NE ODUSTAJU: Ponovo pokušali da sruše krst iznad Sarajeva!

Nepoznate osobe su u noći između utorka i srede ponovo pokušale da sruše krst na brdu Zlatište iznad Sarajeva, koji je podignut u znak sećanja na više od 6.500 tokom rata ubijenih sarajevskih Srba

  • 97

Nepoznate osobe ponovo su pod plaštom prethodne noći pokušale da sruše krst na Zlatištu, uklonivši beton sa donjeg dela spomen-obeležja već nagnutog u stranu, prenosi danas Radio televizija Republike Srpske.

Podizanje spomen-krsta na padinama Trebevića, u znak sećanja na više od 6.500 tokom rata ubijenih sarajevskih Srba, uzburkalo je "duhove" u Bosni i Hercegovini i za samo par dana ovo je već drugi pokušaj njegovog rušenja.

Podsetimo, Mirza Hatić (27), koji je bio organizator prvog napada u Sarajevu, izjavio je da krst mora da bude uništen zbog bošnjačkih majki čija su deca ubijena u Sarajevu i Srebrenici.

Usled nastalih tenzija, pripadnici Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo su pojačali mere obezbeđenja šireg područja oko krsta čijim je postavljanjem u subotu Savez logoraša Republike Srpske ispunio ranije dato obećanje.

- Podigli smo spomen-krst da ga gleda Bog i da ga gledaju i čuvaju Srbi - poručio je predsednik te organizacije Branislav Dukić i ponovio da niko nema pravo da zabrani sećanje na stradale.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac naglasio je da su se oko te ideje okupili mnogi građani, nevladine organizacije i politička javnost Srpske, kao izraz potrebe da nadomak Sarajeva bude obleženo stradanje srpskog naroda u tom gradu u peridu od 1992. do 1995. godine.

Poručio je da nije reč o provokaciji Bošnjaka u Sarajevu, već o izrazu želje da se budućim generacijama skrene pažnja na ono što se Srbima u Sarajevu dešavalo u ratu.

Krst na Zlatištu je u Federaciji BiH dočekan kao provokacija, uz zahteve da odmah bude uklonjen.

"Inat krst na Zlatištu je so na rane", "Uvreda sa Zlatišta", naslovi su kojima su sarajevski dnevnici izvestili o podizanju spomenika na Trebeviću, a gotovo da nema političke stranke u Federaciji BiH koja se nije oglasila ovim povodom i oštro osudila podizanje obeležja.

Osudama su se pridružili i Kancelarija visokog predstavnika (OHR), delegacija Evropske unije, američka ambasada, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Podizanje improviziranog krsta je u drugi plan potisnulo i sve druge rasprave i postalo tema brojnih stranačkih predizbornih skupova i reagovanja u državi kojoj 12. oktobra predstoje opšti izbori.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA