PUTINOVI PRIJATELJI OSTALI BEZ 50 MILIJARDI DOLARA: Rusija u panici, rublja u slobodnom padu!

Zapadne sankcije i pad cene nafte pokosili su račune najbogatijih Rusa, što na godišnjem nivou dovodi do sume gubitka od nekoliko milijardi dolara

  • 22

Ruski milijarderi ove godine su izgubili 50 milijardi dolara, zbog velikih promena koje trpi ova država.  Zemlja tone u ekonomsku katastrofu, rublja je u utorak potonula dodatnih 7 odsto nakon što je središnja banka digla kamate na čak 17 posto.

Kombinovani učinak zapadnih sankcija i pada cene nafte pokosio je račune najbogatijih Rusa, koji nisu mogli da izbegnu posledice aktuelnih dešavanja.

1. Leonid Mikhelson

Predsednik ruske energetske kompanije Novatek najveći je gubitnik. Kao ključni proizvođač plina, Novatek je bila jedna od prvih kompanija na udaru sankcija nakon Putinovog napada na Ukrajinu. Mikhelsonov portfelj otada je izgubio gotovo 50 posto vrednosti, a oligarh ostao bez 8,7 milijardi dolara.

2. Vladimir Lisin

Predsednik i najveći deoničar kompanije Novolipetsk Stil, nekad najbogatiji Rus, poznati je ljubitelj oružja i vlasnik dragocene kolekcije pušaka. Predsednik Ruskog olimpijskog odbora i Evropske streljačke konfederacije, izgubio je pola vrednosti svog portfelja kao i Mikhelson, a u Lisinovom slučaju to iznosi 7 milijardi dolara.

3. Ališer Usmanov

Vlasnik dnevnog lista Kommersant i magnat ruske metalurške industrije izgubio je 6,4 milijarde dolara ove godine. Najviše ga je koštao pad vrednosti 48 odsto udela u najvećem ruskom proizvođaču železne rude Metalloinvestu. Predsedniku Međunarodne mačevalačke federacije za utehu ostaju udeli u Tviteru, Airbnb i suvlasništvo u britanskom nogometnom klubu Arsenal.

4. Andrej Meljničenko

Veliki vlasnik rudnika i suprug bivše srpske manekenke Aleksandre Nikolić, izgubio je gotovo 40 odsto bogatstva ili 5,8 miljardi dolara, ali još nije tako loše da bi morao da proda svoju jahtu "A" vrednu 300 miliona dolara, jednu od najimpresivnijih privatnih jahti koje plove svetskim morima.

5. Sergej Galicki

Osnivač najvećeg ruskog maloprodajnog lanca hrane Magnit i legendarni ljubitelj ruskog fudbala, koji je svom lokalnom klubu Krasnodar izgradio stadion i sportsku akademiju za 250 miliona dolara, ove godine je izgubio 5 milijardi dolara. Samo u ponedeljak, urušavanje rublje odnelo mu je 855 miliona dolara.

6. Vagit Alekperov

Predsednik ruskog naftnog diva Lukoil i bivši sovjetski ministar energetike ove je godine izgubio 40 odsto bogatstva ili 4,9 milijarde dolara. Lukoil je bio prva privatna kompanija na listi meta zapadnih sankcija.

7. Mihail Fridman

Investicijski mogul koji se obogatio na prodaji joint venturea TNK-BP Rosnjeftu, ostao je bez 3,5 milijarde dolara. Nove nevolje donosi mu sve nestabilniji ruski bankarski sastav, Fridman sa partnerom Germanom Kanom ima kontrolni paket u najvećoj ruskoj privatnoj banci Alfa Bank.

8. Vladimir Potanjin

Bivši potpredsednik vlade i predsednik najvećeg svetskog proizvođača nikla Norilsk Nikel, izgubio je 20 osto bogatsva ili 2,8 milijardi dolara. Potanjin je bio jedan od najvatrenijih zagovornika zimske Olimpijade u Sočiju 2014. i uložio je velike sume novca u razvoj Olimpijskog sela.

9. German Khan

Partner Mihaila Fridmana u najvećoj ruskoj privatnoj banci Alfa Bank prodao je letos svoj udeo u joint ventureu TNK-BP Rosnjeftu za 3,3 milijarde dolara. Ove je godine ostao bez 2,5 miiljarde ili 22 posto svog bogatstva.

10. Mihail Prohorov

Predsednik firme Onexims je zbog udela u ruskim bankama, energetskim kompanijama i rudnicima, izgubio 2,4 milijarde dolara. Još uvek ima snage zadržati Brooklyn Netse ali razmišlja o preseljenju firme koja kontroliše taj NBA klub iz SAD-a u Rusiju kako bi udovoljio pozivu predsednika Vladimira Putina oligarsima da što više svojih kompanija vrate kući.

(Telegraf.rs/ Izvor:money.cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    17. decembar 2014 | 12:58

    A ŠTA JE SA ZAPADNIM FIRMAMA SA KOJIMA SU TRGOVALI? RUSIJA ĆE POBEDITI . NIJE ONA SRBIJA

  • Tesla

    17. decembar 2014 | 12:54

    Um caruje snaga klade valja!

  • Samo vas gledam.....

    17. decembar 2014 | 20:31

    Boli nas Srbe uvo za Ameriku, EU i Rusiju zajedno. Treba mi da gledamo nasa posla i kao mala zemlja da vidimo sta je tu ostalo za nas. Ovo je igra za velike. Za neskolovane = manipulacije na trzistu i devalvacije valute u danasnjici (mislim putem IT tehnologije) je toliko brzo, da mi to ne mozemo da shvatimo. Cinjenica je da Rusija gubi u valuti. Ali stavite sebi prst na celo i razmislite malo bolje. Rusija je jos uvek najveca drzava na svetu. Poseduje prirodna bogatstva o kojem sve zemlje sveta mogu samo da sanjaju. Ovo sto Evropa pod pritiskom Amerike radi su ocajnicki pokusaji da se sa Rusijom udje u konflikt i ponove isti scenario kao sa Jugoslavijom i iznutra uruse Rusiju. Samim time bi postojala sansa da se Ameri dokopaju delova Rusije upravo zbog tih resursa. Od cega ce te da se grejete? Od evropskih i americkih obecanja. Pad cena nafte i naftnih derivata je isti pokusaj Amera kao i u vreme Sovjetskog saveza proslog veka da sruse rusku vladu. Samo ovog puta Rusija je spremnija vise nego ikad. Istrajni su Rusi, ne brinite se. Sto se tice Evrope, Evropa je podeljena kao nikad dosad. Kad tad moraju opet na bacuskina vrata da pokucaju kad im bude potrebno. A vec se kuca (Madjaraka, Bugarska itd.) Sledeca zima dolazi sigurno, a Amerika i Evropa dobivanjem nafte i naftnih derivata putem skriljaca sigurno nece zadovoljiti svetsku potraznju. Pa jel mislite da ovi gore navedeni bogatasi svoje bogatstvo svode iskljucivo u valuti. Ne brinite se, imaju oni diversifikovan portofolio (zlato, imobilije itd. Itd.). Sklapanjem ugovora veka sa Kinom i ostalim azijskim zemljama, Rusija je sebe osigurala za dugo vreme. Zato, rusomrzci - spustite se i vi na zemlju. Treba vise da se brinete o sebi i vasoj zemlji. Jer koliko smo mi - pogotovo Balkanci - glup narod to nije normalno. Radujemo se nasoj nesreci i cinjenici da smo postali jeftina radna snaga to jest robovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA