AKO VOLITE SVOJU DECU: Evo kako su vakcine promenile svet! (INFOGRAFIK)

U situaciji kada sve više roditelja, uglavnom pod utiskom dezinformacija sa interneta, odbija da vakciniše decu, Srbija, čini se, gubi bitku i za povećanje broja vakcinisanih u marginalizovanim grupama stanovništva. Ne nasedajte na to! Ovo je kalendar koji sadrži najvažnije podatke vezane za vakcinaciju dece u našoj zemlji

  • 73

Uprkos činjenici da je vakcinacija dece obavezna po zakonu, svake godine oko dve hiljade predškolske dece u Srbiji ne primi vakcine protiv 10 zaraznih bolesti!

Jedan broj dece potiče iz najsiromašnijih slojeva društva, koja nisu ni evidentirana i ne idu kod lekara a jedan broj roditelja donosi takvu odluku iz straha od neželjenih reakcija na vakcine. Ipak postoje roditelji koji smatraju da je na njihovu decu, vakcina ostavila više nego ozbiljne posledice.

U situaciji kada sve više roditelja, uglavnom pod utiskom (dez)informacija sa interneta, odbija da vakciniše decu, Srbija, čini se, gubi bitku i za povećanje broja vakcinisanih u marginalizovanim grupama stanovništva. Naime, imunizacija u ovim populacionim grupama sprovodila se do 2005. godine, ali je prestala kad su presahle donacije Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa za ovu namenu.

– Kako je neophodno da ukupni obuhvat svim vakcinama po kalendaru imunizacije bude veći od 95 odsto, a imajući u vidu da on opada poslednjih godina, postoji rizik od unošenja uzročnika zarazne bolesti ili širenja uzročnika sa obolelih na osetljivu populaciju – objašnjavaju iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Printskrin: batut.org.rs Printskrin: batut.org.rs
Printskrin: batut.org.rs Printskrin: batut.org.rs

Ukoliko imate još nedoumice u vezi vakcinisanja, pogledajte ovu tabelu smrtnosti dece i odraslih od teških bolesti pre nego što su izmišljene vakcine koje ih sprečavaju i uporedite sa smrtnošću (podaci su samo za Ameriku, ali važe za ceo svet) danas, kada je vakcinisanje obavezno.

Infografik: Telegraf.rs Infografik: Telegraf.rs

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrSale71

    7. februar 2015 | 11:53

    Mogli ste da date i grafikon o porastu autizma,a o kontraindikacijama nisam čitao na internetu nego video uzivo 2x! Napisite i sastav mmr vakcine,oni koji ih propagiraju trebalo bi da znaju!

  • ajs

    7. februar 2015 | 13:28

    roditelji koji nece da vakcinisu decu treba da potpisu da prihvataju pod krivicnom odgovornoscu da to ne u ucine uz kaznu zatvroa u slucaju smrti deteta il sirenja zaraze od njihovog deteta od najmanje 20 godina zatvora. pa da onda vidimo dokle ce ovi Wikipedia mozgoidi koji nemaju nista pametnije u zivotu da rade nego da se bore protiv normalne prakse vakcinacije da lupaju po internet.

  • Babaroga

    7. februar 2015 | 12:46

    Aman ljudi pa i nas su vakcinisali nasi rodjitelji! Autizam se ne dobija od vakcine!!! Sta ce biti kad vam dobije neku od ovih zaraznih bolesti u najtezem mogucem obliku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA