SLOVENCI NEZADOVOLJNI: Vodiće nas stranka koja je formirana pre 40 dana

Komentarišući ove izjave, kao i poziv na demonstracije i građansku neposlušnost, predsednik Slovenije Borut Pahor je rekao da su izbori bili legitimni i da takve najave iritiraju

  • 4

Budući premijer Slovenije, Miro Cerar, izjavio je da će uskoro započeti razgovore sa strankama o formiranju koalicione vlade i da bi voleo da to bude "šarena koalicija", vlada "duginih boja".

Cerar, lider stranke koja nosi njegovo, nije želeo da određuje kakava će buduća koalicija biti ali je rekao da bi voleo da ta vlada bude "šarena".

- Za formiranje nove koalicije će biti potrebni kompromisi svuda gde je to u interesu države tako da je moguća saradnja sa svakom strankom koja to prihvati - rekao je Cerar za Radio Slavojenija.

- Koalicioni partner ne može da bude neko ko negira temelje pravne države i tvrdi da su izbori bili nelegitimni i pritom koristi izraze koji su ispod nivoka političke kulture - rekao je Cerar, aludirajući na SDS Janeza Janše

Evroposlanik i potpredsednik SDS-a Milan Zver, međutim, kaže da ta stranka smatra da su izbori u Sloveniji bili nelegitimni.

- Na izborima je pobedila stranka koja je formirana pre 40 dana. To je izborni inženjering koji je moguć samo u slabim demokratijama - izjavio je Zver i dodao da su Janšu prekršena ljudska prava presudom, kojom je on osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije u aferi Patria.

Komentarišući ove izjave, kao i poziv Janšine stranke na demonstracije i građansku neposlušnost, predsednik Slovenije Borut Pahor je rekao da su izbori bili legitimni i da takve najave iritiraju.

Miro Cerar (51), profesor Pravnog fakulteta u Ljubljani i sin nekadašnjeg osvajača brojnih olimpijskih medalja u gimnastici, pobednik je nedeljnih prevremenih izbora u Sloveniji i to samo mesec dana posle osnivanja stranke koja nosi njegovo ime.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matori

    15. jul 2014 | 19:24

    E to je po meni prava demokratija- pojave se novi ljudi doibiju sansu od naroda da menjaju stvari, bravo Slovenci! To kod nas ne moze da se desi ni u narednih 1000 godina

  • Boki

    15. jul 2014 | 16:35

    Zemlju ne vodi stranka nego ljudi...

  • Tutor

    15. jul 2014 | 22:43

    Kme, stariji vodniče, kme...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA