KOME SMETA ISTINA? Zašto se oteže sa slučajevima nestalih beba u Srbiji?!

Iako su roditelji do sada podneli preko 3.000 prijava za nestanak novorođenčadi, do sada ništa nije urađeno po tom pitanju, zbog čega oni već godinama ne mogu da dobiju odgovor na pitanje "zašto se ništa ne radi povodom toga" i "gde su naša deca"

  • 14

Udruženje nestalih beba Srbije ima više od 5.000 članova, a roditelji su podneli preko 3.000 prijava Republičkom javnom tužilaštvu, međutim sem toga da one leže u svojim fijokama i da istrage tapkaju u mestu, niko ne zna šta je sa njima i gde su otišle, zbog čega smo mi odlučili da se obratimo upravo ovoj ustanovi i potražimo odgovore.

Pre više od 40 godina Srbija se susrela sa organizovanim kriminalom koji ni do danas nije rešen - krađa novorođenčadi iz porodilišta.

NAJVEĆI SKANDAL U 20. VEKU: Ko koči istragu o nestalim bebama?

Nakon toliko godina, roditelji se i dalje svim silama bore da dokažu da je njihovo dete živo, i da na neki način pokušaju da ih pronađu i dobiju pravo da im pruže ljubav koja im je oduzeta neposredno po rođenju njihovog deteta.

Međutim, postavljaju se pitanja "šta se čeka", "zbog čega se prijave nalaze (leže) u fijokama tužilaštva", "ko je kriv što istraga stoji u mestu" i "ko ne želi da preuzme odgovornost na sebe"?

Naime, Republičko javno tužilaštvo je pre više od 10 godina po prvi put otvorilo istragu o nestalim bebama, da bi samo godinu dana kasnije istraga prekinuta zbog zastarelosti krivičnih dela i od tada, pa sve do danas, se ništa povodom toga nije uradilo.

Roditeljima nije ostalo ništa drugo već da tuže državu Srbiju međunarodnom sudu u Strazburu koji je naložio da se reše svi slučajevi nestalih beba, međutim, ni to se nije dogodilo.

U septembru ove godine je formirana radna grupa i očekuje se da Ministarstvo rada pošalje odgovarajući predlog Vladi, međutim, najavljeno je da će se to učiniti pre nedelju dana, što takođe nije učinjeno, a polovinom decembra bi trebalo da Vlada Srbije formira posebnu komisiju za rešavanje slučajeva nestalih beba.

NIKADA NISAM NAŠLA GROB SVOG DETETA: Rekli su mi da mi je sin umro, a stigao mu je poziv za vojsku!

Ipak, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je nedavno na televiziji Prva rekao da treba da se održi sastanak na kom će učestvovati poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i ombdusman Saša Janković, i na njemu će se govoriti o tome ko će tu komisiju činiti i na koji način će ona funkcionisati.

Iz Republičkoj javnog tužilaštva nam je saopšteno da su po krivičnim prijavama u slučajevima navodno nestalih beba, u skladu sa Zakonom kojim se određuje nadležnost sudova i javnih tužilaštva, postupali i postupaju nadležna javna tužilaštva na teritoriji Republike Srbije, koja su u skladu sa prikupljenim dokazima donosila i donose odgovarajuće odluke u svakom konkretnom predmetu.

Prema podacima sa kojima raspolaže Republičko javno tužilaštvo iz januara 2014. godine javnim tužilaštvima na teritoriji Republike Srbije, podneta je ukupno 201 krivična prijava zbog krivičnog dela oduzimanje maloletnog lica iz člana 191. KZ, promena porodičnog stanja iz člana 192. KZ i druga krivična dela koja se odnose na slučajeve navodno nestale novorođenčadi.

KRAĐA BEBA UZ AMIN DRŽAVE: Majci rekli da je beba mrtva, telo nikada nije pokopano!

- Osim podataka navedenih u krivičnim prijavama po kojima postupaju ili su postupala nadležna javna tužilaštva, Republičko javno tužilaštvo ne raspolaže sa drugim podacima o broju navodno nestale novorođenčadi - nalazi se u saopštenju koje su nam poslali.

Inače, sva dokumentacija formirana po navedenim prijavama, nalazi se u predmetima nadležnih javnih tužilaštava na teritoriji Republike Srbije.

(M. Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љиљана

    27. decembar 2014 | 13:04

    Ко спречава да се отворе досијеи, ко спречава да се нешто поради о несталим бебама? Дефинитивно се зна ко је то, значи држава још увек није правна, кад неко има толики утицај. Међутим Вуле обећава све и свашта, а све је Л А Ж. Докле обмањивати свој народ?

  • Dag

    27. decembar 2014 | 11:32

    Srbija - zemlja cuda!... (Zar nam ne treba -3.000 beba?)...

  • M!N

    27. decembar 2014 | 13:32

    Ne smeta nikom vec je neka velika glava umesana u to i zato se oteze!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA