Spektakulrano proslavljena 65. godišnjica Narodne Republike Kine (FOTO) (VIDEO)

Dok je u Pekingu pušteno 10.000 golubova sa Tjananmen Trga, u Hong Kongu je ceremonija održana uz proteste, koji su se nastavili i danas. Proslava u Hong Kongu održana je uz podizanje zastave i izvođenje nacionalne himne

  • 0

Povodom obeležavanje 65. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, u Pekingu je u zoru, sa izlaskom sunca, pušteno 10.000 golubova. Simboli mira poleteli su na ceremoniji sa Trga Tjananmen.

Istovremeno, u Hong Kongu su nastavljeni masovni prodemokratski protesti ali oni nisu poremetili proslavu, javila je ruska agencija Itar-Tas.

Proslava u Hong Kongu održana je uz podizanje zastave, izvođenje nacionalne himne a nakon toga je održan prijem za zvaničnike i strane diplomate.

Proslava je održana u palati gde se održavaju izložbe i konferencije, a demonstranti, koji se od prošle sedmice okupljaju u nekoliko delova Hong Konga, nisu pokušali da probiju kordon policije koja je obezbeđivala skup i bili su miroljubivi.

Na skupu je gradski izvršni šef Leung Čun-jing govorio o formuli "jedna zemlja dva sistema" primenjenoj na Kinu i Hong Kong koji joj je vraćen od Velike Britanije 1997. godine. Po tom principu, Hong Kongu se garantuje autonomija i sloboda govora.

Najmasovniji protesti u Hong Kongu od povratka pod kontrolu Pekinga 1997, traju već danima, a predvode ih hiljade studenata i građana koji su nezadovoljni odlukama vlasti o izboru prvog čoveka tog grada.

Kineske vlasti su 2008. godine najavile da će razmotriti mogućnost da do 2017. godine dozvole direktne izbore u Hong Kongu, a 31. avgusta su saopštile da su direktni izbori odobreni, ali da će birači moći da glasaju za nekog od prethodno odobrenih kandidata s liste.

Pogledajte snimak sa proslave:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA