Pirs Brosnan hvalio Srbe, a mi to ne umemo da iskoristimo! (VIDEO) (FOTO)

Na premijeri filma "November Man" u Los Anđelesu Pirs Brosnan, Olga Kirilenko i režiser Rodžer Donaldson ishvalili su na sav glas Srbe i Beograd (gde je ostvarenje snimano), a mi ne umemo da konačno sredimo olakšice za strane filmske kompanije i uzmemo milione

  • 27

Nakon sinoćne glamurozne premijere filma "November Man" sa Pirsom Brosnanom i Olgom Kirilenko u Los Anđelesu, ceo svet bruji o ovom ostvarenju, ali i o Srbiji, u kojoj je snimano.

Pohvale o sjajnim srpskim profesionalcima, ljubaznim ljudima i predivnim beogradskim lokacijama pljušte sa svih strana. Štaviše otišle su tako daleko da je režiser filma Rodžer Donaldson izjavio da su njegovi klinci koji su tokom snimanja boravili u Beogradu, poludeli za našim gradom, da svakodnevno "skajpuju" sa svojim srpskim prijateljima kao i da će tokom predstojećeg odmora morati da se vrate ovamo.

Holivudske zvezde Brosnan i Kirilenkova su, pak, naglasili da se nikada u karijeri nisu susreli sa takvom ljubaznošću, da ih niko ranije nije pustio da slobodno jurcaju "naoružani" ulicama, "dižu automobile u vazduh" i ulaze čak i u Vladine institucije!

Ostvarenje o bivšem agentu CIA (Brosnan) kome se na misiji u Rusiji suprotstavlja njegov bivši učenik najvećim delom snimano je u Novom Beogradu. Tokom Pirsovog boravka u Beogradu mediji su se uglavnom bavili time šta slavni glumac voli da jede, sa kim i gde izlazi, a malo ko se bavio najvažnijom stvari - time kako najbolje iskoristiti trenutni publicitet i činjenicu da je napokon jedno visokobudžetno holivudsko ostvarenje smešteno u naš grad.

Naime, više je nego očigledno da bi ovu premijeru trebalo iskoristiti da se Srbija konačno pozicionira kao vodeća filmska destinacija. Od toga bi imala višestruku korist.

Pre svega, bila bi otvorena brojna nova radna mesta, a da ne pričamo o poboljšanju prilično narušenog imidža zemlje i privlačenju brojnih investitora, ali i turista i fanova koji bi u Srbiju dolazili da jedu, piju i spavaju tamo gde su boravili njihovi holivudski ljubimci. Plastično opisano, ako film košta deset miliona dolara ekipa bi potrošila najmanje pet u Srbiji trošeći na taksi, hranu, izlaske, obilaženje grada

Sve što nadležni treba da urade kako bi se ovo ostvarilo jeste da konačno srede Zakon o kinematografiji koji je donet 2011. sa naglaskom na olakšice za strane filmske kompanije, koje predviđaju stimulacije u vidu povraćaja novca od snimanja filma u iznosu od 20 do 25 odsto od uloženog budžeta u zemlji u kojoj se snima ceo ili deo filma.

Ekipa Telegrafa nedavno je baš na tu temu razgovarala sa producentom ovog ostvarenja, Stivenom Šapirom koji je najkonciznije objasnio da će ukoliko Srbija ne uradi ništa po ovom pitanju, snimanje blokbastera "teškaša" od po nekoliko stotina miliona dolara sa jakim producentskim imenima i velikim holivudskim zvezdama odlaziti komšijama iz regiona!

- Ne znam kako vam nije žao da mirno posmatrate kako se serija "Game of Thrones" snima u Hrvatskoj koja po sezoni donosi 65 do 75 miliona dolara, kad bi bez ikakvih problema uz definisanje olakšica za filmadžije mogla da se snima u Srbiji… Isto je i sa spektaklom "Herkules" koji se zbog boljih uslova snima samo dva sata odavde - u Mađarskoj - rekao je Šapiro za Telegraf dodajući da ovaj film inkasira neverovatnih 200 miliona dolara i da je više nego jasno koliko toga Srbija gubi nesprovođenjem Zakona o kinematografiji.

Da priča bude gora, Srbija ima sve što je neophodno za snimanje visokobudžetnih ostvarenja - i  dobru infrastrukturu i sjajne profesionalce, i ono što je najvažnije - transparentnost i integritet!

Samo fali malo agilnosti i bacanje na prave stvari u pravom trenutku.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    15. avgust 2014 | 23:01

    Kako je čudno kada vidiš Beograd na ovakvom filmu. Deluje još lepše koliko može da bude!

  • Amburator

    15. avgust 2014 | 23:03

    'AJMO VLADA , 'AJMO INSTITUCIJE OVO JE ODLIČNA DOJAVA ZA POBOLJŠANJE SLIKE O JEDINOJ NAM DRŽAVI, A CENIM DA MOŽE I DA SE ZARADI. 'AJMO DA SE OPET U KNEZU SUDARAMO SA HOLIVUDSKIM FACAMA. 'A J M O !!!!

  • Boki

    16. avgust 2014 | 00:14

    Ako su Crnogorci najpoznatiji narod po lenjcarenju, mi smo njihova rodjena braca. Administrativni propusti se ne mogu opravdati ni teskom ekonomskom situacijom, niti bilo kakvim politickim okolnostima. To je jednostavno lenjost i neodgovornost. Lakse je poskupeti gorivo i smanjiti plate nego se pomuciti oko izmene zakona i zaraditi koji dinar na strancima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA