U Srbiji svaka deseta diploma lažna?

Ministarstvo prosvete je 2012. godine, tokom provere 2.000 diploma izdatih u Srbiji, pronašlo oko 10 odsto falsifikata

  • 30

Oko deset odsto fakultetskih diploma u Srbiji je lažno, podatak je iz 2012. godine, a iz Ministarstva prosvete u međuvremenu su najavili da će Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta dobiti veća ovlašćenja nakon izmena Zakona o visokom obrazovanju.

 

- Ministarstvo prosvete je, naime, 2012. godine tokom provere 2.000 diploma izdatih u Srbiji za jednu crnogorsku firmu, pronašlo oko 10 odsto falsifikata. Diplome su ili falsifikovane ili su ih izdale nepriznate ustanove ili radnički univerziteti, a najčešće se falsifikuju isprave isturenih odeljenja privatnih fakulteta i uverenja o diplomiranju, ali i dokumenta sa državnih fakulteta - izjavio je tada načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

 

U Savetu za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" tvrde da u Srbiji veliki broj državnih službenika ima falsifikovane diplome.

 

 

Ministar prosvete Srđan Verbić najavio je danas da će izmenama Zakona o visokom obrazovanju biti osnažena nezavisna tela koja će, između ostalog, proveravati kvalitet diploma.

 

Prethodnih nedelja mediji su puno pažnje posvetili bivšem rektoru Megatrenda Mići Jovanoviću zbog lažnog doktorata iz Londona, pod lupom je doktorska disertacija ministra Nebojše Stefanovića, a upitna je i doktorska disertacija poslanika socijaista Novice Tončeva.

 

U Nišu je istovremeno u toku provera stečenih diploma i na Medicinskom fakultetu i to nakon anonimne prijave u kojoj se tvrdi da je više predavača tog fakulteta steklo akademska zvanja mimo pravila. Dekan ovog fakulteta Stevan Ilić rekao je da je inspekcija Ministarstva prosvete uzela dokumentaciju radi provere tih navoda, a da će o rezultatima provere javnost biti obaveštena.

 

 

Slučaj Stefana Vlajkovića zaokupio je pažnju javnosti i medija 2012. kada ga je policija uhapsila jer je na osnovu falsifikovane diplome Fizičkog fakulteta u Beogradu upisao doktorske studije u Cirihu, oštetivši pri tome Fond za mlade talente, ali će sigurno kao najveća bruka u visokom školstvu poslednjih godina ostati zabeležena afera "indeks".

 

Ona je otkrivena 20. februara 2007, a među 87 optuženih da su primali mito za upisivanje ocena bez polaganja ispita i izdavanje lažnih diploma nalaze se 23 profesora sa pravnih fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu. Oni se terete za 159 krivičnih dela, uglavnom za primanje mita, i to u visini od 500 do 1.000 evra u za ocenu i od 12.000 do 16.000 evra za diplomu.

 

Afera "Indeks" ni nakon sedam godina od podizanja optužnice i pet godina suđenja pred Višim sudom u Smederevu, nije dobila sudski epilog, ali je u međuvremenu jedan od okrivljenih, profesor Nenad Ðurđević, imenovan za vršioca dužnosti dekana kragujevačkog Pravnog fakulteta.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CACANKA

    24. jun 2014 | 18:52

    Bagre sa kupljenim diplomama su najarogantnije, najbezobraznije i najdrskije na radnim mestima.Maltretiraju sve i koga stignu.Treniraju strogocu i " moral" nad drugima i time se brane.Tako postaju svetitelji u svojim okolinama gde zive ( odnosno zagadjuju:vazduh,ljude,...)BEDNICI!!!

  • Ina

    24. jun 2014 | 20:12

    Najveci br.kupljenih diploma i ocena je upravo na drzavnim fakultetima,narocito na medicini,ekonomiji,zastiti na radu.Ja znam mnogo doktorske dece,koja ne pipaju knjige,samo zuje po gradu,onda raznose indexe po bolnici,i doktori-hirurzi im upisuju desetke,devetke,i tako zavrsavaju,maltene ez ucenja,pa kad treba da nas lece,tesko nama.Evo videcete,za 10-15 god.kada se penzionisu ovi lekari a kada ostanu samo ovi debili bice strasno,jadni mi.Ima izuzetaka,ali tesko je izboriti se za specijalizaciju ako nisi doktorsko dete,ili neko bez puno para.Mnogo njih je zavrsilo DRZAVNE FAKULTETE MITOM-KORUPCIJOM,ne treba toliko velicati drzavne fakultete kada se zna kakvi su mnogi profesori tamo.

  • Bond

    24. jun 2014 | 18:30

    Aj sad ti sa falcifikatima lepo otkaz, pa da ovi s pravim diplomama konacno dobiju posao. Sve se navukli nepismenjaci preko veze i piju krv svima nama. Dokle?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA