AKO VOLITE SVOJU DECU: Evo kako su vakcine promenile svet! (INFOGRAFIK)

U situaciji kada sve više roditelja, uglavnom pod utiskom dezinformacija sa interneta, odbija da vakciniše decu, Srbija, čini se, gubi bitku i za povećanje broja vakcinisanih u marginalizovanim grupama stanovništva. Ne nasedajte na to! Ovo je kalendar koji sadrži najvažnije podatke vezane za vakcinaciju dece u našoj zemlji

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Siniša Radovanović

    06. jun 2020 | 22:39

    Sledi još nekoliko činjenica o vakcinama. Vakcine su te koje će vam spasiti život ako se ubodete na zardjali ekser - letalitet od tetanusa se kreće i do 60%. Vakcine su te koje će vam spasiti život ako vas ujede besan pas - besnilo je stopostotno fatalno. Vakcine su te koje će vas zaštititi od tropskih bolesti ako odlučite da otputujete na egzotično letovanje. Vakcine su te koje su sprečile ponovne pandemije gripa poput one izmedju 1918. i 1919. godine koja je odnela 50-100 miliona života od 500 miliona inficiranih. Vakcine su te koje bi nas mogle zaštititi u slučaju ponovnog izbijanja epidemije kuge koja je pokosila trećinu evropske populacije! Vakcine su te koje će zaštiti vašu decu od fatalnog meningitisa i steriliteta kao posledice zauški. Vakcine su te koje će sačuvati vaše roditelje od pogubnog gripa. Vakcine su te koje će zaštititi osobe bez slezine od smrtonosnih bakterijskih infekcija. Vakcine su te koje će zaštititi zdravstvene radnike od hepatitisa B. Vakcina je ta koja će sutra sprečiti da završite na respiratoru. Vakcine su te koje čine čuda.mNažalost, živimo u eri slobode mišljenja, kada svako ima pravo na svoje i ne samo to - već i njegovo iznošenje u javnost. Ja svoje koristim sada.

  • Siniša Radovobić

    06. jun 2020 | 22:36

    Evo samo jedan primer iz prakse nema veze sa vakcinom ali je povezano. Dok sam se trudio da jednom dečku objasnim dublji smisao i razloge koji postoje u nekim verskim praksama (čemu služi krštenje, simbolika, istorijski razvoj, zatim pričešće i sl.) Jednom me je taj dečko pitao nešto u vezi sa tim kako može da prevari sveštenika i uradi suprotno onome što je po pravilima. Ja se ubih objašnjavajući mu smisao, tumačenja, zašto je to tako, ali ništa nije pomoglo, jednostavno ne dopire do njega objašnjenje. U tom se jedna devojka iznervirala što to toliko traje i samo kaže ovom prvom: "Ako to uradiš, to je greh i gorećeš u paklu!". Ja ostao u šoku, kakav pakao, u diskusiji pričamo o tumačenjima i istorijskom razvitku jedne prakse, ali ovaj lik samo kaže: "Aha, pa što ne kažete tako, sad mi je jasno." To sam zapamtio za sva vremena. Ne traže ljudi ne znam ni ja kakva objašnjenja, tumačenja, već onako najjednostavnije u jednoj rečenici. I većini će biti sasvim dovoljan taj argument nemoj to raditi, da ne goriš u paklu kao u najgorim srednjovekovnim vremenima. Džaba onda sva objašnjavanja. E odatle i toliko teorija zavere i svega ostalog, ko će sad ulaziti u dubinu problema, samo kratko, jasno i površno. Kao sa Antivakserima koji se plaše "žive i aluminijuma", sada da ja objašnjavam razliku kako i šta, neće razumeti jer nije jednostavno. Ako verujete frizeru da zna svoji poso da radi dok drži oštre makaze blizu vaše glave i vrata, nije loše da verujete i nauci.

  • Siniša Radovanović

    06. jun 2020 | 22:35

    Nastavak trećeg pitanja Medjutim, jedna loša studija i serija kontroverzi plasirana narodu od strane medijskih ličnosti i dan danas rezultira smanjenim obuhvatom vakcinacijom i sporadičnim izbijanjima epidemija malih boginja. Cetvrti komentar: Naježio sam se dok sam čitao.. Žao mi je zbog pogrešnog stava da deca neće više ni jednu vakcinu primiti. Jadna deca. A već imaju zdravstvenih problema... ali izgleda roditeljima lakše da okrive nekog/nešto - pa neka to bude MMR vakcina nego da prihvate i žive sa realnoscu koliko god ona bila teška. Inače svojim postupkom uništajšvaju zdravlje čitave naxije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA