• 31

Cene goriva na pumpama nikad manje, a pašće još!

Cena benzina od 95 oktana danas je na pojednim benzinskim stanicama u zemlji pala na 141,9 dinara a evrodizela na 149,4 dinara. Prosečna cena na najnižem nivou u poslednjih pet godina, kažu naftaši

  • 31

Rezultati ovonedeljne analize maloprodajnih cena Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) pokazuju da je prosečna maloprodajna cena benzina na domaćem tržištu niža za 1,3 dinara a dizela za 60 para nego sedam dana ranije.
Posmatrajući iz perspektive prometnika, efekat smanjenja cena je dvostruk, jer su dinarske cene smanjene, uz istovremeni pad vrednosti domaće valute.

Kurs dolara je u istom periodu ojačao za 1,1 dinar, a evra za 67 para. Tako je, izraženo u evrima, prosečna maloprodajna cena goriva u Srbiji pala na najniži nivo u poslednjih pet godina otkada UNKS statistički prati kretanja na tržištu nafte i derivata nafte.

Po srednjem kursu Narodne banke Srbije, prosečna cena benzina u nedelji za nama je bila 1,20 evra, a dizela 1,26 evra, što je u oba slučaja na nivou regionalnog proseka. Prosečna maloprodajna cena benzina, u 10 zemalja regiona je 1,265 evra za litar, a dizela 1,212.
Ukoliko se očuva trend promena cena derivata nafte i stabilizuje kurs stranih valuta, i u narednim danima može se očekivati pad cena goriva na benzinskim stanicama u Srbiji.
Proteklih dana je potvrđeno da prometnici u Srbiji koriste svaku mogućnost da nižim cenama privuku potrošače goriva na svoje objekte, tako da se pod uticajem tržišne konkurencije efekat sanjenja cena na globalnom tržištu, u punoj meri prenosi na krajne korisnike.
(Telegraf.rs / Agencije)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Sale

    Jel to Jackie Chan na slicu u crnoj majici? hah.. :D

  • bg

    Neko trpa lopatama pare u dzepove... U svetu je pojeftinila 40% a nasi smanjili za 5%.... Izracunajte razliku

  • Milan

    cena sirove nafte je za par poslednjih meseci pala za 40% a u Srbiji korekcija cene je izvrsena za max 5-10 %. ??!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima