ON JE NAJGORI KRIMINALAC ZA KOGA NISTE ČULI: Kum Crvene mafije kontroliše opremu ruskog plina u Evropi! (VIDEO)

Mogiljevič je na čelu ruske mafije Bratve, kako se "slučajno" zove i ruski plinovod. Uprkos mnogobrojnim poternicama, danas slobodno živi u Moskvi

  • 4

Za Semjona Mogiljeviča zapadni mediji kažu da je “najgori kriminalac za koga nikad niste čuli”. Međutim, nije uspeo sasvim da se skloni sa radara, pa se o njemu ipak prikupila solidna količina informacija, između ostalog i to da ovaj, inače rođeni Ukrajinac, koristi hrvatski diplomatski pasoš.

Na listi je deset najtraženijih begunaca FBI-a, a da se ovde radi o veoma važnom “tipu”, govori i podatak da je duboko uvučen u poslove vezane za naftu - energent ili takozvano crno zlato koje pokreće svetsku ekonomiju. Mnogi ga smatraju i najopasnijim kriminalcem na svetu.

Na popisu njegovih grehova američka federalna agencija navodi trgovinu drogom i nuklearnim materijalom, plaćena ubistva i međunarodnu prostituciju. Osim umešanosti u najgori svetski kriminal, njegova ličnost i delatnost zabrinjava političare na najvišem nivou zbog uticaja koji ima na evropski energetski sistem. Kako piše Biznis Insajder, Mogiljevič pod svojom kontrolom ima mrežu plinovoda između Rusije i istočne Evrope. Džon Vud, jedan od viših savetnika za problem pranja novca u agenciji IPSA International, navodi da je Mogiljevič godinama temeljno planirao ulazak u posao sa evropskim plinom.

Počeo je 1991. preko kompanije Arbat International koja je idućih pet godina bila vodeća uvozno-izvozna firma za energente. Onda je 2002. njegov dugogodišnji advokat Zejev Gordon osnovao kompaniju Eural Trans GAS (ETG) kao glavnog posrednika za plin između Turkmenistana i Ukrajine. Nakon toga dolazi do dogovora ruskog energetskog giganta Gazproma i ukrajinskog Centragasa i stvaranja kompanije RosUkrEnergo sa sedištem u Švajcarskoj, naslednika Eural Trans Gasa. Godine 2010. tadašnja ukrajinska premijerka Julija Timošenko objavljuje kako postoje dokazi da iza RosUkrEnerga stoje moćne kriminalne organizacije odnosno Mogiljevič, što je objavio i sam sajt VikiLiks.

U izveštaju agencije Rojters navodi se da je ukrajinski biznismen Dmitrij Firtaš, čelnik kompanije ETG, negirao bliske veze s Mogiljevičem, ali da je priznao da je od jednog mafijaškog bosa tražio odobrenje za poslovanje u Ukrajini još 1986. godine.

Prema pisanju Biznis Insajdera, Mogiljevič je možda i u uskoj sprezi s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što potvrđuje objavljeni razgovor između visokih ukrajinskih zvaničnika. Jasno je da je preko Firtaša bio u direktnoj vezi sa bivšim ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem. Mogiljevič je 2007. dao intervju BBC-ju u kome je izjavio da se bavi prodajom žitarica. Samo godinu dana kasnije policija ga je uhapsila dok je kao “trgovac žitom” pod pseudonimom Sergej Šnajider poslovao sa velikom kozmetičkom kompanijom, optuženom za neplaćanje poreza. To je bio samo jedan od skandala sa kojima se povezivalo ime ovog mafijaškog bosa. U najopasnijim slučajevima, poput onoga o prodaji obogaćenog uranijuma Češkoj, takođe je izronilo njegovo ime.

Iako ga FBI traži zbog niza zločina, sve dok bude na ruskoj teritoriji “bos bosova” neće biti izručen SAD, jer kao što je već uveliko poznato, Moskva i Vašington nemaju sporazum o izručenju kriminalaca. U SAD-u je Mogiljevič 2003. optužen za veliku prevaru hiljada investitora u kanadsku kompaniju koja se bavi proizvodnjom magneta. Sa diplomom ekonomije i pametnim lažima Mogiljevič je lažirao dokumente na koje je nasela Komisija za trgovinu i obveznice.

- Ako je FBI pronašao nepravilnosti u radu te kompanije, neka to i dokaže. Ja stvarno ne znam šta piše u FBI-evim dosijeima - izjavio je u već pominjanom intervjuu BBC-ju 2007. godine Mogiljevič. FBI ističe da Mogiljevič, uprkos brojnim poternicama, trenutno slobodno živi u Moskvi i da je povezan sa ruskom mafijom Bratvom, kako se, slučajno, zove i ruski plinovod.

No, ono što ga čini opasnim, prema rečima agenta Petera Kovenhovena, je to što njemu granice ne znače baš ništa.

- To je tip koji je uspeo da izvuče 150 miliona dolara od investitora u Filadelfiji, a da nikad nije kročio u tu saveznu državu - izjavio je Kovenhoven. Nedeljnik Vilidž Vojs je 1998. objavio da je Mogiljevič, koga još zovu “Don Mozak”, vođa Crvene mafije, moćne ruske mafijaške porodice poznate po neverovatnoj brutalnosti. Sa sedištem u Budimpešti, organizacija se razgranala i na Nju Jork, Pensilvaniju, Južnu Kaliforniju, i čak  stigla i na Novi Zeland.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bonaparta3

    4. decembar 2014 | 10:48

    Bože blagi ima li ijedan svetski ili belosvetski kriminalac da nema diplomatski pasoš Hr. Još se Milanović i njemu slični usuđuju da nešto govore o Šešelju. Šešelj je za ove kosovka devojka.

  • ..pablo..

    4. decembar 2014 | 06:11

    Cito sam u vezi njega prie 5 god najmanje dae najmocniji covjek na svijetu a ima preko 70 god...da im nevalj ili netreba davno bi ga maknuli...

  • Bonaparta3

    4. decembar 2014 | 10:49

    Verovatno će preko ovoga Hr postati energetska regionalna sila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA