Izraelska armija obnovila napade na Gazu posle raketne vatre!

Vojni portparol Peter Lerner naveo je na Tviteru da izraelska vojska "obnavlja ofanzivne aktivnosti" zbog flagrantnog kršenja humanitarnog prekida vatre

  • 10

Izraelska armija saopštila je danas da obnavlja udare na Gazu sa kopna, mora i iz vazduha, pošto je Hamas nastavio da ispaljuje rakete, okončavši unilateralno humanitarno primirje.

- Nakon neprestane raketne vatre Hamasa tokom čitave humanitarne pauze, sa kojom smo se saglasili za dobrobit civilnog stanovništva Gaze, IDF (izraelska odbrambena armija) će sada obnoviti vazdušnu, pomorsku i kopnenu aktivnost u pojasu Gaze - navedeno je u saopštenju.

Vojni portparol Peter Lerner naveo je na Tviteru da izraelska vojska "obnavlja ofanzivne aktivnosti" zbog flagrantnog kršenja humanitarnog prekida vatre.

Dopisnici Bi-Bi-Sija u pojasu Gaze kažu da su se odmah nakon izraelske odluke o obnovi ofanzive čule jake eksplozije u nekoliko okruga, a palestinskii očevici izvestili su o granatiranju istočno od grada Gaze.

Sudeći po izveštajima sa te teritorije koju kontroliše Hamas, tri Palestinca su ubijena ubrzo nakon obnavljanja izraelskih vadušnih udara. U operaciji koja je danas ušla u 20. dan već je ubijeno više od 1.000 Palestinaca i 45 Izraelaca, navodi AP.

Izraelski bezbednosni kabinet odlučio je prošle noći da produži primirje za 24 sata, do ponoći u nedelju po lokalnom vremenu, ali Hamas, koji je tražio ukidanje izraelske i egipatske blokade na Gazu, pored ostalih zahteva, nije pristao na prekid vatre. Izrael je odmah upozorio da će dejstvovati ako Hamas prekrši primirje.

Na palestinskoj strani većina ubijenih su civili, kažu palestinski zvaničnici, a na izraelskoj strani poginula su 43 vojnika i tri civila, uključujući i jednog radnika iz Tajlanda.

Hamas je optužio Izrael da je koristio ranije prekide vatre da pripremi nove napade i tvrdio da je bilo kršenja primirja u subotu. Za vreme privremenog primirja sirene su nastavile da se oglašavaju jutros širom Izraela. Izraelska vojska je rekla da je oko 20 raketa ispaljeno ka Izraelu od subote uvece.

Rano jutros poginuo je jedan izraelskih vojnik u eksploziji granate ispaljene iz Gaze. Nešto ranije tri granate su pale u region Ešklol ubrzo posle 20 sati u subotu. Izrael je pokrenuo vojnu ofanzivu 8. jula u cilju zaustavljanja prekograničnog raketiranje. Deset dana kasnije ofanziva je proširena na kopno i tada je rečeno da je neophodno uništiti tunele koje su ekstremsti prokopali da se ubace u Izrael.

U Tel Avivu se sinoć okupilo nekoliko hiljada ljudi da protrestuje protiv rata u Gazi, a bilo je i demonstracija pristalica rata.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Proka

    27. jul 2014 | 12:55

    Treba Hamasu pokazati gde im je mesto

  • fqw

    27. jul 2014 | 15:33

    Nikad se nece znati prava istina dok jevreji kontrolisu najvece svjetske medije. CNN, BBC i ostale financijski drze židovi, kao i citavu Ameriku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA