktivnih supstanci, a ima zanemarljive nuspojave u poređenju sa sintetičkim analgeticima.

- Dobro su istraženi efekti konoplje kod olakšavanja hroničnog bola. Ipak, širenje informacija da konoplja skoro sve bolesti je štetno. Svetska stručna literatura se zauzima za olakšavanje simptoma kod mnogih iscrpljujućih bolesti kao što su rak, sida, multipla skleroza, Alchajmerova bolest, epilepsija, postraumatski stres, Hronova bolest i glaukom - kaže Nolimal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    20. jun 2014 | 20:51

    Slicne reci,danas,sutra,opaka je travka - "vutra"...

  • mister

    20. jun 2014 | 18:39

    Ovako i ja svoje biljke posmatram kako rastu, i brojim dane do berbe. Samo za licnu upotrebu naravno!

  • Pi*kin Dušman

    20. jun 2014 | 19:15

    Vutra zakon.. nekim ljudima bi vutra pomogla puno u zivotu al ljudima je mozak ispran da je to zla droga, a uopste nije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA