Spaljena droga vredna 400 miliona dolara (FOTO) (VIDEO)

U znaku Svetskog dana borbe protiv droge Mjanmar je zapalio zaplenjenu drogu u vrednosti od oko 130 miliona dolara, dok je Tajland uništio narkotike čija ukupna cena iznosi oko 272 miliona dolara

  • 3

Mjanmar i Tajland spalili su danas zaplenjenu drogu vrednu oko 400 miliona dolara, u znak obeležavanja Svetskog dana borbe protiv droge, a Ujedinjene nacije istovremeno upozoravaju da je proizvodnja opijuma u porastu u tom regionu.

U Mjanmaru, koji odavno nastoji da uspostavi kontrolu nad proizvodnjom nezakonitih droga, kontrolisanim spaljivanjem je uništeno oko 1,3 tone opijuma, 225 kilograma heroina i 1,2 tone tableta metamfetamina, prenosi AFP.

Uništeni narkotici su vredni oko 130 miliona dolara, rekao je Kin Maung Tan iz Odbora za borbu protiv droge Mjanmara, dodavši da se ta zemlja suočava sa problemima u nekim regionima koji su naseljeni etničkim grupama sa kojima vlada ne može da postigne sporazum u cilju suzbijanja droga.

Veći deo uništenih narkotika zaplenjen je u Taungiju, glavnom gradu provincije Šan koja se graniči sa Tajlandom i koja je odavno leglo proizvodnje droge.

Istovremeno, u susednom Tajlandu je spaljeno oko 2,5 tone metamfetamina, 21 kilogram heroina i 74 kilograma opijuma, ukupne vrednosti od oko 272 miliona, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

"Zlatni trougao" koji obuhvata delove Laosa, Tajlanda i Mjanmara nekada je bio jedan od najvećih proizvođača opijuma i heroina u svetu, sve dok ga, po proizvodnji narkotika, nije zasenio Avganistan.

Mjanmar, međutim, ostaje drugi najveći proizvođač opijuma u svetu, iza Avganistana, i ima 10 odsto udela u globalnoj proizvodnji ovog sirovog sastojka za spravljanje heroina, prema podacima Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC).

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stanko Zajebanko

    27. jun 2014 | 10:25

    Ako je istina Onda je to Zlocin protiv coveka i covecnosti ! Molim haski sud da se javi i pokrene postupak !

  • 007

    27. jun 2014 | 03:34

    Malo sutra.kozna sta su palili , sekundarne sirovine kao ovi nasi kada kazu palimo u Obrenovac.svi dodju slikaju se I posle kao padaju u nesvest.kakav vix

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    27. jun 2014 | 01:21

    100% spaljena--ih ta nemojte kasti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA