• 31

Cene goriva na pumpama nikad manje, a pašće još!

Cena benzina od 95 oktana danas je na pojednim benzinskim stanicama u zemlji pala na 141,9 dinara a evrodizela na 149,4 dinara. Prosečna cena na najnižem nivou u poslednjih pet godina, kažu naftaši

  • 31

Rezultati ovonedeljne analize maloprodajnih cena Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) pokazuju da je prosečna maloprodajna cena benzina na domaćem tržištu niža za 1,3 dinara a dizela za 60 para nego sedam dana ranije.
Posmatrajući iz perspektive prometnika, efekat smanjenja cena je dvostruk, jer su dinarske cene smanjene, uz istovremeni pad vrednosti domaće valute.

Kurs dolara je u istom periodu ojačao za 1,1 dinar, a evra za 67 para. Tako je, izraženo u evrima, prosečna maloprodajna cena goriva u Srbiji pala na najniži nivo u poslednjih pet godina otkada UNKS statistički prati kretanja na tržištu nafte i derivata nafte.

Po srednjem kursu Narodne banke Srbije, prosečna cena benzina u nedelji za nama je bila 1,20 evra, a dizela 1,26 evra, što je u oba slučaja na nivou regionalnog proseka. Prosečna maloprodajna cena benzina, u 10 zemalja regiona je 1,265 evra za litar, a dizela 1,212.
Ukoliko se očuva trend promena cena derivata nafte i stabilizuje kurs stranih valuta, i u narednim danima može se očekivati pad cena goriva na benzinskim stanicama u Srbiji.
Proteklih dana je potvrđeno da prometnici u Srbiji koriste svaku mogućnost da nižim cenama privuku potrošače goriva na svoje objekte, tako da se pod uticajem tržišne konkurencije efekat sanjenja cena na globalnom tržištu, u punoj meri prenosi na krajne korisnike.
(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima