Iranci usvajaju zakon da se bičuju vlasnici pasa

U Iranu nema mnogo pasa u poslednjih desetak godina, ali su bogatiji građani od skora počeli da kupuju pse kao kućne ljubimce. Policija je ranije hapsila vlasnike pasa na ulici i oduzimala im životinje

  • 47

Grupa iranskih konzervativaca predložila je danas nacrt zakona prema koje bi se sa 74 udarca bičem kaznili vlasnici pasa, za koje smatraju da su nečiste životinje.

Predlog zakona, koji su potpisali 32 poslanika iranskog parlamenta u kojem dominiraju konzervativci, predviđa kazne za sve ljude koji drže pse u kući ili ih šetaju na ulici. Zakon se ne bi odnosio na policiju, poljoprivrednike i lovce, već na one koji drže pse u stanovima u velikim gradovima poput Teherana.

U Iranu nema mnogo pasa u poslednjih desetak godina, ali su bogatiji Iranci od skora počeli da kupuju pse kao kućne ljubimce. Policija je ranije hapsila vlasnike pasa na ulici i oduzimala životinje.

Ako parlament usvoji taj zakon, vlasnik psa bi mogao da bude kažnjen sa 74 udarca biča ili novčanom kaznom od 10 do 100 miliona rijala (370 do 3.700 dolara).

U Iranu se smatra "nečistim" pomaziti psa.

- Svako ko se šeta ili se igra s psom ili majmunom na ulici krši propise iranske kulture, kao i zdravlje i mir ostalih građana, posebno žena i dece - navodi se u predlogu zakona konzervativaca koji ne žele "najezdu" zapadnjačke kulture u Iranu.

Sličan zakon predložen je pre tri godine ali ga parlament nije usvojio ocenivši da postoje hitnija pitanja za razmatranje.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odin

    8. novembar 2014 | 08:06

    Psi su zakon..........

  • Riska

    8. novembar 2014 | 08:31

    Divljavci sta drugo reci.

  • Voodoo Popeye

    8. novembar 2014 | 10:41

    O čemu vi bre ljudi pričate u komentarima!? Pa ovi nenormalni Iranci su zabranili držanje pasa i kaznu bičrvanjem a vi to odobravate!? Uredu je novčana kazna za vlasnike koji ne čiste za svojim psima i koji su neodgovorni ali niko ne sme da ti zabrani da držiš psa u svojoj kući. A ovi debili što u komentarima pričaju kako ovaj zakon treba primeniti i kod nas izgleda ne znaju koliko su psi pomogli ljudima. Psi idu u lov sa ljudima, čuvaju im kuću, na selima čuvaju životinje od vukova. Koliko samo terapeutski psi pomažu bolesnoj deci i ljudima, koliko olakšavaju život slepim ljudima. Nebrojano mnogo puta su psi spasili život svojim vlasnicima. Šta bi radili policajci da nemaju verne i odane nemačke ovčare da jure lopove kad policajac ne može 100 metra da istrči? Šta bi radili na aerodromima da nemaju labradore i retrivere koji njuše razne nedozvoljene supstance u koferima putnika? Šta bi radili lovci da nemaju svojr verne goniče?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA