RUŠEVINE I REDOVI ZA HRANU: Prošetajte opustošenim Slavjanskom, nakon okupacije (FOTO) (VIDEO)

U Slavjansku je pusto, ceo grad je u ruševinama, a lokalno stanovništvo se međusobno optužuje da su pomagali separatistima. Grad je bez struje i vode, rupe od metaka su svuda, kao da je, a jeste, završen krvavi rat

  • 10

Slavjansk, grad u istočnoj Ukrajini, oslobođen je 5. jula od strane vojske. Proruski pobunjenici su isterani igrada i tako se završila okupacija koja je trajala tri meseca.

Dopisnik "Vajs Njuza", Simon Ostrovski, vratio se u Slavjansk i posetio je ćeliju u kojoj su ga pobunjenici držali danima tokom aprila meseca.

Grad je u rasulu i pust, a stanovnici se bore da nađu hranu i vodu, uprkos značajnim humanitarnim naporima.

Proruske snage su se povukle u Donjeck, ali je ukrajinska vlada odlučna da nastavi svoju anti-terorističku operaciju sve dok se pobunjenici nalaze na njihovoj teritoriji.

Ministar odbrane Ukrajine, Valerij Geltej, izjavio je da se ništa strašno nije desilo u Slavjansku i da infrastruktura nije uništena. Mada, slike "govore" da nije sve tako normalno, kao što je ministar opisao.

Novinari su sprovedeni do Slavjanska, prolazeći pored napuštenih uporišta proruskih snaga. U centru grada mogu da se vide ukrajinski vojnici i kamioni sa humanitarnom pomoći.

Lokalno stanovništvo hrli po hranu i vodu, a međusobno se optužuju da su pomagali separatiste.

U Slavjansku nema struje, vode, a ni telefonski kablovi nisu u funkciji. U celom gradu. Barikade su svuda, zgrade su ruinirane, prozori na istima ne postoje, a svuda su vidljive rupe od metaka.

Stanovi su svi u ruševinama, na ulicama su stvari od stanovništva koje su se razletele zbog snažnih eksplozija i granatiranja.

Ukrajinske vlasti u Slavjansku su, dan nakon što su osvojili grad, uhapsile sve muškarce starosti od 25 do 35 godina, ne proveravajući da li su bili učesnici proruskih snaga ili ne, saopštio je portparol skupštine Unije narodnih republika Luganska i Donjecka.

U intervjuu za rusku televiziju "24 časa", Oleg Carev je rekao da su preko noći snage Kijeva pohapsile i sve policajce u Slavjansku, odvodeći ih iz grada.

Nakon pada Slavjanska, proruske snage su se povukle u Donjeck. Ukrajinske vlasti su zatim najavile da će blokirati taj grad, kao i Lugansk.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SMEDEREVAC

    10. jul 2014 | 11:19

    Donjeck ne mogu da zaumu,pa tamo imamo nasa tri cetnika.Znate li vi koja je to sila.Nova pekar im poslao posiljku sa masnim burekom,tako da se prorusi vise ne uznemiravaju.

  • ☪ Bin -Laden ...

    10. jul 2014 | 03:51

    Jedna od boljih vesti na telegrafu napokon četnici i ruski plaćenici isterani iz Ukrainskih okupiranih područja

  • Nenad

    10. jul 2014 | 00:33

    mnogo su me razocarali Rusi! Rusofil sam do korica i prosto ne verujem da su tako ostavili ljude da stradaju, da im se sada sudi kao teroristima... Osecam se izdano, jadno.... Nadam se da imaju neki plan zasto nisu reagovali...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA