• 10

KO PSUJE U BANCI, OSTAJE BEZ STANA: Pročitajte pažljivo vaš ugovor o kreditu, nećete verovati šta piše!

Odredba ugovora da ukoliko "korisnik kredita u poslovnim prostorijama banke ometa zaposlene u radu i remeti poslovni proces", koje pojedine banke imaju u ugovorima, što im je osnov da ga jednostrano raskinu, može i te kako fleksibilno da se shvati

  • 10

Neprimereno ponašanje u prostorijama banke, ometanje službenika i procesa rada, klijente u Srbiji može da košta i raskidanjem ugovora o kreditu, pa i aktiviranjem hipoteke.

Odredba ugovora da ukoliko "korisnik kredita u poslovnim prostorijama banke ometa zaposlene u radu i remeti poslovni proces" koje pojedine banke imaju u ugovorima, što im je osnov da ga jednostrano raskinu, može i te kako fleksibilno da se shvati, piše Blic.

"Ometanje i remećenje" može da bude i glasno pričanje, smejanje, poprek pogled, psovka, ali i ozbiljne pretnje upućene službeniku banke.

Foto-Ilustracija: Profimedia

Foto-Ilustracija: Profimedia

U najtežem položaju mogu da se nađu građani koji imaju stambene kredite, jer banka može da radkine kredit ukoliko "popreko pogledaju službenike", a onda se oni pozovu na ugovor i aktiviraju hipoteku.

A kada u ugovorima u kreditu pišu takve odredbe, kako smatra Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva", jasno je da banke to čine samo sa jednom namerom. 

- Po sistemu "ćuti i trpi", banka šalje poruku klijentu da posle potpisivanje ugovora ne sme da se žali - kaže Gavrilović za "Blic".

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

U pojedinim bankama su potvrdili da u svojim aktima o opštim uslovima poslovanja imaju odredbe u kojim slučajevima mogu jednostrano da raskinu ugovor s korisnikom kredita.

- To je stara odredba koju imamo zbog ranijih neprojatnih iskustava. Uostalom, niko ne bi trpeo maltretiranje svojih zaposlenih ili nasilje u svojim prostorijama, pa zašto bi banka onda to činila. To je način da se zaštitimo od onih koji ne plaćaju obaveze i pritom su nasilni - kažu u bankama.

Nedavno se desio slučaj da je u založnoj izjavi, koja se prilaže banci za stavljanje nekretine pod hipoteku, pisala odredba da će banka aktivirati hipoteku u slučaju neprimerenog ponašanja klijenta u prostorijama banke. Notar je odbio da overi tu založnu izjavu, a tek nakon njegovog prigovora, stavka je izbačena.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore, kaže za "Blic" da je neprihvatljivo da odredba za raskid ugovora piše u založnoj izjavi ili ugovoru o hipoteci.

- To može da bude predmet drugih postupaka, a nepristojno i krimialno ponašanje ne može da bude deo založe izjave. Javni beležnici su dužni da založna izjava sadrži sve elemente koje Zakon predviđa, a ponašanje stranke nije predviđeno ni zakonom o hipoteci, pa ni u kom slučaju ne može da bude deo založe izjave - izričit je Đukanović.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa M.

    A, da li je normalno da u ugovoru o kreditu piše da klijent ne može da u drugoj banci uzme drugi kredit dok ne otplati kredit za koji je sklopio ugovor. Reč je inače o kreditu za refinansiranje. I da li je takođe uredu da kada se uzima kredit za refinansiranje kod iste banke nakon recimo pola otplaćenog kredita banka napravi presek ostatka duga koji se refinansira, a da je pritom na kamatama koje je uzela za to vreme na ceo iznos naplatila gotovo celu glavnicu i nema nameru da izvrši preračun neosnovanog obogaćenja na račun klijenta.

  • Mila

    To se samo moze desavati u Srbiji nigde u drugim drzavama,prava diktatura. Zivela sam u Inostranstvu 47 godina ali nigde nisam videla ovakav bezobrazluk od strane Banaka. Prestanite da placate karticama i pokusajte da neuzimate kredite pa da vidimo dali ce Banke moci da opstanu. One nisu shvatile da od naroda zavise.

  • ap0calypto

    Banke su dosle u ovu zemlju, zanimljivo, posle bombardovanja. Sa demokratizacijom umova, mnoge su prodate Dinkicu i sadasnje banke su preuzele klijente nekadasnjih srpskih banaka. Naravno, imajuci mali standard kakav imamo, a prohteve zapada i ponudu oko nas, uveli su kreditne kartice, kredite i ostalo. Zive od kamate, ima ih vise nego bolnica, porodilista. Sami smo krivi za sve to

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima