NAKON ZVERSKOG TIJANINOG UBISTVA: Da li ste za vraćanje smrtne kazne u Srbiji? (FOTO)

Iako i ministar policije Nebojša Stefanović kaže da mu je žao što u Srbiji više ne postoji smrtna kazna, a brojni građani na društvenim mrežama traže vraćanje ove kazne, stručnjaci smatraju da to nije dobar pravni lek. Šta vi mislite - treba li okorele zločince kažnjavati smrću?

Po ko zna koji put Srbija plače za jednim detetom, koje je nedužno stradalo od ruke monstruma. Iako se punih trinaest dana tragalo za devojčicom Tijanom Jurić iz Bajmoka, vest o njenoj smrti noćas je odjeknula kao najstrašniji košmar.

Sama činjenica da je neko bio u stanju da pregazi devojčicu, iživljava se nad njom, a potom je uguši i zakopa na smetlištu, ponovo je otvorila pitanje o težini kazni koje propisuje naš zakon.

Iako su nakon ovog zločina ponovno vraćanje smrtne kazne tražili građani otvorivši Fejsbuk stranicu "Smrtna kazna za ubicu Tijane Jurić", ovo pitanje u žižu javnosti stavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekavši da mu je žao što takva kazna više ne postoji u našem zakonodavstvu.

- Zbog ovakvog monstruma mi je žao što je Srbija ukinula smrtnu kaznu. Izgleda da naš narod nije bio spreman na tekovine evropske civilizacije kada smo ukinuli smrtnu kaznu – rekao je ministar policije.

Iako su stručnjaci saglasni da je dobro što je jedan ministar pokazao visok nivo empatije, kao i da je reagovao ljudski, smatraju da ideja o vraćanju smrtne kazne nije dobro rešenje i da ne bi doprinela smanjenju ovakvih zlodela.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da postojanje smrtne kazne nije davalo efekte, navodeći da je dokazano da dok masa gleda javna pogubljenja "džeparoši rade svoj posao".

- Kazna je efektna tek kad je izvesna. Kad i počinilac i građani znaju da ga od njenog izvršenja niko ne može izvući. Takođe, mora da bude i brza - smatra Nikolić.

Advokat Đorđe Mamula takođe smatra da vraćanje smrtne kazne ne bi doprinelo smanjnju zločina u našoj zemlji. 

- Stoge kazne nisu lek. Kod nas dominira kazna od 12 godina, iako je propisana ona od 40. Dokazano je da se nakon 12 godina menja psiholooški profil zatvorenika i da ne mogu lako da se vrate normalnom životu. Posle dvanaest godina dešavaju se promene koje ometaju vraćanje na slobodu, a sloboda je - odgovornost - smatra Mamula.

On napominje da ovo nije prvi put da se pominje vraćanje smrtne kazne u Srbiji i da je isto učinjeno i nakon atentata na premijera Zorana Đinđića.

Srbija je kao jedan od uslova ulaska u Savet Evrope morala da krene s promenom svog zakonodavstva, a kao jedna od bitnih stavki bilo je upravo ukidanje smrtne kazne.

Ipak, svaki put kada se dogodi ovako nešto, postavlja se pitanje: Treba li da vratimo smrtnu kaznu?

Šta vi mislite?

(Milica Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA