• 9

ALARMANTNO UPOZORENJE: Topi se najveći glečer na Antarktiku, evo šta će nam se strašno desiti!

Za glečer Toten, dug 120 kilometara i širok 30 kilometara, se dosad verovalo da se nalazi u zoni van domašaja toplih struja

  • 9

Najveći glečer na istoku Antarktika, čiji bi nestanak mogao da izazove povećanje nivoa mora za šest metara, počeo je da se topi usled zagrevanja okeana, upozorili su danas australijski naučnici.

Za glečer Toten, dug 120 kilometara i širok 30 kilometara, se dosad verovalo da se nalazi u zoni van domašaja toplih struja, gde je led stabilan i zaštićen od temperaturnih promena.

Po povratku sa Antarktika, australijski istraživači su obelodanili da je voda oko glečera postala toplija i da bi glečer mogao da počne da se topi sa donje strane.

- Na osnovu satelitskih podataka smo znali da glečer gubi na masi, ali nismo znali zašto - izjavio je šef ekspedicije Stiv Rintul.

Foto: Wikipedia/Jason Auch

Foto: Wikipedia/Jason Auch

On je naveo da je temperatura vode oko glečera za 1,5 stepeni viša nego u ostalim zonama Južnog pola koje su obišli ovog leta.

- Činjenica da tople struje mogu da dopru do glečera govori nam da je istočni deo Antarktika potencijalno izloženiji uticaju globalnog zagrevanja nego što smo mislili - rekao je Rintul.

Glečer Toten se svakako neće istopiti preko noći i izazvati brutalni porast nivoa mora, napomenuo je australijski istraživač, ali je istakao važnost najnovijih podataka za sagledavanje posledica temperaturnih promena okeana na ledeni pokrivač.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • stvarno?

    Je ne znam kome da verujem. Neki svetski izvori govore da je prosechna temperatura pala za 2 stepena i da propaganda o globalnom zagrevanju vodi tome da se narod zavara a da se pare od poreza navodno troshe za reshavanje tog problema. Sistem ekonomske krize, dok pare odlaze naj bogatijima u dzepove.

  • Vlada

    Svako od nas da popije po casu vode i gotovo.

  • Pero

    Nama neprijeti opasnost prijeti engleskoj, holandiji i sjevernom djelu njemacke,oni ce da sele prema nama to ce biti milom a mozda bude i silom,onda smo malo nagrabali,

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima