Predvodnik otcepljenja Aleks Salmond podnosi ostavku!

Bez obzira na rezultate referenduma, Salmond je rekao da je izuzetno ponosan na kampanju za otcepljenje i posebno na 1,6 miliona glasača koji su bili za tu ideju

  • 4

Škotski nacionalista i predvodnik otcepljenja Aleks Salmond podneo je danas ostavku na mesto predsednika svoje partije i napustiće i mesto premijera Škotske nakon što su Škotlanđani juče na referendumu izglasali da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Za mene kao lidera je vreme skoro pri kraju. Ali, Škotska kampanja se nastavlja, a snovi nikada neće umreti - rekao je Salmond novinarima u Edinburgu.

Salmond je rekao da neće prihvatiti nominaciju na mesto vođe Škotske nacionalne partije (SNP) na godišnjoj konferenciji u novembru i da će posle toga podneti ostavku na mesto premijera.

Posle stranačkog glasanja podneću ostavku na mesto prvog ministra i dozvoliti da novi lider bude izabran - rekao je on, prenosi Rojters.

Salmond je rekao i da je izuzetno ponosan na kampanju za otcepljenje i posebno na 1,6 miliona glasača koji su bili za tu ideju.

Što se tiče mesta premijera, on je rekao da postoji veliki broj kvalifikovanih i pogodnih kandidata, mada je trenutni zamenik premijera Nikola Stardžen, takođe i zamenik lidera SNP, viđen kao najjači kandidat, preneo je BBC.

Na osnovu zvaničnih rezultata glasanja u Škotskoj, 55,3 odsto građana Škotske glasalo je za ostanak u okviru Velike Britanije, dok je 44,7 odsto građana želelo da Škotska prekine 300-godišnji savez sa Britanijom, preneo je AFP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cg

    19. septembar 2014 | 20:58

    Kada bi to bila jos praksa kod nas dokle bi dogurali

  • Kate

    21. septembar 2014 | 13:01

    Ljudi slicni Salmondu su rasturili i Jugoslaviju i zato neka ide "siroko mu polje". Nacionalizam nikome nije doneo nista dobro, vec samo bedu i jad. Bravo za Skotsku a specijalno The Orkney and Shetlandska ostrva koja su pre sam referendum izjavila da u slucaju otcepljenja Skotske zele da ostanu u sastavu Engleske. Mislim da je to promenilo mnoga misljenja jer su shvatili da san koji im prodaje Salmond ima cenu praznog frizidera. Pobedili su stomaci a ne Englezi...

  • Momo

    19. septembar 2014 | 18:40

    Pa nakon takvog poraza bi se i ja povukao ali bio ostavio da ideologija se nastavi u obliku protesta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA