VELIKO STRADANJE SRBA: 19 godina od početka Oluje!

Među stradalima, prema podacima "Veritasa", nalazi se 1.196 (65%) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 544 (29%) žena, od kojih su oko četiri petine bile osobe starije od 60 godina

  • 31

Na današnji dan navršava se 19 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u kojoj je poginulo i nestalo 1.853 Srba.

U toj akciji proterano je najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine, pokazuju podaci dokumentacionog centra "Veritas".

Do agresije je došlo uprkos činjenicama da se ta oblast nalazila pod zaštitom UN-a, kao sektori “Jug” i “Sever”, kao i da su predstavnici RSK u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom razrešenju.

Među stradalima, prema podacima Veritasa, nalazi se 1.196 (65%) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 544 (29%) žena, od kojih su oko četiri petine bile osobe starije od 60 godina. Takođe, prema podacima Veritasa, od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 951 lica, dok se na evidenciji nestalih još uvek vodi 894 osobe, među kojima je 632 civila (315 žena).

U akciji “Maestral” koja je bila produžetak “Oluje”, hrvatske oružane snage u sadejstvu sa Petim korpusom armije BiH, ubile su 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika s područja 13 opština u BiH. 

Odluka o početku akcije “Oluja” je na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug hrvatskog generala Ante Gotovine, doneta na Brionima 31. jula 1995.

Na tom sastanku u Titovoj vili na Brionima, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je jasno definisao cilj operacije poručivši da treba naneti “takve udarce Srbima da praktično nestanu s ovih prostora”.

U prvostepenoj presudi haškog Tribunala, aprila 2011. bilo je ocenjeno da je “Oluja” bila udruženi zločinački poduhvat, na čelu s tadašnjim predsednikom Tuđmanom, čiji je “cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva i naseljavanje tog područja Hrvatima”.

Tribunal je drugostepenu presudu doneo 17. novembra 2012. i njome oslobodio krivice hrvatske generale Gotovinu i Mladena Markača.

Oni su oslobođeni krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, čime je poništena prvostepena presuda kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora.Žalbeno vijeće je oslobodilo optužene po svim tačkama optužbe, mada nisu negirani zločini utvrđeni u prvostepenoj presudi.

(Telegraf.rs / Beta / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Weber S

    4. avgust 2014 | 09:07

    Briljantno i profesionalno, vojnicki odradjena akcija. Nesto za vojne udzbenike. Saucesce porodicama poginulih na sve tri strane. A sad pali!

  • Srbin

    4. avgust 2014 | 10:33

    Proterali lose ljude. Divljake dalmatince. Pocinjem da razumem bracu hrvate. Hejteri sad....

  • Kaja

    4. avgust 2014 | 07:56

    A kako se iznerviram kad mi neko od srba iz Srbije kaze da smo mi sto smo prognani iz Hrvatske hrvati. I ne mogu da im objasnim da smo i mi srbi, mozda cak i veci od njih!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA