Merkelova kupila novi mobilni da je Amerikanci ne prisluškuju!

Nakon skandala koji je izbio kad se saznalo da američki obaveštajci prisluškuju nemačku kancelarku, ona je zatražila da se za nju izradi poseban telefon

  • 9

Nemačka kancelarka Angela Merkel kupila je novi mobilni telefon koji je opremljen specijalnom zaštitom, piše "Bild", prenosi "Russia Today".

Posle skandala koji je izbio kad se saznalo da američki obaveštajci prisluškuju nemačku kancelarku, ona je zatražila da se izradi poseban telefon. Dizeldorfska firma "Secusmart" napravila je, specijalno za nju, Blekberi Q10, pošto je kancelarka, poput Baraka Obame, obožavalac njihovih modela telefona.

Iako je mogla da bira između Blekberija s "običnom" tastaturom i verzije sa ekranom osetljivim na dodir, ipak se odlučila za prvu varijantu, navodi "Bild".

Telefon sadrži kripto-čip, vredan 2.500 evra, a ona je morala da čeka godinu dana kako bi bio izrađen. Uz pomoć njega, ovaj telefon kodira SMS poruke i pozive, odnosno sprečava prisluškivanje i otkrivanje njihovog sadržaja. Međutim, postoji caka: kako bi komunikacija bila apsolutno zaštićena i primalac poziva odnosno poruka u svom telefonu mora, takođe, da ima kripto-čip.

(Telegraf.rs / Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    26. jun 2014 | 21:17

    Ništa Angeli me vredi novi telefon, gadni amerikanci su svuda i čuju sve.

  • N

    26. jun 2014 | 21:40

    Ne brini, opet ce oni tebe da prisluskavaju! :D

  • Weber S

    26. jun 2014 | 22:33

    Jednostavan trik ako sumnjate da vas prisluskuju ubacite dzek od slusalica u telefon ali predhodno odsecite slusalice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA