TAMO SE ZNA RED I ZAKON: Ovako Britanci i Amerikanci uspešno sprečavaju mlade da piju!

Maloletnici u SAD-u i Velikoj Britaniji ne piju alkohol na javnom mestu ne zato što to ne žele, već zato što osobe koje im prodaju alkoholno piće mogu da dobiju i do godinu dana zatvora, ili novčanu kaznu do 5.000 dolara

  • 38

U Srbiji je zakonom zabranjeno prodavati alkohol osobama mlađim od 18 godina. Međutim, na ovaj zakon se retko ko obazire, te ni trgovci ni konobari po kafićima ne traže lične karte kao dokaz o punoletstvu.

Da smo u nekoj drugoj zemlji, npr. SAD ili Britaniji ne samo da bi se poštovalo ovo pravilo, već bi vrlo moguće decu koja pokušavaju da na "crno" kupe alkohol prijavili roditeljima, ili vaspitnim ustanovama. Iako mladi i u ovim zemljama na raznorazne načine pokušavaju da dođu do alkoholnih pića, kazne koje prete onima koji im prodaju učinile su da tinejdžeri mnogo manje piju. 

Zabranimo točenje alkohola deci: Zašto se ne uvedu kazne za one koji krše tu zabranu?

Prenosimo Vam iskustva ovih zemalja koje su stale na put alkoholisanju mladih.

U SAD i Britaniji punoletne osobe (od 18. do 21. godine) mogu kupovati alkoholna pića samo uz odgovarajući dokument.

Što se tiče SAD-a, iako je potrebno da osoba ima minimalno 21 godinu kako bi kupila alkohol, to pravilo zapravo ima i neke izuzetke - najčešće medicinske, ili religiozne prirode, bar što se zvaničnih podataka tiče.

U američkim prodavnicama, ili klubovima, prodavci i obezbeđenje će svakako osobi za koju posumnjaju da je mlađa od 21 godinu tražiti ličnu kartu kojom će potvrditi starost. Ono što im je možda malo olakšavajuća okolnost u odnosu na Srbiju, makar u nekim zemljama, jeste kultura odevanja i šminkanja, te im je znatno manji problem da ocene godine osobe koja stoji preko puta njih.

BRAVO, SRBIJO: Peticiju za zabranu točenja alkohola mlađima od 21 podržavaju SVI!

U većini američkih zemalja kazna za prodaju pića maloletnicima je ili jako visoka novčana naknada, pa čak i zatvaranje lokala na određeno vreme. Kazne koje mogu zaraditi oni koji mlađima od 21 godinu posluže piće idu i do 5.000 dolara, ili godinu dana zatvora. Takođe i maloletnici snose posledice, koje se ogledaju nizu suspenzija.

Ono što je važno, jeste da je ovo odluka na federalnom nivou, a prema nekim podacima svaka država koja bi smanjila starosnu granicu za prodaju alkohola izgubila bi 10% finansiranja od federacije. To može da bude od 6 do 150 miliona dolara. Iako je u najvećem broju zemalja SAD-a važi ova zabrana u pojedinima je dozvoljeno maloletnicima da konzumiraju alkohol uz saglasnost roditelja, ili bračnog partnera koji je punoletan (npr. u državi Vašington). U Teksasu i Ajdahu bezalkoholno pivo je dozvoljeno i mlađima od 21 godinu. 

Sve ovo naravno, ne znači da maloletnici u SAD-u ne konzumiraju alkohol. Konzumiraju i te kako. Kućne žurke, provodi u studentskim domovima postoje kao i svuda na svetu i u SAD-u i na njima prisustvuju i mlađi od 21 godine. Razlika je samo u tome što tamo to ne smeju da rade na javnim mestima.

Što se tiče Britanije, situacija je malo drugačija. Prvo, punoletnima se u Britaniji smatraju osobe starije od 18 godina.

Maloletnici uzrasta od 16 i 17 godina smeju da piju vino i pivo. Mlađima od 16 godina zabranjeno je prodavati bilo kakav alkohol, a ono što je specifično za Britaniju jeste da ovi prekršaji potpadaju pod krivično pravo (u većini zemalja podpada pod građansko). Za prodaju alkohola maloletnicima zaprećene su zatvorske kazne do nekoliko meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    27. decembar 2014 | 18:40

    Ne preterujte.U Americi se nikada nije vise pilo, nego u vreme prohibicije.Danas im alkohol kupuju stariji od 21 godine.Opijanje moze da se smanji, ali nikako da se iskoreni.Mislite da je Putin slucajno "zamrzo" cenu votke?Pa uradio je to, da se ne pootruje narod, koristeci vestacki pravljeno - pice...

  • rt

    27. decembar 2014 | 21:16

    Haha,ja vozim nocni gradski autobus u Londonu,da li vi imate prestavu sta se sve desava u ovom gradu??Deca od 13-14 godina povracaju po autobusu u 4 sata ujutru.Ulaze i drogirani i svakakvi,pre dve nedelje sam jednom decku od 15 godina spasao zivot,izvadio mu jezik iz usta i okrenuo ga na stranu da se ne ugusi od povracke i zvao hitnu..

  • Lara

    27. decembar 2014 | 19:10

    Zato se oni vise drogiraju, pa im alkohol i nije potreban...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA