KO JE PRVI DOŠAO NA BALKAN - SRBI ILI ALBANCI? Evo odgovora koji će vas šokirati!

Ovo piše u udžbeniku za istoriju: "Stare Slovene su na Balkanskom poluostrvu dočekali Iliri, koji su se kasnile rasčlanili na nekoliko plemena od kojih je jedno u 20. veku od strane naroda iz zapadne Evrope nazvano - Albanci"

Komentari

 • Nenad

  Domorodci balkana su Kelti,od njih su potekli svi narodi balkana.

 • Mihajlo

  Albance su Turci doveli za vreme osmanskog carstva. Srbi su jedno od plemena Juznih Slovena, ali postoji i predpostavka da su Srbi (Tribali) oduvek bili na Balkanu. U Francuskoj, deca u školama uče da su Srbi "Tribali", odnosno kad je franacka drzava osvojala prostora zapadno balkana kaze da je tu bilo jedno plemei nazvali su ih tribali.

 • Zeki

  Ma ko te pita kada si došao,ma svi pitaju(omladina balkana) kad čemo da bežimo odavde, evo večina več su otišli odavde.

 • goran

  koliko je meni poznata istorija mi smo upravo potomci tih istih ilira,nigde se mi nismo selili niti smo dosli na ovaj prostor,ovde smo oduvek od lepenskog vira do danas,Dusan je svoje carstvo zvao MAGNUM ILIRICUM,u prevodu Velika Ilirija.Teza o doseljavanju slovena je izmisljena i nama plasirana na Berlinskom kongresu,da nas predstavi kao grupu divljaka koja se odnekud doselila ovde i nastanila zemlju kaja bi trebala da pripadne Austrijancima ili Nemcima ili trecim kolonizatorima,jer mi smo samo turisti u prolazu a ne starosedeoci. Samo neka nam tako i dalje truju decu pa ce za koju godinu biti da je 17 rimskih imperatora bilo iz Albanije.

 • Саша

  Постоји пар замена теза које се у књизи не објашњавају. Данашњи Срби се поистовећују са Словенима а Словени са Старим Словенима а никако да објасно како да само Срби имају само око 15% гена тих Словена а 85% других. Не објашњава како то да Винчанска слова небероватно подсећају на ћирилицу. Не објашњава како то да ако су се неки доселили и 7. веку у спису Грка Полибиуса он спомиње град Билазора (данашња средња Македонија) 200 година ПНЕ који је тада био на граници Илирских краљевина. Па зашзо би Илирски краљеви својим градовима давали Словенско име ако су их странци "населили"? Књига не објашњава како то да 45% гена Албанаца са Косова (из Албаније 20%) се подудара са генима северне Африке док у окружењу тај број гена није већи од 3%. Значи аномалија која се само ђе објаснити инвазијом. Балкан је у давнини био центар познатог света и имао највећу концентрацију људства, културе и науке за то доба па није чудо што су се људи мешали. У Босни 50-70% народа спада у аутохтону I2 хаплогрупу која ту живи већ 25к година док је у Србији тај проценат 35-50%. Књига је нажалост производ комунистичких теорија које су првенствено гуране да би се приближили Русији као тадашњем центру моћи овог дела света и није производ науке историје, генетике лингвистике.Децу нажалост и даље учимо на основу политичке науке.

 • Mali

  Sramota je uciti decu glupostima ...Ove treba pohapsiti koji bez trunke pameti pisu knjige koje deca uce u skoli,a sto je najgore i bez znanja...

 • Tijana

  Srbi jesu starosedeoci balkana. Dosljaci su divljacki narodi iz azije ima ih nekoliko. Zvanicna istorija je laz! Neko zeli da unisti srpsku istoriju.

 • ljubisa živković

  iliri su živeli na celom balkanu,dolaskom slovena oni su se pomešali s njima.albanci su došli mnogo kasnije u srednjem veku i naseljavali su jedan deo albanije,na kosovu ih skoro uopšte nije bilo.ovo što deca uče u školi nema veza sa istinom.

 • Zlatko Petrović

  Južno od Drima je Epir a severno od Drima je Ilirija. Oblast Arbanum gde se prvi puta u 12v n.e.javljaju Albanci pripada Epiru a ne Iliriji. I Mihaljčić i Austrougarska su odabrali pogrešan narod za pretke Albanaca.Svoju teoriju mogli bi mnogo bolje da brane da su odabrali neki narod sa Epira.

 • Ema

  1043 godine Georgije Manijak je doveo siptare (grupa stocara) sa Kavkaza i Male Azije da se sa njim bire protiv Vizantije (drugi naziv za rimsko carstvo). Posle Manijakove pogibije, siptari koj su ostali zatrazili su od Srba da im daju malo zemlje da tu zive i rade dok je tada SKADAR bio Srpski glavni grad. Albanija nije postojala kao drzava do 19 veka, 1878 kada je odrzan Berlinski Kongres i cela Ilirsko/Srpska istorija je izmenjena i lazno podturena da je ucimo zahvuljijuci Vatikanu i germanskim narodima.... Srbi se pominju hiljadama gofina pre nego sto smo mi ucili a dokaza ima sirom Balkana, Evrope i Azije..... ovaj tkz istoricar ocigledni nije proucio kako arhivske dokaze tako i arheoloske a da i ne govotimo xa GRNETIKU koja danas pokazuje da Siptari uopste nemaju veze sa Balkanskim narodima koji imaju haplogrupu R1a i njihova haplogrupa pokazuje da su naj bluzi narodima sa Kavkaza i Male Azije

  • Emi

   @Ema

   Pa kako da imaju zajednicke gene sa balkanskim narodima, kad su balkanski narodi sloveni koji su ovde dosli, a siptari su starosedeoci :) dobro ste to rekli gospodjo, mada niste svesni sta ste rekli

  • Adam Najstariji

   @Ema

   Koliko mi je poznato, na Kavkazu nema traga bilo kakvim Siptarima. U vreme Rimskog carstva postojala je drzava Albanija na Kavkazu i pleme Albanoi na obali Jonskog Mora. Ako je bilo ikakvih seoba izmedu ta dva mesta, one su se morale dogoditi ranije. Vrlo je mala verovatnoca da su kavkaski Albanci 1043 doseljeni bas upravo na ono mesto gde su nekad ziveli Albanoi. U kavkaskoj Albaniji su se govorili jezici slicni danasnjem gruzijskom, razliciti od danasnjeg albanskog koji spada u indoevropske jezike. Genetika pokazuje da balkanski narodi jednim delom imaju zajednicke pretke od pre 1300-2500 godina sa Istocnim i Zapadnim Slovenima, a drugim delom imaju sa Italijanima od pre 3000-4000 godina. Zajednicki preci sa narodima Kavkaza idu jos dublje u proslost. Srbi imaju vise zajednickih predaka sa Slovenima, a Albanaci vise zajednickih predaka sa Italijanima. S obzirom da Italijani imaju vrlo malo bliskog srodstva sa Slovenima, ocigledno Srbi vecinom poticu iz neke oblasti bliske Poljskoj ili Rusiji, a Albanci vecinom iz oblasti bliske Italiji. A da li je rec o ilirskim, tracanskim ili nekim trecim plemenima, znace se kada bude poznata genetika tih plemena.

  • St

   @Ema

   Na koje Slovene mislite, pošto je ime Sloveni ime za porodicu naroda u koju spadaju i Srbi?

  • Nebojsa

   @Ema

   Ima ima. Ja sam isto citao da ih je doveo Djordje Manijak...

 • Maks

  Nikakvi albanci ne postoje...ako mislite ba šiptare njih su turci doveli u srednjem veku sa karpata...sve ostalo su su izmišljeni nazivi od strane vatikanskih fašista!!!!

  • Istina

   @Maks

   Ako tii je to pravo mišlenje za Albance,onda idi kod Psihiatra i leči se,ili si 100% Glup.Inače Genetskih nalazi potverdzuju da su naj stari Narod u Balkanu,a Bošnjaci i Hrvati su po Genove naj slični,to potverdzuje IGENEA(Švajcarski Institut)

 • Anonimus zenski

  Albanci nisu postojala ,posle Balkanskih ratova I i II onda se stvorila Albanija.Ovo je prava istina, A Srbi su najstariji narod pre svih ovde na Balkanu.Decu. nam truju lazima sa zapada

  • Adrijan

   @Anonimus zenski

   Allbanci su u ballkan pre grka i pre srba Gde vam je logika ???

  • Drazen

   @Anonimus zenski

   Srbi su nastali pre nastanka zemlje

  • Zoran

   @Anonimus zenski

   Iako je tvoj odgovor sarkazam nisi pogrešio....

 • Marian

  Rijec Ilir na Albanskom znaci slobodan tako da dovoljan je dokaz da su albanci iliri. Pozdrav

  • Miroslav Kiš

   @Marian

   LAŽ! Albanska reč slobodan se kaže "falas" a ne ilir pobogu! Imaš Google translate ukucaj reč Ilir i stavi albanski jezik nećeš ništa dobiti, ali ukucaj reč "slobodan" i stavi prevod na albanski jezik i dobićeš pomenutu reč "falas" Tako dao oni LAŽU, kradu i prisvajaju kao što su to radili tokom cele istorije, a preci su im lepo dali da se nastane na našim prostorima.

  • Google

   @Marian

   Nije tacno. "Falas" znacu "besplatno" ili "gratis". "Ilir", "I lir","I lirë" ili "E lirë" znaci slobodan ili slobodna...

  • Albanac

   @Marian

   Falas u Albanskom znaci " Bezplatno "

  • bekim

   @Marian

   "Liri" znaci "sloboda" -pojedinacna ili grupna "Iliri" znaci onaj sto je slobodan,kao "Slobodan covek",neko ko nije rob ili robuje,ili pod robskom

 • Agron

  hrabar čovek i pošten Profesor! ima muda da kaze istinu isto kao Dimitrije Tucoviç u knigu "Serbija i Albanija" piše o istinu,tako i ceo Svet pise o istinu osim Serbi!!! to je kad lazes dugo i previše pa onda ne mozes da primas istinu pa se prave komplekse!!!

 • Gjon

  Jedini pametan srbin usudio se reci istinu o Albancima,hrabar covjek.

 • Arhangel

  Svi znamo da su ih turci tu doveli iz Rumunije i nastanili da bi im oni zauzvrat cuvali odstupnicu.

  • zoran

   @Arhangel

   Sta pricas bre?Stara Albanija je ispod Kavkaza,a na Balkan ih je doveo 1043 god.Vizantijski vojskovodja Djordje Marijat kao ratnu snagu.Srbi su bili vecito na Balkanu.

  • Albanac

   @Arhangel

   Haha ko ti je to rekao ?Baba

 • Србољуб Петровић

  Ово је невероватно! Албанци настали од Илира, а Срби дошли и отели им земљу. И то наша деца уче у школама! Докле ће више да се шири лажна антисрпска пропаганда!? Уништавамо сами себе с поносом!

  • beriša

   @Србољуб Петровић

   Mrzi te jer znaš da - ne govoriš istinu

  • zoran

   @Србољуб Петровић

   Nije to u pitanju.Ako se dokaze istina onda su svi profesori i istoricari niko i nista.Zato guraju teoriju Corovica.Berlinski kongres 1876 sve izokrenuo.Zabrana izucavanja svega Srpskog pre Nemanjica.postoje dokazi da je Srpska prestonica najmanje 1000 god.pre Hrista bila Skadar.

  • Albanac

   @Србољуб Петровић

   To je istina,to je potverdjeno i sa najnovim Genetskih rezultata da su Albanci potomci Ilira i ja ne znam zašto to toliko vas muči,a u zadje vreme se priča da Srbi nisu uopšte Sllavi nego da su oni Iliri a mi Albanci došli od??????Hahaha

  • Milos

   @Србољуб Петровић

   Genetski rezultati? Oni koje su Albanci uradili. Genetski rezultati potvrdjuju da Albanci nemaju veze sa Ilirima, i ne to nisu genetski rezultati koje su radili Srbi. Haplogrupa I2A2 je dominantna kod svih zapadno balkanskih naroda. Kod Albanaca je ima u tragovima.Ista ta haplogrupa je dokazana kao proto-evropska haplogrupa zajedno sa nordijskim narodima zapadnobalkanski narodi su najstariji u evropi, sto je naucno potvrdjeno i gle opet ne od strane srba vec od strane svetskih geneticara.

 • markovic petar

  Gospodine profesore, ako se je narod Iliri podijelio na vise plemena i od jednoga je "nastao" danasnji narod Albanci (Siptari)- sto ste Vi "naucno" utvrdili i kazete da"novi" narod (Albanci) sve do 20 vijeka nije imao svoju drzavu ni vladare, a da su drugi narodi nastali od Ilira imali svoje drzave i vladare, PITAM: ko su drugi "novi narodi" od nekadasnjih Ilira, koji im je jezik i gdje zive sada ? P.S. Cudno je da drugi od Ilira "nastali" narodi da su imali svoje drzave, vladare- znaci, bili organizovani- DANAS IH NEMA !?

  • Šero

   @markovic petar

   Mnogi Iliri su Slovenizirani. Pa baš ako bolje pogledamo većina Balkanaca i ne liči na Slovene

  • zoran

   @markovic petar

   Pitaj tog, kazi ga profesora Gde je bio Hram proroka Ilije(gromovnika)I kako se tada zvalo to mesto,pre dolaska Rimljana?A ja cu ti dati odgovor:Split,a tada se mesto zvalo ILIANA.Po tome su Srbi dobili ime Iliri.

  • zoran

   @markovic petar

   Na Balkanskom poluostrvu u 5,6,7 i 8om veku bili su samo Srbi i Grci.Grci u gradovima,a na moru celo Balkansko poluostrvo bilo je Srpsko.

 • Dragan Milojković

  šiptari su došli 1046-te godine, brodovima tadašnjeg vojnog zapovednika Sicilije, koji se pobunio protiv vizantijskog cara. Na Siciliju su ih naselili Arapi, tokom rata za to ostrvo, par vekova ranije. Na osnovu vanevropskih haplogrupa, koje su kod albanaca visoko zastupljene, može se zaključiti da su došli te godine. Ima još, al me mrzi da pišem

  • Šero

   @Dragan Milojković

   Velika glupost!!!

  • zoran

   @Dragan Milojković

   Tacno tako.Ja imam podatak 1043 god.Vizantijski vojskovodja Djordje Marijat ih je sa Sicilije preveo na danasnje prostore.

 • dejan

  sri vode direktno poreklo od treceg nojevog sina ,sam pojam nebeski narod su nam jevreji dali ,a siptari su dosli u 11 veku sa sicilije a pre toga sa kavkaza I podrucja irana,skadar je bio srpska prestonica hiljadu godina pre nemanjica,tako da nemojte lupati gluposti...

  • zoran

   @dejan

   Tacno.1043 godine Viz.vojskovodjaDjordje Marijat ih prebacio sa Sicilije na danasnje prostore kao ratnu snagu i tu su ostali kao stocari.Drzavnost dobili1913 posle Balkanskih ratova.

 • цакали

  Албанци се правим именом зову Арнаути. То је турско племе које и дан данас насељава простор Азербејџана. Досељавали су се са Турцима као турски коњоводци. Од њих су добили дозволу да насељавају земљу у коју дођу. До њиховог досељавања на простору Грчке, Србије и Црне Горе и Албаније, цела Албанија је била српска. Државу су им "поклонили" Енглези на Берлинском конгресу 1878.год.То је једина ИСТИНА о њима и доста више са лажима на сопствену штету.

  • zoran

   @цакали

   Jeste,i od tada se gura falsifikovana istorija,falsifikatora Vladimira Corovica,ali samo od vremena Nemanjica.

 • Marijan

  Prema rumunskim naucnicima Albanci su Karpi i verovatno i Kostoboci, koji su bili plemena slobodnih Dacana, i ziveli na granici sa Dakijom. I dok je Dakija bila romanizovana kao i ceo Balkan izuzev grckih teritorija jezici razlicitih plemena su mogli opstati u granicnim podrucijima van Dakije i Balkana. Posto je Balkan bio romanizovan saglasno rumunskim naucnicima nije postojala sansa da opstane neko podrucje koje nije usvojilo latinski jezik. Svi potomci Ilira su govorili latinski i potpuno su romanizovani. S druge strane slobodni Dacani nisu bili etnicki Dacani vec konglomerat plemena, a Karpi i verovatno Kostoboci su albanska plemena, moguce da su starinom dosla sa juznog Kavkaza ili istocne Anatolije sa Skitima ili ranije. Ziveli su na teritoriji danasnje rumunske Moldavije i u predelu Karpata, takodje i na obodima Moldavije, jugozapadne Ukrajine i istocne Slovacke gde se prostiru Karpati, planinski masiv je dobio ime upravo po albanskom plemenu Karpi (karpe=stena na staroalbanskom). Karpi su se doselili na teritoriju danasnje Albanije izmedju petog i devetog veka a najverovatnije su ih potisnuli Huni. Moguce da su Kostoboci dosli nesto ranije. Smatra se da su Karpi Gege sto bi znacilo da su Kostoboci verovatno Toske na osnovu rumunskih istrazivanja. Forsirani pravac kretanja Karpa je verovatno bio Karpati/Moldavija - predeo oko Pecuja u Madjarskoj - na jug sve do Draca i predela Mat u Albaniji. Rumunska teorija je veoma logicna i objasnjava i razresava sve nedoumice.

  • zoran

   @Marijan

   Ne,stara Albanija mozda i sada postoji je negde ispod Kavkaza,ali oni su se doselili na ove prostore 1043.Doveo ih je kao ratnu snagu vizantijski vojskovodja Djordje Marijat.To je prava istina.

 • blerim

  mi Albanci ( Shqipri Etnike) smo.i bucmo prvi u balkanu to je istina

  • Nemanja

   @blerim

   To je kao da pricate bajku nekom retardiranom detetu sa specijalnim potrebama mislim stvarno hahaha

  • zoran

   @blerim

   Ha,ha,ha,ha.

  • Rade

   @blerim

   Prvi u Balkanu čete biti, ali prvi na balkanu će vam ostati pust san .

 • Tomislav Buljan

  A zašzo ime: "Albanija"? Evo zašto: alba je na talijanskom ZORA. I kada se od strane Italije gleda prema istoku vidi se u jutarnje sate zora, t.j. istok. Inače alba je na latinskom također i bijela boja. Mislim da bi trebalo poraditi i na etimologiji raznih naziva. Ima nešto što se uvjek postavlja kao pitanje tko je bio prvi. Ipak bolje bi bilo istražiti tko je na Balkanu prvi zapucao. Pozdrav iz Zagreba

 • esko

  Ko je spreman da uradi D N A test , ja jesam , i znam da neki moj cukun cukun djed znaci negdje 20 koljeno nazad zvao se MARIN ,i jesam ALBANC ILIR , a neko od vas sto misli da potice od ILIRA malo se zajebo , sad je fora da se zna da su u balkanu najstariji bili ILIRI pa svi hoce biti ILIRI sada , e pa KRV nije voda, samo uradite test i eto vam odgovor .

  • Sekula

   @esko

   Osim, sto Iliri nisu najstariji na Balkanu. Anticki Grci su zapisali kada su Iliri dosli na Balkan.

  • zoran

   @esko

   Nisi izmislio vrucu vodu.DNA je davno uradjena,i dokazano da su Srbi bili na Balkanu davno davno pre ostalih naroda.Grci i Srbi.

  • Goran Maximovic

   @esko

   Jelte? Po toj logici, Vi ste onda osnovali grad Alba Graeca! Jel tako? Po toj logici , mi smo jedini uzurpatori? Jelte? Dobra Vam ta psiho-patologija.

  • zoran

   @esko

   Esko,Esko,to je vec davno dokazano,da su Albanci dosli sa Kavkaza kao gonici mazgi,trzaj se ti koliko hoces,dokazi su vec tu.

 • nemanja

  Pa da su dosli pre Slovena e to jesu jer sloveni nikad nisu ni postojali pa prema tome nisu mogli ni doci.ALI SRBI, e to je druga prica, ama mi smo dolazili kako se Panonsko more povlacili,tako smo nadolazili te niko pre nas nije mogao doci,jasno zar ne?LOL Uostalom , sad malo ozbiljno, ja verujem samo Dereticu a ovi plagijatori neka dokazu svoje teorije a kolko vidim niko ne sme da namesto okrugli sto po Srpskim istorijskim pitanjima a da mu Deretic sedne sa druge strane zato ,kus i mars nemacke skole istoricari,bagro

  • zoran

   @nemanja

   Jovana I.Deretica.Ali to ne odgovara mnogima.Zasto?Pa prosto.Ko su onda ti profesori,Akademici i ostali koji guraju istoriju Vladimira Corovica,koji je ucio po naredjenju sa Berlinskog kongresa 1878.god.Ali postoji jos naucnika postenih,koji nisu prodali veru za veceru.

 • liki

  Dosta komentara , ucimo kako kazu a nemojte lajkovat jer ne trbaju mi lajkovi

  • zoran

   @liki

   E pa Liki,ne trebaju ni meni lajkovi,ali me interesuje istina t.j.prava istorija,a ne sta guraju Englezi i Nemci.Ali istina sa pravim dokazima i argumentima polako izlazi na videlo dana.

 • Edin

  Stvarno ne razumijem mnogo stvari,al razumijem jedno... Sve te price su glupe,jadne i nebitne. Ko je kad i gdje dosao? Što je došao? Što nije velik narod ako je star toliko koliko se velica? Ljudi moji svi mi u nekoj Istoriji imamo zajednicke pretke,to je svakoj budali jasno. Mnogo je bitnije sta je sad i sta ce biti sutra,al pojedini ljudi i narodi uporno gledaju unazad a koracaju unaprijed i nigdje ne stizu. Pa sta i da su Albanci najstariji na svijetu il Srbi il Kinezi il Zulu il... ma nebitno koga briga za to???

  • Mili

   @Edin

   Edine, Svaka ti je na mjestu. Pozdrav iz Banjaluke...

 • Momir

  Ovo su sve ortodoksne budalaštine, koje nemaju veze ni sa stvarnošću ni sa istorijom.

 • SASA

  Svi ovi istoricari koji su pisali udzbenike morali su istoriju procitati iz starih knjiga koje su se bavile istorijom i u kojima je napisane istorije svih naroda pa i naseg. Po mom misljenju u tom grmu lezi zec. Ko je napisao te knjige, naravno pobednici a slozicete se sa mnom da nas nesto u istoriji sveta nema dok nismo sisli ko zna odakle iz neke dzungle sto znaci da nam je neko pisao istoriju. Sami znate da je neko rekao da ce zemlja progovoriti i da ce se istina sama pokazati celom svetu. Ja u to verujem da smo biblijski narod i da ce ta po mom misljenju istina pre ili kasnije izaci na svettlost dana. Pitajte se sta govore arheoloska nalazista sirom Srbije.... A sto se tice albanaca oni su ARNAUTI i njihova prapostojbina moze biti svuda samo ne u Evropi. ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU DA SE SVE TAJNE SAZNAJU :)

  • miki

   @SASA

   oni su citali ono sto im je napisano u becu naravno izmisljeno ali doslo vreme za pravu istnu

 • AND

  Ljudi treba da se zna da su Iliri živjeli na današnjoj teritoriji sjeverne Albanije,južni dio Srbije,cijela teritorija Crne Gore,Bosne i Hercegovine i dio Hrvatske kao i dio Italije (negdje oko Barija).To je bio isti narod koji je govorio istim jezikom.I živjeli su u plemena.Vjerovali su u jednog Boga ali svako pleme je imalo svog Boga.Sloveni kada su dosli nisu uspjeli da pokore Ilire.A što se tiče južnog dijela Albanije oni nisu Iliri nego su dosli sa prostora današnjeg Kazakstana i Mongolije.Tako da Iliri i danas žive na ovim prostorima tj.mi smo njihovi potomci i najstari su narod na svijetu.Htjeli mi to da prihvatimo ili ne Albanci,Srbi,Crnogorci,Bosanci,Hrvati su isti narod...

  • Алекса

   @AND

   Ене, заборавио си Швеђане. Што њих дискриминишеш?

  • Dragica

   @AND

   A gde su tu Vlasi

  • Adrijan

   @AND

   Pa polovina srbije su vllasi :)

  • miki

   @AND

   jel ti znas sta znaci vlasi ne znas sjedi jedan

 • Balkanski narodi

  Istocna Srbija prestavlja jedinstven, sveski primer bliske saradnje Srba i Vlaha koji su delili dobro i zlo pod Turcima , zajedno se borili u balkanskim i dva sveska rata ne pitajuci se KO je KO ja opet skrenuo s teme zanimljivo

 • Rasputin's

  Drugi bolje znaju nasu istoriju id nas, primjer jedan u milion je i izraelski premijer koji je zvanično na konferenciji rekao da su Jevreji i Srbi prijatelji još od starog Rima i onda normalno neki nas nagradjivani autor kaže mi smo došli na Balkan u 7 veku, pobili sav narod ovde a nigdje kostura ni groba iskopanog, pronalze se ranohriscanske crkve iz 4 veka a mi hriscanstvo primili u 12 veku, pečat cara Stoimira iz 8 veka na ćirilici a nas opismenili u 9 i 10 veku. Pa sad i genetika kazuje da je nas gen najstariji u Evropi, ali onda dodje profa i kaže NE to nije tacno i amin , i kao jedini dokaz navodi to da su oni bili plemena i da im se to svidjalo do 20 čeka. Haos

  • Алекса

   @Rasputin's

   Постоји печат кнеза Стројимира на којем на грчком пише Боже помози Стројимиру. Тај кнез Стројимир је син Властимиров који је рођен у деветом веку и владао је до 862. године. Сад ти објасни како је Стројимир живео један век пре него му је рођен отац и одакле му титула цара која се код Срба појављује у 14. веку?

  • zoran

   @Rasputin's

   To je zato sto je to udzbenicka istorija.U tim udzbenicima se ne pominje ni kamen sa Krita(1500god pre Hrista).Tako je napravljeno na Berlinskom kongresu 1878 god. i od tada je zabranjeno izucavanje Srpske istorije pre Nemanjica.A falsifikator Vladimir Corovic gura tu laznu istoriju.

 • Balkanski narodi poreklo Rimljana

  Verovali ili ne Vlasi su najstari narod na balkanu. Bas ako pisemo pravu istoriji da se nesto i sazna.Posto sam malo skrenu s teme.Nije lose i ovo da se pomene .Poznatiji Vlasi Branislav Nusic, Nikola Pasic, Toma Fila, Tose Proeski Kaliopi itd.Kad se cacka istorija iskopa se po nesto zanimljivo

  • Zlobica

   @Balkanski narodi poreklo Rimljana

   Omg

  • Алекса

   @Balkanski narodi poreklo Rimljana

   Нушић је цинцарског порекла, Никола Пашић је Србин, иако га Бугари сврставају у Шопе, Тако да ти ни остало вероватнио није тачно.

 • Pelezghia

  Ovo je Provokacija !

 • ja

  Prava istorija srba je istorija koju je napisao DR Jovan Deretic. Ukucajte na jutube i videcete.

  • Djole

   @ja

   Ako ti je Youtube merilo istine I znanja onda neces daleko dogurati. Nastavices da zakljucujes na osnovu samo jednog autora, a ne na osnovu hiljada I hiljada istorijskih knjiga I dokumenata. Zbog jednog drveta ne vidis citavu sumu.

 • Filolog

  Ti sa jezicima,sta bulaznis? Pa albanski jezik nema dve blage veze sa slovenskim jezicima,nego sa arapskim! Ne slaze se ni sa jednim nama srodnim jezikom naroda koji nas okruzuju ni morfoloski,ni semanticki,niti fonetski,ama bas nikako. Prema tome,uradi komparativnu analizu pa onda pricaj o jeziku,stavise uzmi pa procitaj na guglu.

  • Nina

   @Filolog

   @Filolog Naprotiv albanski jezik ije veoma slican s'Ilirskim jezikom, mozes istrazivat, poceci s'nekadasnim imenima kraljeva Ilirije pa do obicnih rijeci nema razlike. a sto se tice arapskok jezika nemaj pojma sta pricas. znaci da ne poznajes nit ilire nit albance a kamoli arape. istrazuj imas sta naci, a i Opametices se :D

  • Adrijan

   @Filolog

   Albanski je ilirski jezik i nema nishta zajedno ni sa kojim jezikom na svetu I da je naj stariji jezik na europu To znaci da je stariji nego i grqki :) A sa sllavonskim ne mozhe ni da se poredi Jer sllanonski se prvi put javio u 8 vek Kada su srbi poqelli da dollazu sa brda od karpata

 • Cedo RS Krajina-Knin

  Srbi i samo srbi

 • Hercegovina RS

  Ja znam da sam Daors,staro Zahumlje i Travunija, sadasnja Hercegovina zemlja Svetog Save.Vazda tu zivjeli, i primili hriscanstvo. Opstali i poslije okupacije osmanlija,sacuvavsi pravoslavlje.Najbolji Srbi vazda bili.

  • Djole

   @Hercegovina RS

   Zasto je napustena vera nasih pradedova I zasto se preslo u Hriscanstvo?

 • alexander roth

  nazalost pre II sv.rata uciti u tamosnjim skolama karlj.jugoslavije nije donelo tadasnjim ucenicima neka narocita saznanja stvarnih is toriskih istina,narocito u vezi sa istorijom srpskog naroda.moja saz nanja istoriske istine o srpskom narodu sam stekao tek nastavkom moga zivota na zapadu.moram da kazem da sam bio neprijatno izne- nadjen zakljucivsi da sam tada saznao neuporedivo vise i jasnije in terpretiranje srpske istorije i sto je najvaznije daleko pozitivni je nego sto sto je to bilo u udjbenicima tadasnjih skola u delu ju goslavije koja je trebalo biti srbija.ni danas mi nije jasno zasto su tadasnji vladajuci "velikani"dozvolili neispravno prikazivanje istorije srba i naravno svega sto je bilo u vezi sa srbima i balka nom.nije nikakvo cudo da se pod tim negativnim uslovima saznanja is tine nacionalno politicki razvoj dogadjaja veoma negativno odraza- vao po srpski narod pa i sadasnji vrlo negativni dogadjaji nose pe cat tog za srbe pogubnog vremena koje je vec odavno postala bolna proslost.zar je toliko tesko pruziti narodu stvarnu istinu i stavi ti ga na njemu zasludjujuce mesto u svetskoj istoriji.

 • obilic

  Evo imam istoriju srednjeg veka od 1929god.od Danila Vulovica i Milorada Djerica. To tako ne pise Opet hoce kumunisti da ispiraju mozak srbima

 • enver

  Ovo je štivo koje zaslužuje divljenje ne zbog teksta nego istinu koju je izreko jedan SRBIN povjesnićar u punom smislu.Njegova diploma je utemeljena na činjenicama koje izvodi .Pošteno.

 • Милун Павловић

  Ово је брука и срамота да овакви професори пишу историју.Нека се обрати проф. Деретићу, Рељи Новаковићу, Олги Пјановић Луковић... Нека упозна Винчанско писмо, нека боље прочита о Илирима, Трачанима, Расима, Сербима, Зербима, нека пита на Кавказу да ли постоји Алванија, народ Чечени и тд.Свака част професору који предлаже да ђаци поцијепају ту страницу.

  • Алекса

   @Милун Павловић

   Ја сам ограничене памети и знања па ћу ти поставити неколико питања да не бих скитао. Како да се обрати професору Рељи Новаковићу кад је умро пре 12 година? Како да се обрати Лукић-пјановић др Олги која је умрла 1998. године? Чега је професор Јован И. Деретић? Која му је докторска теза и где је објављена? Хвала

 • Jezik

  Ima nesto sto nijedan od srpsik "pseudo-istoricara" ne zna ili NECE da uume u ozir: a to je Albanski jezik! Evropski je jezik 100%, ne pripada nijednoj vecoj grupi jezika, ima mnogo latinskog uticaja ali ne toliko ko latinski jezici, nema NIKAKVE slicnosti sa azijskim (turskim i slicnim) jezicima. Odakle onda poticu Albanci i njihov jezik osim BALKANA !!??

 • Bosna

  Ja ne znam, nit me zanima ko se prvi pojavio na Balkanu, kad je rijec o Srbima i Scipima. Ali jos jedan dokaz da Srbi nista ne prihvataju sto im ne odgovara makar to bila i istina! Za ovo ne znam, al ne bih bio ni kategorican u negiranju svega sto je covjek rekao.

  • Novosadjanka

   @Bosna

   Srbi, dragi moj ne prihvataju lazi i izmisljanja.Za razliku od nasih komsija koji se uzive u Americku kuhinju i slade se lazima.

 • dipe

  kada bi postojala olimpijska medalja za glupost,,srbi bi osvojili sve 3

 • Историчар

  Ово су небулозе једног професора, који и поред докторске титуле показује класично непознавање историјских извора, због чега се студенти обарају на испиту. Раде Михаљчић као да заборавља спис О управљању царством Константина Порфирогенита, који не помиње Албанце као страроседеоце Балкана - а пошто се данашња територија Албаније налазила у саставу Византијске државе готово је немогуће да аутор испусти овај податак. Оно што говоре историјски извори је да се Албанци на Балкану помињу у 11. веку као најамници а не као староседеоци Балкана - дакле 500 година после досељавања Словена. Право питање је шта је позадина оваквог писања Р.Михаљчића? Ја сам мојим ученицима рекао да поцепају странице из књиге на којима се налази ова лекција.

  • Brade

   @Историчар

   Bravo profesore. Samo argumentovano. Dok je takvih ljudi u struci, ima nade.

  • Brade

   @Историчар

   Ako je moguce pokrenuti komisiju koja bi sprecavala da se ovakve neistine objavljuju u udzbenicima...

  • zoran

   @Историчар

   Ja nisam nikakav istoricar,obican sam elektricar,ali me je istorija uvek interesovala i poznato mi je to da je na prostore danasnje Albanije Arbanase doveo Vizantijski vojskovodja Djordje Marijat 1043 god.,kao ratnu snagu.Ima toga jos samo je malo mesta za pisanje.U skoli sta se uci nema veze sa stvarnoscu.

  • zoran

   @Историчар

   Ispravan postupak 100%.Lazi ne treba uciti.

  • ja

   @Историчар

   Hahaha, kakva nebuloza, a Istoricar ti rece da je obicni elektricar.

 • ANTE

  hahaha....svaka vam čast...pa ne vidite dalje od nosa!

  • obilic

   @ANTE

   Sta se ti smejes znas li otkud si ti. Ti si poreklom sa ruske teritorije a saljete hrvate da ubijaju vase predke

  • Milos

   @ANTE

   Gde si ante srbine,kad ces nam se vratiti u veru i priznati da si srbin cim citas ovo,vuce te nesto ka srbiji,tamo gde ti je majcica postojbina.

 • Dag

  Kakve xeze ima, ko je bio prvi? Vazno je ko ce opstati, u ovom surovom svetu. Ajd' da vidimo, kome je - gore?...

 • istina

  Pa Mihaljcic nije napisao Istoriu Balkana, on je rekao samo realnost i nista drugo.

  • Dreshaj

   @istina

   U kosovu u srbiju makedoniju crnogoru albaniju niko ne voli Nikoga , Ali kad Vidim Ovde u nemacku kako rade zajedno razume kao brata Ne razumem zasto kod nas hoce da se ubije

 • zvezda

  Istina je ovo,iliri su prvi nastanjivali prostore balkana

  • Seki

   @zvezda

   Po istrazivanju Svajcarskog instituta za genetiku narod koji ima najvise gena najstarijih naroda na balkanu je Bosnjacki narod.

  • Arhangel

   @zvezda

   Sine , juri pokemone

 • Vesna

  Da li je Mihaljcic Srbin ili Hrvat?

  • Алекса

   @Vesna

   Комуниста, жена Словенкиња, а студенти му испред имена додају слово С...

 • zemo

  Ja mislim da smo mi dosli sa merkura i da smo svi mi merkurci.

 • Illuminati

  Zna li ovaj lik ko su ustvari bili Iliri. Da albanci nemaju nikakve slicnosti sa njima. Zna ovaj ko je Krepimir Ostrivojevic ??? Toliko . Samo me zanima koliko je dobio para za ovu objavu.

 • G2

  Zanima me koliko je ovaj dobio kesa za ovu pricu i udzbenik ? Kako ga nije sramota ovo objaviti i ovako pricati o svom narodu u ovom vremenu. Svako sebe brani i svoj narod samo mi prelazimo preko toga. Zna li taj ko je bio Krepimir Ostrivojevic, zna li da su i pre bili plemena kelta i rimljana pa nisu svi rimljani sada Italijani ? Zna li ko je Krepimir, Nemanjici, itd..... Albanci su narod nastao u 20 veku , kao sto je i sam naveo. A dali su oni bili Iliri, to ni oni ne znaju jer nemaju istorije. Jer su relativno mlad narod. Kao sto i svi Sloveni nisu Srbi, tj pravoslavci. Tako i Iliri, a to da su starosedeoci je cista laz i ovaj dobio dobre pare za ovo, ja mu samo porucujem da protumaci ona cetiri S na grbu, i da sve pare sto je dobio za ovo i ovu uvredu svog naroda treba za najgore. KREPIMIR OSTRIVOJEVIC

  • zoran

   @G2

   Mozda mu treba objasniti.Ne znati nije sramota.Kao ni pitati.Ne verujem da je taj procitao ili bilo sta cuo za vojvodu Ostrivoja i dinastiju Ostrivojevic.

  • zoran

   @G2

   Zaboravih,Zasto mu ne postavis pitanje da li zna ko su bili Svevladovici?,ili jos prostije pitanje:Ko je Nino Belo?

 • Seli

  Hteli ili ne postivati prave Historiske Arhive i prave Historiqare ceo svet moze lako svatiti Realnost Balkana i da je to TAQNO da su PRVI sedeoci: Pelazci- Iliri-- Albanci to danasnji Shqipetaret. Sto se tiqe ratova u ovim prostorima to su bila naj glupa izmisljotina.

  • Алекса

   @Seli

   Да ли знаш да набројиш десет архива у којој се чува грађа уз антике, где се може наћи сведочанство о Илирима?

  • zoran

   @Seli

   Samo ti zivi sa tim uverenjem.Istina,polako ali sigurno isplivava.

 • lecim komplexe

  Siptari su dosli s turcima oni su vodili magare i konje do balkana za i bolje i nisu

 • Mile

  Da se svi ne svadjate mnogo, procitajte knjigu "Srbi i Arbanasi" od dr Jovana Deretica.

  • драгана

   @Mile

   Препоручујем и мр Павла Џелетовића.

  • Ilir

   @Mile

   Jovan Deretic pod hitno kod zubara.

 • djani

  jako važno ko je prvi došao adam i eva su bili srbi hahaaa mislim da je važnije da mislite hoče li narod sutra da ima šta za jesti. i srbi i albanci su dotakli dno siromaštva a vi hranite narod jeli starije kokoš ili jaje...

  • Andrej

   @djani

   Sve je bitno, tu smo gde smo jer našoj eliti nikada nije bilo bitno.

  • obilic

   @djani

   Radi se kako bi im neki glupk rekao da su tu ziveli i da je to njihova zemlja. Ali posto zvi znaju da nije tacnoonda nista od samostalne drzave. Jedino ce rusi da ih uzmu da ih vrate na kavkaz

 • Duki

  Kakva glupost. Čovek je totalan diletant. Albanci su poreklom sa Kavkaza i došli su u 11 veku na Siciliju pa odatle u današnju Albaniju kao obrana Vitamine od Normama.

 • Branislav

  Komunističke sede glave ne odustaju. Po njima, jedna nauka kao što je istorija ne zahteva nikakvu reviziju u skladu sa novim naučnim saznanjima, tj. šta je napisano pre 150 godina mora i obavezno je da važi do dan danas. Kada budete dali i jedan jedini dokaz o doseljavanju Slovena, što je inače izmišljen termin, na Balkan, onda možemo pričati o Albancima, Ilirima i Srbima. Srbi i svi tzv. Sloveni su autohtoni narod u Evropi što pokazuju sve genetske analize. To je tekovina 21. veka. Komunizam je tekovina nekog prošlog vremena. Istoričari širom sveta sumnjaju i za razliku od ovh naših, daju i dokaze za tvrdnju da doseljavanja Slovena u obimu koji predlažu komunistički istoričari nije nikada bilo! Amateri na sve strane pa i u nauci. Mihaljčiću, kao nastavniku u osnovnoj školi sigurno ne treba dozvoliti da on prekraja i kroji našu istoriju. I ja se slažem da istoriju treba prepustiti istoričarima, ali pravim istoričarima koji čitaju i usavršavaju se, a ne ovima koji su se zaglibili u istorijskom mulju 19. veka.

  • zoran

   @Branislav

   Sve je to maslo Vatikana.Bizmark se nije mesao u odluke Berlinskog kongresa1878 i to je to.

 • M.M

  Ovo je samo test zapadnjaka da ispitaju javno mnjenje sta misli o kosovu i siptarima. Nadam se da su dobili odgovor da nas ima dosta koji znamo pravu istoriju i da ce nas biti sve vise i vise. Kad jednom izadje istina vise je niko nemoze sakriti. Zao mi je sto smo vas razocarali gospodo zapadnjaci a i vas Srbski izdajnici.

  • zoran

   @M.M

   Tacno tako.Istina kad tad ispliva na povrsinu.

 • SunReiser

  Sto je babi milo to joj se i snilo, tako i ovom tzv profesoru i arnautima. Istina je samo jedna i niko ne moze pobeci od nje. Mi se ponosimo nasih slovenskih korena, religije, obicaja, tradicije i krvi koja tece nasim venama hiljadama godina i tako ce i ostati.

  • Djole

   @SunReiser

   Kako pricas da se ponosis religijom predaka kada su je Srbi napustili I presli u Hriscanstvo. Uci malo iz knjiga.

  • Bardhyl

   @SunReiser

   Misliosam da su srbi pametan narod... Prevariosam se....

 • Darkos

  ko god da je nastao prvi svi smo nastali od njega i albanci i srbi i hrvati, bosanci itd. Pa i taj koji je nastao prvi morao je nastati od necega pa i bog isto, iz cega izvodimo zakljucak da je glupost beskrajna

 • Vladimir

  Ja sam lud sto ovo citam

 • Grga

  Danas je lako utvrditi naucno analizom ostataka ko je od koje sorte. Zanimljivo je da smo svi mi jako mali narodi i da je bilo prilicno genetskog mesanja. Sve ostalo je ili pitanje politike ili religije ili oba.Ne isplati se ratovati ni za teritorije ni za nesto drugo jer danas niko nije sluga "pobedniku" sto znaci da svako mora sam da radi i da sa svima saradjuje.

 • rks

  To je llako za sve koje razume historiu da zna koje bio od ilirske bistricu do polu danasnje drzavu grcke znaci cielu adriatiksku mori takoge imamo historicki kralj agrona i teutu i svugde ima arkeologski pokaza da mi smo bili inace srbi su dosli kasno

  • Dača

   @rks

   A čijim jezikom ti pišeš majketi

  • Anonymous

   @rks

   Jos nam reci da su Aristotel, Arhimed i Platon bili Iliri..

  • Milos

   @rks

   I jos da nam kazes gde su ta arheoloska nalazista,i naravno vidim srpski pises lepo.

  • Adrijan

   @rks

   Nije napisa srpski nego hrvatski Ada njie ni tako znao :) Sine dokazi su ti svugdje pocni od jezika pa idi u albaniji i pogledaj tvrdjave Pa onda procitaj malo tudju historiu Pa cesh vidjet i sam :)

  • Adrijan

   @rks

   Nisu bili iliri ali su pisali o ilirima ;)

  • Adrijan

   @rks

   Pa latinski jezik je boshnjacki I hrvatski A kirilsli je srpski

 • Djole

  A kako cenjeni istoricar koji laze nasu decu objasnjava starost genetskih struktura na ovim prostorima i uporedjuje ih sa najstarijim genetskim ostacima na prostorima balkana? Zasto o tome ne pisu u udzbenicima, nemoguce je da je gen koji je mladji i nije podudaran sa najstarijim na tom prostoru balkana, kakav je albanski, proglasen za najstariji. Sramota je takvima davati da pisu bilo sta.

 • Рајко

  Скоро сигурно су Шиптари поштено платили, где год је требало, да се то напише и објави.

 • Slobo

  Ko je prvi dosao prvi ce i da ode sa Balkana .

 • clan biblioteke

  Kao i svi arvati -horvati-hrvati ,anglezi,nemci tako i g-n Mihaljcic ne zeli priznati istorijsku istinu koja lezi na zapisima na spomenicima,crkvama, plocicama ,papirusima idr,jer ako bi to priznali i prihvatili mnogo toga bi se promenilo u odnosima drustva,ekonomije i politike.Samo polakosve u svoje vreme laz ostaje laz a istina ce izaci na videlo hteo to Mihaljcic da prihvati ili ne.

  • M.M

   @clan biblioteke

   To legendo

  • Milos

   @clan biblioteke

   Bravo

  • zoran

   @clan biblioteke

   A sta bi bilo od njega kada bi prihvatio istinu.Ne bi vise bio ucitelj ili profesor ili sta je vec.Bio bi NISTA.Kao i Vladimir Corovic.

 • luka

  Srbi 30% slovenskih gena , 20% ilirskih gena !Albanci 30% ilirskih gena , 20% slovenskih gena ! Mađari 35% slovenskih gena -više od svih južnih Slovena !

  • Bobby Jackson

   @luka

   Dobro strucnjace, definisi prvo te genetsko etnicke grupe. Evo posto sam dobro raspolozan danas pocecu ja od Slovena a ti nastavi: slovenska genetska haplogrupa R1a kod nas Srba je zastupljena mnogo manje od tih 30%.

 • luka

  Na balkan je prvo došla Maja , pa onda Srbi i tek za njima Hrvati !Posle je bog stvorio Adama !

  • я

   @luka

   Па да..

  • Ja

   @luka

   Hahahahha sta je zasvrbio Majin komentar a?

  • Adam Najstariji

   @luka

   Ne, prvo sam ja stvoren, da je bila neka Maja, ne bih ostao bez rebra. Mozda su "Maje" podigle bosanske piramide. Onda su dosli Srbi i Hrvati i komentarisali: "Visoko".

 • bengazi

  Cinjenica je da je covek u pravu i da istina boli, i da ce srbi uvek osporavati istinu, kakva god bila

 • Djuks

  Nigde u svetu nije dokazano da su albanci naslednici Ilira ! Svetski Istoricari dan danas iztrazuju albansko poreklo,,jedina slicnost izmedju Albanaca i Ilira je nekoliko slicnih reci to je sve ,, isti slucaj sa Rumunima koji imaju takodje nekoliko slicnih reci ! Samo primer ,,, ako ukucate u internet ALBANIA onda ce te vidjeti neku drzavu sa tom imenom na podruciju danasnjeg azerbaidzana pre nekoliko vekova !

  • zoran

   @Djuks

   Pa da ,to je stara postojbina odakle ih je doveo 1043 godine Vizantijski vojskovodja Djordje Marijat,kao gonice mazgi(ratnu snagu).

 • Marko

  Sve bi to bilo lepo kad bi bilo istorijski tacno. Ponovo se zatire srpsko poreklo.

 • Dejan

  Kako to jevreji rade , svaka im čast ! Bore se za državu . A mi ?

  • Djordje

   @Dejan

   Samo sto Jevreji u vecini nisu semiti, ali pokusavaju uveriti svet da jesu.

  • ?

   @Dejan

   Šta bi i mi sad trebali ratovati? Da pređemo iz bede u još veću bedu?!

 • ugljesa

  Dok je svaba jeo s rukama Mi viljuskom boc na srpskom dvoru

  • PECA

   @ugljesa

   I gde je danas Švaba, a gde si ti?

 • Sam svoj neprijatelj!

  Zalosno, ali mi smo sebi najveci neprijatelj! Siptari nepismeni ili ne rade sve na dugotrajnoj stazi. Kao sto su decenijama radili na osvajanje Kosova, tako se sada radi na Makedoniju, Crnu Goru i nasu Srbiju. A umesto da sprecimo Albanizaciju, mi im dopustamo da kupuju po Nisu i drugim juznim gradovima stanove, kuce i poslovnih objekte! Pa vec na veliko stizu u nasoj Stbiji posto oni vec imaju naredni 100 godisnji plan. A mi neka samo zatvorimo oci i neka se jos vise bavino sa koja kola je kupio komsija, gde je bio na moru itd. Jadni smo ponekad...

 • Miodrag Pavlović

  Nečudim se ovakvim stvarima. Nažalost u javnosti se veoma malo čuje "glas" akademika po bilo kom pitanju pa i istoriji našeg naroda. Pogledajmo samo strane TV kanale koji se bave istorijom. Prepuni su jednih istih tema o svojim kraljevima i kraljicama koje neprestano vrte u krug. Čak su i Hrvati napravili par emisija o svojim kraljevima. A šta mi imamoa? Jedan jedini film o boju na Kosovu napravljen u "pozorišnom" elementu. Onda tu su razni "Deretići" i "Pjanovići" koji su naneli više štete Srbima, svojim naklapanjima, koja su išla na ruku dnevnopolitičkim ciljevima zaglupljivanja naroda. Žao mi je na primer što i naš poznati istoričar V. Ćorović nije izbegao istu stvar, pa je kroz svoje epohalno delo širio tezu "Jugoslovenstva" umesto da je nepristrasno pisao o nacijama. Treba izbeći senzacionalizam, ugađanje "dnevnoj politici" i posvetiti se istorijskim činjenicama. Ako ćemo o poreklu naroda sem istoriografije tu je i genetika, antropologija i sl. Treba jednom za svagda razlučiti imena žitelja pojedinih krajeva, kao što su Hercegovci, Crnogorci, Slavonci, Bosanci, Makedonci itd. od njihove etničke pripadnosti. Nigde u svetu manjeg prostora a više nacija!

  • Рејналд

   @Miodrag Pavlović

   Ако је ико непристрасније и објективније написао историју о Србима онда је то Ћоровић, а једину грешку коју је направио је да је приxватио тезу,, Срби-словени, 7 вијек"...А Деретић и Пјановић иду већ утабаним траговима,па Милоша Милојевић је у 19 в својим истраживањем писао да су Срби стари xиљадама година, али слабо за њега сви ми знамо?!... Антрополошки гледано ми Срби а нажалост и албанци припадамо сличним антрополошким типовима:динарско медитеранским расама и подрасама које су овде xиљадама година, остало је већ модерна историја!

 • Seki

  Najzad se neko nasao da napise istinu za koju su svi vec znali, a bice ih jos mnogo narednih godina kako se bude nacionalizam hladio.

  • Novosadjanka

   @Seki

   Ajde pali nepismeni covece, ni zabavnik nisi procitao, diskutujes tu pun mrznje, nemas pojma o osnovnim stvarima i cinjenicama.

 • Joni

  Ovo nije nesto novo, ovo su svi ostali znali, osim serba naravno.

 • Serbon

  Jel cuo ovaj "profesor" za Vincu, Lepenski Vir? Na Harvardu i u Nemackoj sada utvrdise da je na Balkanu, bas u Vinci zaceta najstarija civilizacija, a da se geni uzeti iz grobnica Vince, podudaraju sa genima slovenskih naroda na Balkanu. Starost 12 000 godina. Jel video ovaj "profesor" prvo izdanje Nemacko - Srpskog recnika? Koji nosi naziv Nemacko - Ilirski ( Srbski) recnik. Dakle ovaj je promasio ne profesiju nego zivot.

  • Србин

   @Serbon

   Лепо речено!

  • Lika

   @Serbon

   Na žalost, tako će nam biti dok se ne oslobodimo Berlinsko-Bečkog tumačenja istorije i ne počnemo pisati na osnovu dokaza, a ne ono što nam serviraju. Otimaju nam državu, otimaju jezik, kulturno nasleđe, istoriju, izmišljaju se nacije, a mi i dalje ćutimo i, što je najgore, učimo decu takvu istoriju.. Očekujem, kroz nekih 50 godina, da će se pisati da smo u VI veku pali sa Marsa i da je tu živelo jedno pleme Šumadinaca (koji su bili albanci ili hrvati - namerno malim slovom), koji su starosedioci predela oko Morave, a mi smo im uzeli jezik i kulturu, jer smo morali uzeti neki "zemaljski" jezik da ne štrčimo. A, gospodina istoričara bih zamolio da nam prikaže istorijske činjenice o migraciji Slavena iz Sibira na Balkan, jer desetine hiljada ljudi ne mogu samo da se pojave negde, već moraju ostaviti brojne tragove na svom putu od nekoliko huljada kilometara..

 • dragana

  I posle nastaje Ilirski pokret kao albanski? Pa, posle nastaje albanska Jugoslavija na osnovu Ilira? Neko ovde ni osnovnom logikom ne barata.....

 • Upucen

  Da preskocim pricu o nasem, losem obrazovnom sistemu... Mi smo prihvatili Germansku skolu. Ucimo istoriju pisanu vekovima od strane Germanskih istoricara. Zasto? Ne znam. Nikad niko kod nas nije o tome mnogo pricao. Verujem da je to Nemacki uticaj na ovim prostorima i teznja da se resimo Turskog. Rusi uce drugaciju istoriju, po njima su Sloveni sa Balkana naselili prostor danasnje zapadne Rusije. Ko je ovde lud ne znam. Znam samo da treba da se presece i da se igra sa istorijom. Ja licno verujem da su Albanci dosli sa Osmanlijama iz oblasti Kavkaza koja se i danas zove Albanija. Ovu pricu o Ilirskim korenima njihov jezik osporava. Ne lici ni na jedan jezik sa ovih prostora a Iliri su dugo bili izlozeni uticaju Grka i to bi sigurno ostavilo trag na njihov jezik. To svojatanje Ilira mi jako lici na svojatanje Aleksandra Makedonskog od strane Makedonaca, jednostavno ne pije vodu.

  • vlado

   @Upucen

   Procitaj prvi komentar,zato sam i lajkovao...ja sam makedonac sa srpskim prezimenom i ne svidja mi se to oko aleksandra kolko je grcki tolko je i nas ...a bolje bi bilo da svi srbi procitaju rad profesora Tentov-Bosevski ...to je ruska akademija nauka priznala a sad se i raspravlja po Americi inace ceo koncept doseljavanja Slovena im pada u vodu i oni tvrde da su sloveni autohtoni na svim teritorijama gde zive i da vode poreklo od starih makedonskih plemena sto ce reci ALEKSANDROVO pleme i krv -dokazano

 • teodor

  Uranom srednjem veku postojala je drzava u zakavkazju koja se zvala Albanija i ona je ,kako joj ime kaze, bila drzava Albanaca. Njeni neposredni susedi su bili Hazari koji su imali Hazarsko carstvo i ono je slovilo za najnaprednije u tom delu sveta. Najezda turkofonskih i mongolskih skupina naroda, te sirenjem ruskog etnosa na tom prostoru, i Hazari i Albanci su krenuli u potragu za novim zivotnim prostorima.Tacno je da su oni dosli na obale Jadrana podno Prokletijskih masiva negde oko 10-tog veka gde su zatekli Ilirske skupine i sa njima se vremenom izmesali do k nije usledilo pretapanje i delimicno povlacenje Ilira ka Zapadu. Srbi su postojali zasigurno na Balkanu od prve polovine osmog veka, to se zna i postoje dokazi. Iz ovog izvedite zakljucke. A ja zalim ovog "profesora", morao je malo bolje da nauci predmet za kojeg je gradio ambicije profesora. Zalosno.

  • zoran

   @teodor

   Ne vredi poceo sam da ti pisem,ali izbaci.Ovo je samo za komentare a ne za pisanje istorije.

  • zoran

   @teodor

   Prilicno tacno si opisao istoriju.Ne ulazeci u to da se Srbi pominju na HOLMu(ime Balkan je doslo preko noci 1878 godine)jos kod Herodota Tracani-Srbi-444godine pre Hrista.Zatim Gaj Plinije stariji69 g.n.e.(poznavanje prirode).Jos puno puno toga ali nema mesta,mnogo treba prostora za pisanje.

 • Pera

  Sad je najbitnije cinjenicno stanje.

 • Maja

  Albanci nisu Iliri.

  • zoran

   @Maja

   Nikad bili,niti ce biti.

  • agron

   @Maja

   ako nisu Albanci Iliri onda i ti nikad nisi bio u škollu

  • zoran

   @Maja

   To je i naucno dokazano da nemaju nikakve veze sa Ilirima.Kao sto je naucno dokazano da danasnji Hrvati poticu od Srba.

 • Pera Kojot # 1

  Iliri su nesto drugo, albanci su arnauti ili poturceni iliri u najgorem smislu!

  • FB

   @Pera Kojot # 1

   Idi kod lekara vidi se da imaš temperaturu veliku pa ne znaš što pišeš.

 • Jedina

  Bitno da nase udzbenike iz istorije pisu bosanci, Crnogorci, ko zna mozfa i albanci!!!!

  • niki

   @Jedina

   sto da ne,kad nema ko

  • ju

   @Jedina

   Pa da nije bilo Crnogoraca ko bi pisao srpsku istoriju? Ko bi je pamtio? Vama u Srbiji Turci nisu dali da je pisete, pa su morali oni koji su zapravo imali petlju da se suprotstave tim Turcima.

 • BEOGRAD JE SveT !!!

  Srbi su najstariji nacionalni narod na Planeti Zemlji !..!

  • Radoje Zec Priboj

   @BEOGRAD JE SveT !!!

   A možda i šire

  • Ano nim

   @BEOGRAD JE SveT !!!

   Kakva usijana glava, zbog takvih kao sto si ti mi i jesmo u ovakvoj situaciji. Nijedna vlast nam nije kriva samo smo mi tj narod kriv. Konkretan primer je "bolje rat nego pakt" da smo cutali i da se nismo mesali sada bi ziveli kao Bogovi, tipa Svajcarska.. i tako nam je u svakom ratu

  • Seki

   @BEOGRAD JE SveT !!!

   "Nacionalni narod" prevedi.

 • топлистанадреалиста

  Одакле су дошли Чеси, пољаци и Словаци? Да ли су они били гдје јесу или су и оно дошли? .....

 • flexomaster

  Pa i indijanci su prvi naselili Ameriku!

 • taxista

  Neko ostari radeći neki posao, doktorira na istom, a uvek ostane površan!"Iliri su dočekali Srbe na Balkanu .Znaći Albanci su starosedeoi Balkana"..E, moj profesore, džaba si ostario, a tumačenjem ovih "činjenica" u stilu "prelaz preko plitkog potoka", mogu da zamislim kakve ti genijalne istoričare proizvodiš svojim predavanjima i tumačenjima istorije! Ali, da si ti,uvaženi profesore, jedini, i ne bi bila neka šteta!!!

  • Seki

   @taxista

   Po tebi on bi trebao da laze pa da te zadovolji, dosta smo ziveli u lazima.

  • xy

   @taxista

   Profesor ovo piše za pare, tako da ne mislite da on nešto ne zna ili manje zna...nego piše kako je naručeno i plaćeno!

  • niki

   @taxista

   on je rekao istinu,a ti ..

  • zoran

   @taxista

   To po Vatikanu.

 • Djile

  To je istorija po berlinu. ..a sta cemo sa onim sto je izjavio izraelski premijer da su srbi i jevreji prijatelji hiljadama godina? To je rekao najvisi zvanicnik jedne drzave. ...

  • Seki

   @Djile

   Politicari-lazovi

  • Ano nim

   @Djile

   Hahahahah ta izjava zvanicnika jedne drzave je ista kao izjava naseg predsednika"zvanicnika drzave" da ce kinezi piti vodu sa moravi, i nekadasnjeg Ministra Bacevica, a sada ambasadora Srbije u Kini, ako se ne varam, da ce Kina u Srbiju uloziti 10 000 milijardi dolara.

 • ALI HAJDARI

  POSTOVANI UREDNICE JA SAM ALBANC I HOCU DA VAM KAZEM DA SMO MI ALBANCI PORIJEKLOM IZ KAVKAZSKE ALBANIJE. DOVEO NAS JE SULTAN MURAT DA RATUJEMO PROTIV SRBA NA KOSVU I TAKO SMO TAMO I OSTALI. MI NEMAMO VEZE SA ILIRIMA I TAJ PROFESOR I TA ISTORIJA NEMAJU POJMA. NEKADA SE AZERBEJDJAN, GRUZIJA I ARMENIJA ZVALE KAVKASKA ALBANIJA. I NASI ALBANSKI KORJRNI SU IZ ALBANIJE. MI NEMAMO VEZE SA ILIRIMA. ILIRI SU IZUMRLI.ZATO NAS TURCI ZOVU ARNAUTIMA STO SMO PRIJEKLOM IZ KAVKAZA POZDRAV HAJDARI ALI

  • Pera Kojot # 1

   @ALI HAJDARI

   Eto, covek zna!

  • Seki

   @ALI HAJDARI

   Ne predstavljaj se lazno jer ne postoji Albanac koji ce tako nesto napisati.

  • Toni

   @ALI HAJDARI

   Hahahahha

  • zemunac

   @ALI HAJDARI

   Ti si albanac isto kao ja rus

 • pARACINAc

  Baš me briga ko je prvi došao...dok sam gledao unazad unazad mi i išlo...od kako gledam za budućnost bolje mi ide...cao zdravo

 • ilir.shqipetar

  Ima li kod servianaca nekog pametnog hahahaha arnauti,siptari,brdzani,azijatici hahahahaha e servianci,servianci,servianci, da vas nisu englezi i francuzi izmishlili, vi bi idalje danas bili bugarske sluge ko shto ste bili od dana kada ste doshli iz sibira.. ne krivimo vas, a zashto da vas krivimo, jedan narod koj nezna za sebe ko je i odakle je,kako ce znati za druge.. Servianci niste vi toliko glupi da date albancima jadransko more a vi da zivite u bednom vranje, topolu,leskovac i shta ti ja znam, dali ste more za vranje? koga vi mutite. more su imali starosedeoci samo a doshljaci su bjezali po brdzama ko shto ste vi.

  • Mi

   @ilir.shqipetar

   A da nije bilo usa vi bi bili nase sluge.

  • zemunac

   @ilir.shqipetar

   Vidi se da si školovan,izgleda da si ti naj pametniji iz cele familije

  • NS

   @ilir.shqipetar

   Decko,idi pitaj Klintona za tok vase istorije...

  • žuti

   @ilir.shqipetar

   Tačno

  • zemunac

   @ilir.shqipetar

   Mogu da zamislim kako si vaspitan

  • Сербон

   @ilir.shqipetar

   Цео Јадран је био србски до најезде Османлија, ваших господара. А и да се није Црна Гора одрекла србства имали би море. Да није извршен геноцид над Србима у Далмацији, у првом, другом светском рату и прекрајања граница од стране аустроугарског ратног злочинца из првог св. рата, који је побегао из новосадског затвора пре суђења, у Шпанију, одакле се вратио као тито,а који се по злочинима над Србима може мерити са павелићем, и да наш Краљ Александар није био утописта и желео да сви Словени са Балкана живе у једној држави , Краљевини Срба,Хрвата и Словенаца (СХС) а касније названој Краљевина Југославија, и да је послушао Војводу Ж.Мишића који му је рекао за хрвате после првог св. рата: Да им дамо државу па нек ломе главу како знају и умеју", данас би цео Јадран, до Истре био Србски, а ви би били враћени у кавкаску албанију одакле сте се измигољили.Слава Роду!

  • Milos

   @ilir.shqipetar

   Kude si be šipac,pa u vranje nema laganje zato je vranje nase i ponosimo se njim,kap sto su i kosovo i metohija ali ste nam oteli uz pomoc turaka dosli i ameri dokrajcili,ali ko zna sta nosi sutra,ako se i mi srbi promenimo na bolje i Bog ce nam vratiti Kosovo.starac Tadej je rekao da ce siptari usnuti a ujutru nece biti nijednog na kosovu.pa vidim polako begate,zeznuli vas ameri,hasim poturica ...

  • Алекса

   @ilir.shqipetar

   Кад сте поред мора колико сте медаља у пливању и ватерполу освојили? Колико бродова имате? Који су вам познати морепловци?

 • Maja

  Izvinjavam se komentatorima ali text je dugacak pa sam morala ovako u delovima,a vi pokusajte da pohvatate sve.Nadam se da ce redakcija sve delove texta objaviti.Pozdrav svim istinoljubcima ! ! !

 • Maja

  U većini slučajeva vratili su in ponovo u hrišćanstvo. Vizantija je, 1042. godine, napala Srbiju i poslala svoje dve vojske kroz Epir, duž primorja. Tadašnji mladi car Srbije, Vojislav, satro je u dve bitke vizantijsku vojsku.

 • Maja

  Kavkaška Albanija je bila jedna vrlo krševita i siromašna zemlja, pa kao takva nije privlačila osvajače. U osmom veku, Arapi su zaposeli zemlje oko Kaspijskog mora i iza Kavkaza. Tamošnje domorodačko stanovništvo su preveli u islam i vodili sa sobom kao pomoćne čete u borbi sa hrišćanima. Na Sredozemnom moru vođene su česte borbe izmedu Arapa, kao predstavnika islama, i Romeja, (Vizantije) kao predstavnika hrišćanstva. Arapi su oteli od Romeja veći deo Sicilije, i jedan deo južne Italije, pa da bi ojačali islamsko stanovništvo u ovim zemljama, doveli su jedan deo stanovništva iz kavkaške Albanije. Arapsko osvajanje Sicilije trajalo je dugo vremena; od 827. do 878. godine. Sicilija je podeljena na dva dela; -islamski deo i -hrišćanski deo, pa otuda i naziv Dve Sicilije. Hrišćani su bili potisnuti u severoistočni deo ostrva. Vizantija je na tome delu ostrva držala znatne vojne snage. Vizantinci su uspeli da preotmu od Arapa jedan deo ostrva, i tu su zatekli islamizirane Albance.

  • Таса

   @Maja

   Живела Мајо!

  • obilic

   @Maja

   Po mom logicno je tako jer su mi svi drugi primeri tako siromasni i izmenjeni.

  • zoran

   @Maja

   Bas tako i ja znam,samo sto nisam znao detalje oko 2 sicilije.

 • svaka mu je zlatna...

  Док се овде троши енергија на расправама о "јуче",ми изгубисмо "данас",а упропастисмо и "сутра" за наше потомке.Вазда су се Срби клали међусобом и док су у снази,исправљали "криве Дрине".Паметније је да су ту снагу уперили у правог непријатеља,који је УВЕК,долазио из вани!Па када се обрачунају са њим,крвавије гаћа да седну и реше међусобне проблеме !Џаба нама и ти пре Немањића и ови после њих.Захваљујући њима ,ми данас постојимо.Хоће ли имати ко нама да се захвали за постојање.Да ли је важно ко је први дошао овде,или ,хоће ли сутра имати ко да остане???

 • Maja

  Narod koji mi Srbi nazivamo Arbanasima, stranci Albancima, a oni sami sebe nazivaju Ščipetarima, poreklom je sa Kavkaza. U antičkom vremenu bila je poznata jedna zemlja na Kavkazu pod imenom Albanija. Tako su je nazivali stranci, ali ne i njeni stanovnici, baš kao i danas ovu Albaniju. Savremenu Albaniju njeni stanovnici nazivaju Šciperija. Albanija na Kakvazu nalazila se na istočnim padinama ove planine, između Kaspijskog mora i vrha Kavkaza. Sa njene južne strane počinjala je od Apšeronskog Poluostrva, na kome se nalazi savremeni azerbejdžanski grad Baku. Severno od Albanije nalazila se zemlja Alana, severozapadno su bili Iberi, a zapadno i južno od Albanije nalazili su se Jermeni. Južni deo te antičke Albanije pripada danas Azerbejdžanu, a severni deo Rusiji. Postojao je jedan grad pod imenom Albana na obali Kaspijskog mora, između savremenih gradova Divicija i Derbenta. Po imenu ovog grada zemlja u njegovom zaleđu dobila je ime Albanija. Jedino po čemu je ta stara Albanija bila poznata jesu veliki i opasni psi, takozvani kavkaški ovčari. U vreme, kada je Aleksandar Veliki osvajao Aziju, pred njega je izašao neki vladar Albanije i poklonio mu jednog velikog psa.

  • obilic

   @Maja

   Mnogo sam vam zahvalan na svim komentarima to je nalepsa verzija samo mi recite gde to mogu da procitam. Unapred zahvalan

  • niki

   @Maja

   haha interesantan film

 • Ginekolog 100%

  Bas me briga koje doso prvi ja Sam srbin 100%

  • nuk

   @Ginekolog 100%

   zapitaj se koliko turske krvi protice u tvojim venama jer znas sta su turci radili srpskim zenama 500g.

 • Bobo

  To nije ništa šokantno. Jesu bili ali su bili u neorganizovanim plemenima i nisu mogli nikome da se suprostave zato se i ne spominju mnogo u istoriji.

 • dadolv

  Albanci mozda al siptari ne!!!!

 • miroslav živkivić

  Stvarno je udžbenik sramota, a i ovaj tekst još više! Smisao tog albanskov ilirizma jeste istorijska podloga za osvajanje naših teritorija. Ovaj Jovanović odmah se uhvatio fraze o Srbima pre Adama. Sramota ovi su svi za zatvor! Albanoi! Pa nađite mi jedan izvor o tom plemenu, autentični istorijski izvor.

 • Kolumbijska Kravata

  Mislim da je u ovom trenutku važnija informacija ko ce prije da ode...

 • Bagi

  Bravo za nase profesore i istoricare,nase izdajice.Hvala dragom Boģu imamo ih u odnosu na oñe casne ne toliko koliko se oni nadaju.Nasi nazovì istoricari dirnuli su u nasu svetinju nasu decu,pokusavaju da im ponize pradedove,injihovu vekovnu borbu da sacuvaju od neptijatelja nasu Svetu zemlju Srbiju,Majku Srbiju.Pozdrav iz hladnog Chicaga.Bagi

  • nenad

   @Bagi

   tako je...srbija se cuva iz cikaga

  • obilic

   @Bagi

   Pozdrav za srbe iz cikaga i celog sveta

  • niki

   @Bagi

   profesor je u pravu,a ti uzivaj u tvoj chikago

 • Milos

  Pisanje ove Istorije trebalo bi prepustiti ISTORICARIMA.Mi smo tu da je ucimo i da je volimo,Treba je znati i citati Ispravno,a ne onako kako mi Zelimo i kako nama odgowara...Covek ko je napisao ovaj tekst,dobio Najveca Priznanja koja mogu dodeliti jednom istoricaru ...Mislim da ovaj covek zna nesto malo vise od vas....

 • dragan

  Pisanje ove Istorije trebalo bi prepustiti ISTORICARIMA.Mi smo tu da je ucimo i da je volimo,Treba je znati i citati Ispravno,a ne onako kako mi Zelimo i kako nama odgowara...Covek ko je napisao ovaj tekst,dobio Najveca Priznanja koja mogu dodeliti jednom istoricaru ...Mislim da ovaj covek zna nesto malo vise od vas.

 • Milos

  Pisanje istorije trebalo bi prepustiti ISTORICARIMA.Mi smo tu da je ucimo i volimo,Treba je znati i citati ispravno,a ne onako kako mi Zelimo...Covek ko je napisao ovaj tekst,dobio Najveca Priznanja koja mogu dodeliti jednom istoricaru...Mislim da ovaj covek zna nesto malo vise od vas.

  • Marko

   @Milos

   Najmanji problen je dobiti najveća priznanja u Srbiii, dovoljno je da pišeš i govoriš ne isrinu protiv Srba i eto ti priznanje.

  • Novosadjanka

   @Milos

   Nisi ti ni Milos ni Marko ni Dragan vec........

 • Nebojsa Rankovic

  Vidim na mapi iz sedmog veka neke Horvate. Kako to kad se naziv Hrvat pojavljuje cak 12 vekova kasnije pocetkom 19.veka? Moze li neko naci ijedan zapis koji sadrzi rec Hrvat star 200 i vise godina? Nemojte da nas lazete kad nismo slepci .

  • Zdravko Dren

   @Nebojsa Rankovic

   Spominju se u grcikim zapisima 6st.p.n.e u podrucju like nakon kelta, 521 g p.n.e u zapisima persijskog kralja na podrucju irana ,171 p.n.e pisani spomen dalmata (ujedinjeni iliri), bla bla bla, 548 zabiljezen prodor hrvata u danasnje krajeve (iz dalmacije i od siska na istok) bla bla u 7 st hrvati na poziv bizanntskog cara pomogli i porazili avare, 641 u papinskim zapisima spominje se prvi zapis hrvata sa krscanstvom itd

 • Bagi

  Bravo za Srbe-srbo mrzce i izdajice(profitere).Nasi dicni (pojedini) profesori sada su poceli da atakuju na najsvetlije (sta nam je ostalo)kod nas Srba, nasu decu nasu buducnost.

 • Feniks

  Može se govoriti o ilirskom (albanskom) i slavenskom jeziku i elementima kulture. Suviše je vremena bilo za genetsko miješanje da bismo sada o sebi govorili kao o Ilirima ili Slavenima, sada je to pitanje procenata.

 • Željezni

  Na Balkanu sh bili prvi Arapi ;)

 • Aga Hashim

  Jeli bre ima li neko ko radi na neku drugu profesiju . Jer kako se ovde vidi postadoše svi Istoričari

  • zemunac

   @Aga Hashim

   Za tebe sam ja brate doktor,arhitekta,ginekolog,matematičar ma sve jer sam srbin

 • Stanojle

  Jedini autohtoni narodi na Balkanu su Srbi i Grci. Ilirija je bila provincija u Rimskom carstvu. Iliri nikad nisu postojali kao narod. Stari Latini i Stari Grci su upravljali Rimskim carstvom. Rimsko carstvo je podeljeno ns Zapadno i Istocno Rimsko Carstvo. Zapadno se zvalo Sveto rimsko carstvo a Istocno Vizantija. Upravljanjem Svetim rimskim carstvom preuzeli su Nemaci a Vizantijom Grci. Citavu evropsku istoriju napisali su Jezuiti u 16 veku. Pisali su je onako kako je odgovaralo Katolickoj crkvi i Nemcima. Postoji malo istorijski zapisa pre 16 veka tako da se može manipulirati sa celom istorijom.

  • cober

   @Stanojle

   Oj, Stanojle, lijepog li imena, u koju si ti skolu isao, kad si tako pametan? Il si na mrvama spav'o kad ovo pises?!

 • Boringkid

  Istoriju sam mnogo voleo kad sam bio mladji, sto sam postajao stariji shvatio sam da svako prica svoju, i da je u principu istorija laz, ili blaze receno tesko dokaziva, i onda svako sebi daje za pravo da je pise kako hoce... Medjutim sto se tice ko je gde, kad i kako dosao, ne znam, ali dokaz da smo mi srbi najstariji narod po meni je taj sto nas na ovi prostorima ima ubedljivo najvise, i sto je veliki deo srba , poturcen i pokatolicen, i to nam daje zapravo da odgovorno tvrdimo da smo prvi na ovim prostorima od svih modernih danasnjih nacija... Albanci su doziveli ekspanziju u 20.veku kada im je natitet skocio do maksimuma, a mi srbi smo se borili u svim ratovima, imali velike gubitke, i natalite nam je negativan dug vremenski period...

  • Bosna

   @Boringkid

   Prvi dio komentara o svacijem pisanju istorije je tacan. A, drugi i ne bas cvrsto argumentovan! Kakve veze sto Srba ima najvise?? To ne moze biti indikator da ste se prvi ovdje pojavili!!

 • Goran

  Ma koga briga sta je bilo pre hiljadu ili pre milion godina. Pustite nas bez okova i ucena da se razracunamo pa cete videti kolika ce biti Srbija na balkanu...Velika Srbija

  • Bosna

   @Goran

   Ti bi da ratujes?? Mojne to! Kome je do tog??

 • DARKO 100%

   У сарадњи са нашом великом патриоткињом, Савом Росић, која са руског језика преводи разна корисна штива и књиге у корист освешћивања и буђења србског народа, објављујем овај изузетно значајан чланак руског професора и академика В. А. Чудинова, који упучатљиво говори о пореклу и постојању нас Срба, у овом случају ради се о VIII веку пре Христа, а о томе говори стари законик уклесан на обелиску из града Сирбина, данашњег Ксантоса, који се налази у малој Азију, у данашњој Турској.ПРОЧИТАЈТЕ ОБАВЕЗНО ЧУДИНОВА,ШТО ЈЕ ПРЕВЕЛА НАША САВА РОСИЋ НА СРБСКИ ЈЕЗИК

 • Vladimir

  Vise neistine ne procitah odavno. Eto kako nam lacu decu u skoli, i planski unistavaju njihovo znanje o PRAVOJ srpskoj istoriji, a ne ovim nebulozama..

 • Maja

  Јер ја сам Венд и Трибал... и Трачанин сам и Илир, старији од Порфирогенита, Германа и Цезара. Моји су градови Солун, Винча и Лепенски вир. Вас самољубље или издајство у вези са мном вара. Крадете ми СВЕ, јер немате ништа што је ваше! На моје стабло и жилу своје уклето име калемите, устаљеном, срамном методом, прво велите: "Наше!" А за генерацију две, све изопачите и посвојите. Залуд логори, олује и гурање испод Дунавског леда. Моји су корени дубоки, ван домашаја ваших пијука. Знајте да сам ја, нико други до онај Србинда из Веда и све што казујете o себи и мени, велика је лаж и брука. Но, мене не брине надмоћна берлинско-бечка повест нити ви који сечете сопствене корене и одричете се своје крви; Као истински православац, верујем у творца и његову свест; Знам да ће СРБИН бити последњи, баш као што је био први. Александар Илић

 • Milos

  Ja ovaj tekst i njgovu nameru vidim ovako, posto sadasnja vrhuska kontrolise sve medije u srbiji, a prepustila je kosovo u ruke albancima. Mora to nekako da se uvije u oblande i da se servira narodu. Kao i sve ostalo. Nebi li nas ubedili da smo mi stvarno pocinili genocid na kosovu. I u 7 veku a i krajem 20-og da smo oteli albancima kosovo i mozda sumadiju, pa mozda i vojvodinu i sad treba da se izmire dugovi. Srbi se jesu doselili na balkan al ne u 7 veku vec posle potopa kad je narod izasao iz nojeve barke i krenuo da se razmnozava i naseljuje kontinente e mi srbi smo tad naselili balkan, a sto se albanaca tice. Ima dokumenti odakle su oni doseljeni i sa kojom namerom. Sa sicilije kao stocari i imali su pravo da korisze livade za ispasu goveda i nikakva druga prava. Taj dekret se jos cuva u vatikanu. Oni su incestni ljudi mnogo prljavi i izopaceni. Nikakvu kulturu nisu imali niti znamenitosti. E pocetkom 21 veka kad albanci postaju gradjani prvog reda onda su oni odjednom iliri i od vajkada na balkanu. Molim vas budite uctiviji malo. Jel ima ljudi i to u velikom broju koji ce ove vase tekstove da prihvate zdravo za gotovo.

 • psunjski

  Ne znam zašto je ovaj članak izazvao takvu histeriju, bez razloga. Poticali Albanci od Ilira ili sa Kavkaza, svejedno do 20 vijeka nisu znacili nista, a i sada ne bi znacili da nekima nije smetala Srbija. Zvanicna istorija kaže da su Srbi svoje zemlje osvojili od Rimljana (odnosno Vizantije). Zato vjerujem da je priča o doseljavanju tacna, inače bi se u rimskom ropstvu vise asimilirali sa njima, da ne spominjem problem hunskih osvajanja! U cijeloj priči, Albanci a ni Iliri se nigdje ne spominju, niti su neki faktor, niti je Balkan bio njihov! Znaci, Srbi su zemlje osvojili od Rimljana, odrzali se i formirali države, sva priča o iliriji je suplja i nebitna.

  • Vladimir

   @psunjski

   Ne lupaj. Vizantijci su bili srbi, konstantin dragas ( poslednji vizantijski car ) takodje srbin. Prema tome to sto ti pises nema smisla...

  • Al

   @psunjski

   Glavnom da si ti bitan i neki faktor to je vazno.

  • Stanojle

   @psunjski

   Posle raspada Rimskog carstva Rumljani su ostali da žive na podruciju koje posle bila Mletačka republika, tj u Istri, Dalmaciji i Dubrovniku. Srbi su se prvi naselili na Balkan posle ledenog doba. To podrzavaju najnovija genetska istrazivanja. Najcistiji srpski geni su na podruciju juzne Dalmacije i Hercegovine gde su nastale prve srpske države.

  • Djole

   @psunjski

   Juzni Sloveni su osvojili ove teritorije, a nacije su se formirale tek krajem 19 veka.

 • Milos

  I treba da se klanjas pokatoliceni srbine.kad ces nam se vratiti u pravoslavlje.mozda gresim bilo je i srba katolika u mletackoj republici ali su bili srbi hrvati nikad

 • djuka

  Sta pricate ko je prvi dosao kao da se nezna.Prvo bice koje je naselilo zemlju u obliku coveka bio je srbin i dosta izmisljanja.Sve ostale nacije su nastale kasnije od srba.Pomirite se sa time jednom za svagda.

  • Lily

   @djuka

   Au... Koliko neko duva lepak...

  • Bobo

   @djuka

   Ajd majke ti. Ako imaš šta da kažeš onda neka bude pametno i kredibilno. Zato nas svi i omaložavaju jer se svako pravi pametan a nazna da lupa kao Maksim po diviziji.

 • Voždon

  Iliri zaista jesu bili na Balkanu pre Slovena, ali Iliri su živeli od današnje Slovenije do Grčke, a na tom prostranstvu su živela mnoga ilirska plemena. 1 pleme na jugu današnje Albanoi koje je asimilovalo nekoliko brdskih plemena na severu su današnji Albanci, oni nemaju veze sa ostalim ilirskim plemenima, čak ni genetičke, jer su i Iliri bili mešavina raznoraznih praplemena. Genetičkom analizom znamo da Albanci imaju porekla iz Afrike, dok su ilirska plemena na prostorima zapadnog Balkana bili starosedeoci, odnosno njihov gen nastao je na Balkanu, Albanci su zapravo mahom potomci ilirizovanih Berbera i drugih severnoafričkih naroda, koji su naselili balkan pre oko 10 000 godina

 • Maja

  Turci su ih nazivali Arnautima, što na arapskom znači - „oni koji se nisu vratili." Oni se stvarno nisu vratili, ostali su u Srbiji. Sami Arbanasi nisu za sebe upotrebljavali ni jedno od tih imena, oni se nazivaju Ščipetari, a svoju zemlju Ščiperija. Na njihovom jeziku reč ščipe ili škipe znaci krš, brda ili komove. Ščipetar se može prevesti na srpski jezik sa Brđanin. Austrougarski pisci su, krajem 19. i početkom 20. veka, namerno davali pogrešno tumačenje značenja imena Ščiperija, i umesto zemljom brđana, nazivali je „zemljom orlova,,. To je trebalo da pred svetom da Arbanasima neko plemenitije poreklo njihovog narodnog imena. Glavni svedok dovođenja Albanaca u Srbiju, od strane Đorda Manijaka, bio je savremenik tih događaja, vizantijski viši državni činovnik i istoričar Mihailo Ataliota. On je opisao događaje u Vizantiji od 1034. do 1078. godine. U njegovom delu Albanci se uzgredno pominju od 9 do 20 stranice. (Michael Aitaliota: Historia, Corpus Scriptorum Historiae Bvzantinae. Impensis ed. Njeberi, Bonnae)

  • Al

   @Maja

   Svasta. Sqipe znaci orao ne krs,brdo il neka glupost sto ti govoris.samo da te ispravim

  • Pelezghia

   @Maja

   Ti nemaš pojma šta pišeš. Šćipe ( Shqipe ) znači ORAO a ne krš niti brdo.

  • M.M

   @Maja

   Bravo za komentar. Ovo nemoze niko da pobije sto si ti napisala Majo pa cak ni istoricari koji su placeni od zapada jer nemaju nikakav dokaz. Jer su kupili svoje diplome

  • zoran

   @Maja

   Slazem se.Samo moje jel Djordje Manijak ili Djordje Marijat kako su moje informacije?Mozda sam pogresno zapisao,jer ja nisam istoricar,samo iz interesovanja se bavim time.Inace godina je 1043.

 • Maja

  Ovi nisu mogli da se vrate natrag, niti su imali kud da idu. Našli su se kao brodolomnici na tuđoj zemlji. Molili su Srbe, da im dozvole da se nasele negde u planinama gde bi mogli da žive od stočarstva, pošto su oni inače bili po tradiciji stočari. Srbi su im dozvolili da se nasele u brdovitom predelu oko mesta Rabana koji se nalazio severoistočno od Elbasana, u podnožju planine Jablanice. To je bio jedan opusteo i gotovo nenaseljen predeo. Albanci su gajili stoku i za sebe, i za Srbe, i to je bilo njihovo zanimanje u Srbiji kroz ceo srednji vek. Po Rabanu, mi smo ih nazivali Rabanasi, odnosno Arbanasi, kako ih i danas zovemo. Stranci su ih zvali Albancima i to iz dva razloga; -Zato što su znali njihovo poreklo iz kavkaške Albanije, i -zato što su sa njima došli prvi put u dodir na predelu Beligrada ispod Tomora. Beligrad su Latini nazivali Albom, što je prevod njegovog srpskog imena na latinski jezik.

 • Zrno

  Srbi su starisedeoci na balkanu. Onaj ko se malo razume u demografiju zna to. Ovo sto se danas uci u skoli je izmenena istorija naseg naroda.

 • Maja

  Ovaj težak poraz u ratu sa Srbijom izazvao je nerede u Carigradu. Vizantijski vojni zapovednik na Siciliji, po imenu Đorđe zvani Manijak, odlučio se na pobunu sa željom da uzme vlast u Carigradu. Ukrcao je svoju vojsku na lađe, i jedan deo Albanaca, koje je uzeo sa sobom kao pomoćne čete. Oni su sa sobom vodili i svoje žene i decu. Sa tom šarenom vojskom iskrcao se u Draču marta meseca 1043. godine. Kako je Srbija tada bila u ratnom odnosu sa Vizantijom, Manijak je računao bar na neke srpske simpatije. Manijak je doveo sa sobom samo jedan mali deo Albanaca, većina njih je ostala na Siciliji i u južnoj itaiiji. Svi su vremenom pokršteni i italijanizirani, tako da se kod njih danas zadržalo samo sećanje na njihovo poreklo. To sećanje na njihovo albansko poreklo zadržalo se više kod onog dela ljudi koji su se odselili iz Italije u Ameriku, nego kod onog dela koji je ostao u Italiji. Posle iskrcavanja u Draču, Manijak je krenuo sa svojom vojskom u pravcu Carigrada. Vizantijska vojska, koja je ostala verna svojoj vladi, presrela je Manijaka kod Dojranskog Jezera, i tu je došlo do velike bitke u kojoj je Manijak poginuo. Posle njegove pogibije, preostala njegova vojska se predala. Vizantinci su primili Manijakove vizantijske vojnike, ali ne i strance, Albance.

 • *DELIJA*

  Za razliku od vaš hrvata koji ste vazda bili zapadni vazali, mi ćemo opstati bez obzira na sve, pa možete da crknete od ljubomore, "komšije"!!!

 • *DELIJA*

  Srbi su najstariji narod na svetu, i može da priča ko šta hoće, sve sam vam rekao u jednoj rečenici!!!

  • bole

   @*DELIJA*

   Tako je brate. Srbi su najstariji! Stariji i od ameba!

 • srki

  Ima jedna stara izreka i kaze,svi smo nekad srbi bili dok se nismo poturcili,,i pozdrav za sve istoricare..

 • Marko

  Ćuti ti i ona tvoja predsednica sto ne zna da je Vojvodina deo Srbije, pokri se ušima i sedi tamo u ono tvoje selo, i neka te pale glupi političari da mrziš Srbe,a i sam znaš da si pokatoličenin Srbin, pogledaj svoju lozu i videćeš da imaš Srpske krvi.

 • Dean

  DRAZA !

 • Marko

  Tužno je što ljudi koji nemaju veze sa istorijom predaju istoriju.

 • Buba

  Malo pre napisah ne koliko reči al zaboravih jedno pitanje za dotičnog , kad si tako načitan pročitali ti ime rajna u crkvenom imeniku, pa molim da mi objasniš kako to da jedna reka u nemačkoj i ma to ime

 • Darius Serb

  e trolu! Nemas nikakve argumente pa lupetas,a ko si ti iz zadra,hrvat si zadnjih 200 -300godina ,pa imas potrebu da se boris sa svojom savescu i ispravljas krive drine.

 • + Nikola S Munjas BA

  ++ ONE GOD - ONE WORLD <3 ROYAL WORLDWIDE ++

 • Kuku

  Zato sam i bezao sa istorije nisam verovao nikome.

 • Marko

  Neka dotični kaže poreklo Nemanjića, lepo je rekao akademik Jovan Deretić, naši istoričari od Nemanjića nešto i znaju a do Nemanjića ne znaju ništa. Ko hoće da sazna pravu istoriju Srba, neka pogleda na youtubu predavanja Jovana Deretića, čovek je svaku svoju reč dokumentovao sa dokazima, koji su sa Francuskih, Švajcarskih, Holandskih i Američkih univerziteta. Još samo fali da Hašim Tači pise istoriju Srba.

 • DARKO 100%

  У САРАДЊИ са нашом великом патриоткињом, САВОМ РОСИЋ.., која са руског језика преводи разна корисна штива и књиге у корист освешћивања и буђења србског народа, објављујем овај изузетно значајан чланак руског професора и академика В. А. Чудинова, који упучатљиво говори о пореклу и постојању нас Срба, у овом случају ради се о VIII веку пре Христа, а о томе говори стари законик уклесан на обелиску из града Сирбина, данашњег Ксантоса, који се налази у малој Азију, у данашњој Турској. 

  • DARKO 100%

   @DARKO 100%

   ПРОЧИТАЈТЕ ОБАВЕЗНО В.А. ЧУДИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Darius Serb

  Glavni nacionalni heroj im je pored Srbina skenderbega i adem jasari terorista sa kosova,kome prave spomenike i biste po kosovu i albaniji.Oni se vode logikom lakse slagati i ukrasti tudje nego napraviti svoje.

  • niki

   @Darius Serb

   slabo znas za albanske heroje

 • Александар Џунић

  Сам став да је поменутом племену назив наденуо запад, указује да је историја писана са намером да се Словенима оспори историјско право на територије на којима постоји. Узалудност историје, као науке се састоји у чињеници да практично не располаже фактима, већ фалсикатима историјских догађаја, а врло често ни то не постоји, када се политика уплиће, што је овде очито случај. Професор Андреј Кљосов је на основу анализе ДНК, а на бази хаплотипа, несумњиво показао да је Р1А1 наш хаплотип заиста у корену многих словенских племена, који су се заправо ширили са Балкана. Руси уче своју децу да су дошли са југа, а нама Немачки историчари натурају да смо дошли са севера. Кљосов показује да фосилни остаци из периода Винчансе културе, такође имају исту хапло групу, а то значи да су наши претци савременици египатских фараона, барем. Господа историчари ће морати да поцепају те своје књиге и да крену све из почетка, јер факти се морају поштовати. Иако и Деретић конструише на бази тзв. историјских "факата", испаде да је његова интерпретација ближа чињеницама које нуди Кљосов.

 • Slave23

  O čemu ti ne znas (odvojeno) ni sam

 • Marijana Hadzi Andrejic

  I ja se tebi divim sto si medicinski fenomen,tolike godine zivis bez mozga.

 • nataeos

  A vas cela EU jasi.. Tu smo u egalu :p

 • Kosta

  Nista novo, jos 1931 Milan Šufflay je ubijen zbog izjave da su Albanci duze od Srba na tim prostorima. Zbog toga je Albert Einstain reagirao protiv srpske vlade sa proglasom u New York Times da se zastite naucnici i Povijesnicari.

  • Iliona

   @Kosta

   I ozenio srpkinju Milevu Maric. Isfrustrirani muz.

 • DraganS

  Profesor??? Istoricar????? Das mu pare i on napise glupost. Bolje da kaze koliko je uzeo i od koga nego da tu prosipa pamet koju nema.

  • Ljubo

   @DraganS

   Potpuno u pravu ste ! Ako je rodjen u Srnoj gori, onda je zavrsena prica. Predaje na fakultetu , sad ce deca ucit istoriju po njemu i za neku godinu ce se dokazati da je to falsifikat. Koliko znam veliki svetski istoricari su dokazali da Albanci ne poticu od Ilira.

 • Buba

  Sloveni došli na balkan u nekom tamo veku nove ere, zaposeli doline gde dugmad da radiš kaput i niču, a nigde ni je zapisa na ni jedna bitka,i ma zapisa o sprati, kleopatri,hunima i njihovim bitkama, no eto slovena bez bitke dodjoše i ostaše, pa još tamo neki kirilo i metodije gle čuda krenuše da šire pismenost po nekim severnim zemljama a preskočiše ove prostore, valjda su smatra li da pismene ne treba učiti ali su pogrešili kod predaka dotične individue kad može da priča ovakve gluposti

 • Andrej

  Još nešto, Sloveni su poznati po tome da imaju najmanju moć asimilacije, takva seoba bi morala za posledicu da ima i ratove sa starosedeocima, toga u rimskim izvorima nigde nema. Sloveni su po celoj Evropi konstantno potiskivani i ubijani,pola današnje nemačke nekada slovensko,cela današnja austrija nekada slovensko,madjarska i rumunija nekada slovensko, pola italije nekada slovensko,Grčka nekada slovensko. Zašto se o tome ne piše? Ko je uljez u evropi?

 • u

  Re

 • Dox

  Jovan Deretic jedini vredan citanja,a doticni nek objasni istoriju pre cara Dusana kad je neki isoricar...

 • LEON

  Dosta sveskih istoricara pominju Cara Voislava da su Albanci trazili da se nasele u Srbiji Dosta su sluzili Bugarima.Kako vidim svako pise kako njima odgovara istorija.

 • Darius Serb

  haplo grupe ne lazu , a one kazu da albanci najmanje imaju srodnosti sa ilirima.Dala im austrija drzavu pre sto godina , a mi trajemo hiljadama godina! Nije slucajno izraelski premijer rekao da su nasi narodi prijatelji kroz nekoliko milenijuma.Etnicka karta evrope se menja svake godine ,nista nije kao pre i ceka nas mnogo nereda,jos je Srbija i dobro! Pozdrav za sve ...i za ove sto troluju,dosadno bi bilo da se cita samo istina .

 • Cetnik

  Koga god zanima moze da procita istorija Srba od naseg mozda i najveceg istoricara Milosa Milojevica, covek je sve objasnio a za sve cinjenice koje je u delu predstavio ostavio je dokaze odnosno tacno gde i u kojoj literaturi moze da se proveri tacnost samih cinjenica. Po njemu istorija je drasticno izmenjena a Srbi su starosedeoci balkana, cak i pre grka i rimljana su bili stanovnici poluostrva, ali mnogima to nije odgovaralo pa je ipak bilo lakse reci da smo se doselili u 7-mom veku kako bi se istakla velicina drugih naroda a umanjila Srbska, gramaticki netacno ali tako bi trebalo svi Srbi da izgovaraju.

  • nataeos

   @Cetnik

   Da, samo sto je G.Milojevic malo puko i koristio cinjenice koje nemaju veze sa naukom... Postoje druge knjige, koje nisu ni od deretica ni id takvih, vec od ozbiljih ljudi, gde su conjenice na naucnom nivou , ali posto je to delo naucnika, niko i ne cita... Lakse je citati gluposti.

  • Filip

   @Cetnik

   Tacno !!!

  • Djole

   @Cetnik

   Ako su Srbi bili na Balkanu pre Rimljana kako ih Rimljani koji su "kasnije" dosli nigde ne spominju. Cak ni usput. Mora da je neka zavera.

 • Dzigi buduci kan

  Kakav istoricar. Dao je samo svoje misljenje. Mene kao kretena zanima vreme kada su sloveni dosli na Balkan. I kako nisu uspeli od starosedeoca uzemu niti jednu rec. Sto je po meni normalno. A svi slovenski narodi u svom jeziku imaju makar 50tak zajednickih reci. I to pleme vekovima se nije razmnozavalo, nego cekalo par miliona godina da im populacja naprasno poraste. E neka su zivi zdravi, a i ti dobri moj nastavnice istorije.

 • Kiza rs

  Dali zna doticni cija je crkva najstarija nasa srpska pravoslavna crkva je starija i od katolicke i islama tako da i ameri ba histori kanalu znaju i dali su film o nastanku prve pravoslavne crkve posle su se podelili na katolicku a pritom se javio i islam

  • Baja

   @Kiza rs

   Prvo 'da li' se pise odvojeno..drugo hriscanska crkva se podelila 1054. ako se ne varam na katolicku i pravoslavnu a nasa crkva je osnovana 1200 i neke i osnovao je Sv.Sava...tako da to sto si napisao nema veze sa vezom.. U redu je biti patriota ali mi nekad previse preterujemo

 • mladen

  E svasta ko nama predaje I pise knjige?!! Profesore posle ovakve knjige, mozes komotno da zapalis tu diplomu koju imas. Sramota!

 • Metohija

  Vise su civilizacijskih tragova ostavili vanzemaljci nego ovi nazovi potomci Ilira.

 • Brana

  Vidis da ti je sad lakse kad si se pomirio sa realnoscu?

  • 007

   @Brana

   Albanac viste naucili laznu histuriju

 • Stranac

  Da je moj pra pra pra...deda bio toliko pametan pa da nikada ne krece ka Balkanu. Zimomoran bio pa da se malo ugreje. Sada nas greju Croati, Iliri i milosrdni andjeli. A bilo je pametnih ljudi u plemenu koji su se protivili. Obicno vodja postane najgori u grupi. Deda deda...

 • M.M

  Taj mihalcic je veliki izdajnik sbske istorije. Zasto se niko nije usudio da izadje na tv duel sa gospodinom Jovanom Dereticem kad ih je prozivao. I zasto neko ne pobije od nasih " istoricara" njegov rad i njegove do sada pronlazke u vezi Srbske istorije. Staje sa nasin takozvanim istoricarima zar mi nemamo ljude za anticku istoriju. Pa sta onda uce deca ciju istoriju. Dajte pobi te ovo sada izajice srbske istorije.

  • ja

   @M.M

   Zato sto istoricar koji drzi do sebe nikada nece sebi dozvoliti da javno raspravlja o istoriji sa covekom koji nije istoricar vec osoba koja nikada nije studirala istoriju. Eto zasto. Iz istog razloga zbog koga nijedan doktor medicine nece pristati na javnu debatu sa nekim pravnikom koji npr. izjavi da po njegovim "istrazivanjima" antibiotici nisu potrebni ili da npr. jetra nije potrebna ljudskom organizmu.

  • Djole

   @M.M

   Pobio si sam svojom nepismenoscu. Istorija je nauka, a ne izmisljanje I navijanje.

 • Stranac

  Sto smo dolazili kada je bilo zauzeto? Po logici ovog istoricara mi smo okupatori. Doduse delo nam je zastarelo ali...

 • Iliona

  Pa kada nam je istoriju pisala Zapadna Evropa svakakva ce biti kako bi mi zaboravili da su kataloci zapravo hriscanska jeres koja je iz Rima ovladavala varvarima i sirila katolicizam. Pa je u Ninu osnovana prva biskupija a mnogo pre toga postojalo je hriscanstvo sa mitropolijom i ekumenima koja se prostirala od Carigrada do balkana pa oni ostase pravoslavci e u tom Vizantijskom carstvu deo je bio i Srbija i srpski narod. A istorija je izbrisala i cincare koji su ziveli u zapadnom delu grcke i bas tu u Albaniji. E pre stotinak godina doselise se Nemci te postavise nekog Viktora za kralja Albanije i napravise cudo. Viktor nakon godinu dana zbrisao da ga Arnauti ne ubiju. Ukratko nasa istorija i novopecenih Albanaca. Samo mi nkje jasno sto Karadjordjevici sravnise i zabetonirase Žrnov na Avali po cijem nalogu. Napravise mrtvu planinu na domak Beograda koja bi mogla biti divna turisticka destinacija i zimi i leti. Ovako imamo mtav spomenik i zatrpan arheoloski lokalitet.

 • milezver

  Ko je sad ovaj novi otac srpske istorije??! Pa kako ih samo nije sramota??! Ako zele zaista iskreno neka uce srpsku decu pravoj istoriji, istoriji koja se ucila dok je Srbija bila DRZAVA priznata od svih naroda Evrope. Nek pogledaju udzbenike od pre 100 godina( i tada se islo u skolu i na studije...nisu majmuni ovde ziveli) pa neka dodaju delove koji su dosli kasnije( oba velika rata i ove "male") ali neka uce decu istoriji koja je bila a ne koju su nam kasnije( uz veliku pomoc S. Novakovica i tadasnjih kupljenih-prodatih Srba, prim.aut.) NAMETNULI! Papir trpi sve to svi znamo i ako imamo vise tragova, pa unistimo i popalimo sve, i ostane 1 koji "odgovara" ne znaci da je on Sveto Pismo. Najsigurniji dokaz o starini jednog naroda je KAMEN i uz njega JEZIK!! A jezik kojim govore Albanci, svi lingvisti procenjuju nije stariji od 8-9 vekova! PA O CENU PRICAMO ONDA???? Ko je ovde lud, a ko opet radi na unistenju nase istorie?

 • DARKO 100%

  BRACO SRBI PROCITAJTE RUSKOG PROFESORA I AKADEMIKA V.A.ČUDINOVA tu ce te naci istinu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???

 • gaga

  Mi crnogorci smo mjesavina slovena, rimljana i ilira i ne priznajemo albancima vise prava na "ilirstvo"

 • M

  Mislim da je ipak vaznije gde je ko stigao a ne kad je i odakle krenuo....kako se zivi i kako ce se ziveti...price o tome ko je kad, gde i od kada....stariji, mladji...bla bla...ponos stvarima sa kojima ni direktno, ni indirektno nemas nista, na koje nisi uticao, nisi ucestvovao, jos manje doprineo, samo eto rodjen si u nekoj, jednom odredjenoj, ljudski izmisljenoj, grupi kojoj je jednom, tamo negde, tamo nekad pripadao neko ko jeste...i ti si ponosan...na sta? Ponos je rezervisan za nesto sto si sam uradio ili makar uticao da se desi...isto vazi i za sramotu...sve to, kao i ove price ko je prvi krenuo, ko je stariji...itd...samo mogu biti hrana za ego...onaj ego koji nema nista drugo da jede...

  • Djole

   @M

   Mudri ljudi kazu: Nije toliko vazno odakle si dosao nego gde ides.

  • zoran

   @M

   Ama poenta je u tome da neki, nazovimo ga profesor pise neke nebuloze kao istoriju i to deca uce u skoli.

 • marko FLP

  Pa dobro pise da su bili samo pleme i nista vise ! I do dana danasnjeg su samo to i nista vise!

  • niki

   @marko FLP

   za tebe ,ali ne ne za druge

 • djordje

  Postoje podaci da su albanci došli sa turcima na ovaj prostor . I vode poreklo sa kavkaza .

 • Nolan

  Sada, kao neko ko se dugo interesovao za istoriju i kao bivši prvak svoje opštine i grada reći ću svoje mišljenje. Udžbenici iz istorije su loši, naročito onaj za 8. razred. Najveći problem je potpuno ignorisanje perioda istorije od 1945 do danas. Deca su primorana da uče gluposti poput ovakve a ne obraća se pažnja na najskorije vreme koje i jeste najvažnije. Drugim rečima, bitnije je da deca znaju da je Ustav iz '74 dao odrešene ruke Kosovu nego to ko je u 8. veku naselio Balkan. Ali kad je tema već o tome, mene su učili da su Iliri starosedeoci još u doba Rimljana a da su se Sloveni doselili posle velike seobe naroda. I ako je to tačno a verovatno jeste jer ima smisla zašto nam to smeta?

  • Maki

   @Nolan

   Seoba Srba se nikad nije ni desila.Pogledaj u rimskim spisama vojnika koji su ratovali, videćeš da se mnoga imena završavaju na ić!Znači da smo mi bili tu i za vreme Rimljana.

  • Obilic

   @Nolan

   A tracani

 • Desha

  Mene samo interesuje sa sa cime, doticna individua dokazuje tu .....tezu o albanskim amebama ? Zar profesor Jovan Deretic nije detaljno i temeljno to objasnio,tacno je naveo na koje istoricare se poziva ,na koje spise i slicno.I da se razumemo,sve su to bili strani izvori...?Pa ko je ovde lud? U ovoj propaloj,izdanoj i od vatikanskih agenata okupiranoj zemlji,sad nam samo jos fali da nam decu uce takvim glupostima. Pa nije to ni cudno,kad nemamo ni akademiju ni akademike kako treba,svi su iz iste skole,cast izuzecima...dokopaju se gajbe na Dedinju ili u centru Bgd-a,a onda uvere sebe da su bogovi sa Olimpa i da im je sve dozvoljeno,a po najvise da ne rade nista.Tako se ubija jedan narod,nema sta,sad se ubijamo iznutra,sami sebe.Koji me djavo i terao ovo da citam....

  • Djole

   @Desha

   Nesto Rimljani ne spominju Srbe. Ali je vazno da ti "znas" da su Srbi bili ovde pre velike rimske imperije. Masta je opasna stvar.

  • niki

   @Desha

   sad znas istinu

 • Bg

  Kao prvo, šiptari imaju veze sa Ilirima isto koliko i hrvati sa Nikolom Teslom,što znači nikakve,jedino što su oni živeli danas na prostoru gde je danas Albanija i N.Tesla tamo gde je danas Hr. to je jedino tačno,ostalo su kompleksi.Kao drugo,Iliri su davno izumrli antički narod, tako da nijedna nacija na Balkanu nema veze sa njima,Sloveni su došli u 7 veku n.e, a Iliri su izumruli davno pre toga,tako da sve te nebulozne hipoteze padaju u vodu i glupo je dalje spekulisati i diskutovati o tome jer se zna da je to neistina.Kao treće,u nedostatku sopstvene istorije,šiptari i hrvati je reviziraju i kradu tuđu,dobro se zna da su šiptari dovedeni kao robovi i sluge sa Kavkaza što su do danas ostali, sada amerima,a za većinu današnjih hrvata se zna kako su nastali.Kao četvrto,šiptari nikad nisu imali značajne istorijske ličnosti pa su krali tuđe(ponovo paralela sa hrvatima),oni kao narod sa zaostalim srednjevekovnim mentalitetom i nedostatakom dobrih gena nikad nisu mogli da ih imaju(=hrvati),pa su uvek krali većinom od Srba koji su imali sve ono što njima nedostaje;istoriju,dobre gene,značajne ličnosti,teritoriju...Sam dokaz je "njihov" nacionalni heroj Skenderbeg,rođen kao Srbin Đurađ Branilović ,Branilovići su poreklom iz Zete,čovek koji je spasio Evropu od Islama a većina šiptara su Muslimani i oni ga slave kao njihovog?To je licemerno,jer prisvajaju Srbina a tu naciju mrze?!I oni znaju da nikad neće izroditi ličnost vrednu pomena,zato kompleski malih naroda bujaju.Žao mi je što dozvoljavamo da nam drugi kradu naše istorijsko blago i mi se uopšte ne bunimo,VOSTANI SERBIJE,DAVNO SI ZASPALA U MRAKU LEŽALA!!!Molim redakciju da objavi moj komentar, jer ja nisam ovo džabe pisao,i veoma sam kompetentan da pričam o ovome jer sam za to stručan a ostali nek izgore od kompleksa ako ne prihvataju istinu,pozdrav!

  • Milos

   @Bg

   Svaka ti namestu,sem onoga da smo dosli u 7 veku

  • Diodor sa Sicilije

   @Bg

   Iliri nisu bili izumrli, niti su većinski protjerani dolaskom Slavena na ove prostore, samo jedan od dokaza je Slavensko preuzimanje mnogih Ilirskih običaja (ritualno razbijanje posuđa nad grobom pokojnika, sahranjivanje u rakama obloženim kamenjem,dijeljenje zemljišta svake 4 godine koje su upražnjavali Ilirska plemena Ardijejci i Autarijati, kult Ilirske boginje Thane je imao uticaj na na vjerovanje u božanstvo srpske majke Jane, Ilirska kapa sa resama na području Istre se i danas koristi na tom području,peka za pečenje hljeba, preuzeli su mnogo toga iz zemljoradnje, stočarstva, lova itd... Jednostavno su vremenom asimilirani od strane, u tom trenutku jačih i brojnijih Slavena, za to imaš milion dokaza. Ljudi nisu ni svjesni značaja koji Iliri imaju za historiju Balkanaa, jedan od razloga tome su nametnute režimske historije koju su naša djeca primorana da uče. Najprije ona Jugoslovenska koja jasno počiva na ideji Slavenstva, a zatim i nacionalne historije, na ideji Srpstva, Hrvatstva, Slovenstva itd.. I u prvoj i drugoj varijanti Iliri imaju drugorazredni značaj.

  • zoran

   @Bg

   Ja za razliku od tebe nisam toliko kompetentan za istoriju(to mi je hobi),i slazem se osim u jednoj stvari.Ako su Srbi dosli u 7 veku sta cemo sa dinastijom Svevladovici 490-641 god.?din.Ostrivojevica641-794 god.????

 • Sale.

  Ma da... 25 vekova nisu mogli državu napraviti, nijednog sopstvenog junaka sem Srbina Skenderbega nisu imali, i onda odjednom nakon toliko vekova i uz pomoć Latina i Gemana, 1912 god. dobili drzavu. A likom svi podsećaju na neke narode i plemena sa Kavkaza, i likom ni približno sa Grcima, Srbima, Hrvatima ili Turcima. Logički se lako može zaključiti okle su Albanci. Iliri nisu i to je Vatikansko- Germanska podmetačina Slovenima, t.j Srbima, da Srbi nisu starosedeoci i narod prastari. Uostalom, jevrejski premijer Netijanahu je skoro rekao sta su i od kad Srbi potiču...

  • niki

   @Sale.

   skenderbeg mislis da je bio srbin ?!!varas se

 • samoJA

  Ko je ovome dao za pravo da pise ovakve gluposti? Ocigledno da je kupio diplomu pa sada pise kako mu zapad kaze. Pod hitno ga smeniti i ispitati ceo slucaj. Pa necu da moja deca uce budalastine. Danas svaka susa moze da sebi kupi diplomu. A ovaj jos usao i u udzbenike. Pa ima li dublje od ovoga? Mi smo stvarno sami sebi najveci neprijatelji.

 • Sava

  Cak se u engleskim skolama uci da smo najstariji narod evrope,da je vincanska kultura najstarija u evropi,a gle ovi nasi doktori,prekrojise nas gore nego berlinski kongres...

  • zoran

   @Sava

   Pa neznam,izgleda da samo deca u osnovnoj skoli uce te nabuloze.Vec na fakultetu ja mislim da se uci prava istina,a ne Nemacko-Austrijska nabuloza.Cak i neki nemacki,Italijanski,Francuski naucnici podrzavaju Deretica,a Corovica smatraju sarlatanom.

 • Sergej

  Mi poticemo iz jednog ruskog plemena koji je naselio balkan nema tu nekog nagadjanja, ista vera, cirilicno pismo, slican govor kao i mentalitet, samo razlike kasnije nastaju kad se nase pleme razvijalo nezavisno od rusije.

  • zoran

   @Sergej

   Samo jedno pitanje.Znas li sta znaci: R1A1?Sta je to?

 • PUTINE SRBINE

  Sramota

  • niki

   @PUTINE SRBINE

   nije sramota da se kaze istina,sramota je da krades:)

 • Hercegovac

  Nije ni vazno najgore sto nije rjesena i danasnja politika

 • Real

  Ova moderna istorija nema smisla.I kada čitam tu knjigu izgleda,kao da su je pisali kafanski istoričari.Bez ijedne zabeležene bitke Sloveni pobeđuju Ilire,i bez ijednog materijalnog dokaza oni tvrde da su Iliri. Lepo treba da se pozovu DNK stručnjaci pa lepo da vidimo šta i kako.

  • Djole

   @Real

   DNK nema veze sa nacijama. Raspitaj se.

 • Mama

  A vi ste kao svi ovde naucnici i komentarisete i demantujete istoricare. Streberi!

  • milezver

   @Mama

   Mama, bez uvrede, pojma nemas! Ima raznih "isoricara"...ali ako otvorimo um dovoljno i pogledamo zvanicnu istoriju, videcemo da ima bezbroj nelogicnosti!!! ( samo je na Balkanu i NIGDE vise "uspelo" nekim juznim Slovenima da totalno potisnu i uniste srarosedeoce, a Franci-Germani nisu upeli kroz 10 vekova da pokore Gale...ima jos takvih primera koji vaze samo za nas Srbe-Slovene) Ali kazem ti uzmi nesto procitaj od Ilije Zivancevica, Milosa Milojevica, OLge Lukovic-Pjanovic...itd, koji se svi do 1 pozivaju na strana dokumenta i strane istoricare. Pa se onda javi ;-)

  • Bg

   @Mama

   Ako je tako kao što kažeš,onda prva ti ućuti.

 • Desha

  Mene samo interesuje sa sa cime, doticna individua dokazuje tu .....tezu o albanskim amebama ? Zar profesor Jovan Deretic nije detaljno i temeljno to objasnio,tacno je naveo na koje istoricare se poziva ,na koje spise i slicno.I da se razumemo,sve su to bili strani izvori...?Pa ko je ovde lud? U ovoj propaloj,izdanoj i od vatikanskih agenata okupiranoj zemlji,sad nam samo jos fali da nam decu uce takvim glupostima. Pa nije to ni cudno,kad nemamo ni akademiju ni akademike kako treba,svi su iz iste skole,cast izuzecima...dokopaju se gajbe na Dedinju ili centru Bgd-a,a onda uvere sebe da su bogovi sa Olimpa i da im je sve dozvoljeno,a po najvise da ne rade nista.Tako se ubija jedan narod,nema sta,sad se ubijamo iznutra,sami sebe.Koji me djavo i terao ovo da citam....

  • 12

   @Desha

   Ovaj covek je istoricar, a Deretic po obrazovanju nije istoricar. Razlika je ogromna.

 • Ivan

  i šta sad?!?

 • Jovan Djordjevic

  Nije vazno ko je dosao ranije ! Vazno je da se mrznja izbrise sto ranije ! Takozvani starosedeoci nemaju nikakvo pravo da grade buducnost na principima laznog moralnog nacela po kojemu njima pripada prostor na koji su dosli odnekud pre svih ostalih . Sta bi sa prostorom koji su napustili , pravo bi bilo pitanje ! Uvek su narodi isli negde gde su nalazili bolje , ili bar malo bolje od goreg koje ih je snaslo . Ako ptica moze da odleti nekuda i niko je ne pita odakle je dosla , Ili lisac sam sebi odredi svije granice , zasto bi se ja uvek pitao hodajuci ka novoj zemlji sta me tamo ceka , ima li za mene mesta tamo? Ko je taj koji misli da ima pravo na zemlju i vodu , na vazduh koji je ionako dosao iz pravca severozapada u nasoj hemisferi , kakvu tapiju on nosi i od koga . Okrenimo se svesti i odbacimo sve lazne principe . Svako moze da zivi svuda , to je tekovina kosmopolitizma i univerzalizma . Svoko ima pravo da se krece gde je vec krenuo . Da pojasnim moje misli , osecam veliko zaljenje da niko iz mog rodnog grada Beograda ne kritikuje vest da Austrijske vlasti sprovode politiku nasilnig vracanja Albanaca sa Kosova , gladnih i beznadeznih !

  • Stranac

   @Jovan Djordjevic

   E, moj Jovane utopisto.

  • Novosadjanka

   @Jovan Djordjevic

   Ne brukaj mi prezime, uostalom i nije tvoje ukradeno da posluzi.

 • Delija

  Kakva glupost

  • Iliona

   @Delija

   Da ali ako ne ucis sa svojim detetom naucice pogresno pa za 20 godina ko zna sta cemo biti po necijim zeljama. Kaze napisi i zelja ce ti se ostvariti ili tri puta reci carolija se ispunjava. Razumete li ljudi su kao sundjeri i svasta upijaju. Logika i znanje je potrebna da odbacis pogre sno.

  • niki

   @Delija

   gledaj futbal ti

 • SasA

  To je fabrikovana istorija sa Berlinskog kongresa ,ciji je autor Ljudevit Gaj,i nema nikakve veze sa stvarnom istorijom ,koju su predstavili mnogo ozbiljnije licnosti od ovog zapadnjaka ,koji je u nju utkao i zapadnjacku propagandu.

  • kle

   @SasA

   Netacno!!! Istocna istorija isto tvrdi, a njima nije mogao niko da namece istoriju.

 • Nemanja

  Dnk nelaze srbski gen je ovde prisutan 9000 godina cak i rusi u zvanicnoj istoriji uce da poticu sa podunavlja to mozete lako proveriti. A ovaj otpad sto nam truje decu po direktivi zapada kriv je za sve sto nam se desava

  • ++

   @Nemanja

   Rusi to ne uce u zvanicnoj istoriji. Nikada to nije bilo u njihovoj zvanicnoj istoriji. Uce da poticu odakle i svi ostali Sloveni. Podunavlje nema veze s tim.

 • Aca

  Uh bas me briga ko je prvi dosao Koliko vidim svi cemo da bezimo hahahaha

 • Dzoni

  Mene ce šlog da strefi definitivno. Aj sto je ovaj izdajnik i placenik (koga treba ukoliko sutra uhapsiti) ovo napisao,nego sto se to deci plasira u skoli,i to ce oni uciti i sutra misliti da je stvarno tako...e to ne mogu da verujem.

 • BcR

  Koga briga...

 • ahm

  Materijalne dokaze,dajte ih ,pa da proverimo...

 • Grobar derventa.rs

  Siptari nisu iliri,tačnije iliri su izumrli 200 god.pre Isusa Hrista

 • DACKO

  И ЈЕСТЕ АДАМ И ЕВА СУ ПРИЧАЛИ СРБСКИ НАЈСТАРИЈИ ЈЕЗИК,ЗАТО СВЕТИ СТЕФАН НЕМАЊА ДЕЧАНСКИ КОЈИ МЕ ЈЕ УЧИО ДА ПАЗИМ НА ЈЕЗИК,И ПАЗИО САМ И ОСТАО ЈЕ НЕДОДИРНУТ,ЧИСТ ПРАВОСЛАВНИ СРБСКИ !!АМИН!!!

  • Risto

   @DACKO

   Još samo da si pazio i na pravopis, bilo bi sjajno.

  • Adam Najstariji

   @DACKO

   Nismo. Ali, kad sam cuo da neki Srbi tvrde da je njihov jezik najstariji, morao sam da ga naucim, jer volim viceve. Gde mogu da nadem tog Decanskog?

 • SRPKINJA

  O tome ne treba ni da se polemise!

 • Čarapan

  Uporno hoće da nam usade u glavu da smo mi dosli i presli toliko kilometra u tom dobu je to nezamislivo.

 • Maksim

  Zašto gospodin laže, nikada Prvi setski rat nije opisan u jednoj lekciji. Ja sam u Titovo vreme učio istoriju i ne samo da sam naučio dosta o prvom svetskom ratu, već mi je i školska literatuta bilo "Vreme smrti".

 • ON

  Albanci nisu ilirskog porekla. Kad to znate,sve drugo je jasno. A na primeru kako danas svojataju srpsku istoriju i bastinu na Kosovu, banalno, jeftino i uzaludno, vidimo kako su to i sa ilirskom istorijom uradili. A drugo, ni sloveni se nisu doseli na Balkan. Pa jel znate cija je to teza? Istrazite.

 • tchegie

  postovanje.mozda bih i mogao tako sta prihvatiti ali...nedostaju mi racionalna objasnjenja.nazivate nas slovenima,juznim slovenima koji su odnekud dosli.tu spadaju srci,hrvati,slovenci i bugari.mene interesuje gde je bio sam taj "zivalj" pre nego sto je navodno dosao na balkan,pa,po pisanju "neke istorije" u srednju evropu (poljaci,cesi,slovaci,luzicki srbi...)?takodje me interesuju i ta ilirska plemena.kako to da su se svi spakovali samo na prostoru albanije i kako to da nikad nisu imali drzavu do pocetka proslog veka?koji je narod opstao a da nema pismo i kulturu?osvajaci moraju biti,pre svega,pismeni,kulturni i veliki postovaoci zakona.ako to nemaju onda ne mogu imati ni kulturu osvajanja vec samo pljackanja.srbija je imala carstvo ili gresim!?stavite u knjigu istorije "vincansko pismo",napisite cije je i iz kog perioda datira.kad pojasnite ove moje dileme moci cu da prihvatim to "socinenije" pomenutog istaknutog istoricara.bez racionalnog objasnjenja ne mogu da prihvatim njegovo "ucenje".takodje bih voleo da u knjigama istorije postoje relevantni podaci o literaturi iz koje je prikupljan materijal

  • ++

   @tchegie

   Sasvim lepo pise u istoriji odakle su dosli Sloveni i gde su ziveli pre naseljavanja na Balkan i srednju Evropu. To uopste nije nikakva misterija, to znaju i deca koja uce osnovnu skolu. Iliri se nisu nalazili samo na prostoru Albanije, vec na mnogo sirem prostoru. Osvajac mora da bude jaci i vojno mocniji, ne mora bas da ima superiornu kulturu. Turci su bili vojno jaci od nas pa su nas osvojili i drzali vekovima u ropstvu. A njihovo carstvo bilo je neuporedivo vece od onog koje su Srbi imali. Mongoli su osvojili pola sveta i to nikakve veze sa kulturom nema, vec sa vojnom silom koju su imali.

 • Arnautin

  Pustite austrisku laz plasiranu u 18. veku da smo mi Srbi dosli na Balkan u 7, 8. veku. (Siptare je djavo doneo nama da nam ne bude dosadno) Siptari su inace proterani sa Kavkaza u 11. ili 12. veku. Sto se Ilira tice nemaju nikakve veze.

  • Iliona

   @Arnautin

   Konacno jos neko cita pravu istoriju.

 • Vukoje vukoje

  To sto oni pisu je tipicno germanska istorija. Treba (ali kako) doci do nordiske istorije. Ona pise malo drugacije.I za Bugare kazu da su sloveni a nisu.Samo tako pricaju kao i mi. Ne licimo ni na ruse ni na poljake .Nisu nas zbog turaka ovakvi kakvi smo.Pogledajte nase freske Nemanjica slike Hajduk Veljka Karadjordja Njegosa i videcete slicnost.Mi smo Iliri a ne Albanci niti smo mi Sloveni

  • Milos

   @Vukoje vukoje

   Mudro zboris vukoje ima tu neceg

 • Anonimus

  Srbi pa amebe

  • Djole

   @Anonimus

   Koje li su amebe starije, srpske ili albanske.

 • Darmar

  Istorija veoma cesto je u sukob sa logikom. Ali zato ide ruku pod ruku sa politikom.

 • peđa

  OVAJ TAKOZVANI SIROTI PISAC, KAO DA JE U ALBANIJI U NEKOM VRTIĆU I DOPISUJE SE SA ALBANCIMA I ONI MU SIROTI VERUJU.NEZNAM ŠTA JE OVDE ŠOKATNO, SAMO MU SIROTI ALBANCI VERUJU A MOŽDA ĆE GA I ODLIKOVATI I MEDALJU MU OKAČITI NA UVO.

 • DARKO 100%

  У сарадњи са нашом великом патриоткињом, Савом Росић, која са руског језика преводи разна корисна штива и књиге у корист освешћивања и буђења србског народа, објављујем овај изузетно значајан чланак руског професора и академика В. А. Чудинова, који упучатљиво говори о пореклу и постојању нас Срба, у овом случају ради се о VIII веку пре Христа, а о томе говори стари законик уклесан на обелиску из града Сирбина, данашњег Ксантоса, који се налази у малој Азију, у данашњој Турској,ПРОЧИТАЈТЕ ЧУДИНОВА

 • Darmar

  Istorija veoma cesto je u sukob sa logikom.

 • Novosadjanka

  Sram bilo ovog, i ostale istoricare sto ovo lupetanje dozvoljavaju.Telegrafu svaka cast sto nam otkriva ova lupetanja da smo upuceni.

  • Mama

   @Novosadjanka

   A ti kao znas bolje od njega. Ajde ne lupetaj ti.

 • Ma e

  Nemate pojma , Crnogorci su PRVI i najstariji narod na Balkanu

  • Miloš

   @Ma e

   Svi crnogorci su SRBI!!Za to postoje neoborivi dokazi!!!

  • Ja

   @Ma e

   Samo sloga braco srbi...

  • Bg

   @Ma e

   Upravu si,samo što si trebao da staviš NAJMLAĐI,stari ste od 1945 pa na ovamo,a pre toga ste pretpostavljam bili Iliri?!?!?

 • Rasputin's

  Nejasne su neke stvari i cinjenice ??? Žive ovdje 2000 godina , nikad državu nisu imali ,historija ih po ničemu nije upamtila , ni jednog vladara zabelezenog nisu imali sem ovdje Skenderbega inače Srbina ,gdje je logika nagradjivani naucnice ?

  • Mama

   @Rasputin's

   Pa on je i rekao da su ustvari ziveli kao plemena bez drzave. Procitaj ponovo. I kakve veze ima ko je bio prvi a ko drugi? Ponasate se ko deca.

  • Stefan

   @Rasputin's

   Eto sve si rekao ...znaci da su niko i nista i da ih je neko doveo ...A to je Djordje manijak ...a srbi jesu i ostace najstariji narod ! ...to je ono kad pogledas kad su oni dali u skorije vreme nekog bitnog i vaznog ..evo naseg Nikola Tesla a oni ? A Skenderbeg je srbin :)

 • dejan

  Srbi dosli iz karpate u balkan u knizi stoji

  • Mama

   @dejan

   Kaze se SA KARPATA..

  • besa

   @dejan

   baš tako je kako stoji i kako si čitao tu knjigu a sve drugo što se polemiše lažirano je od historičara za srbe. bravo za ovog pravnog historičara vašeg. svaka čast koji pokazuje pravu historiju...

 • tt

  Srbija do Tokija haaaaaaaaa

 • gde nema zakona, misevi kolo vode

  Al ljudi ovo je jedina istina da ne zivimo vise u zabludi

  • Bg

   @gde nema zakona, misevi kolo vode

   Mislim da si ti u zabludi.

 • ognjište

  Pa hvala Bogu to se zna znamo da nije roda donela šiptare tu de jesu sada.

 • Leki

  Rekla kazala... ) )

 • Рејналд

  Дотични 'стручњак' би вјероватно и био у праву да није превидео једну битну ставку.Наиме,већина срба као главни хапло-маркер има И2,што значи да смо већином динарци,а динарци су старији од илира,уз баскијце и грке,вјероватно три најстарије групе народа у европи...Такође,нити су и албанци чистокрвно илири,имају и они доста словенског поријекла.Све у свему,цијела суштина ове приче је да је ову тезу изнио историчар,а не антрополог.Обзиром да је антропологија егзактна наука,која своје закључке доноси на основу емпиријских података,а историја на основу различитих верзија,углавном побједничкиx,јасно је којој науци треба прије вјеровати.Проблем аутора је што као стручно лице слијепо прихвата западну верзију историје Балкана,што не значи и да је у праву...

  • Mama

   @Рејналд

   Sto si dosadan. Aj setaj!

  • zz

   @Рејналд

   Koja je istocna verzija istorije Balkana? Sta kazu npr. ruski istoricari o istoriji Balkana? Koliko znam, takodje pricaju o doseljavanju Slovena, medju njima i Srba. Sad objasni, otkud to? Ako su nama mogli nekada da narede da izmenimo podatke o svojoj istoriji, Rusima sigurno nisu mogli tako nesto da narede. U njihovoj istoriji od pre 100 godina ili ako hoces i pre 50 godina, jasno se govori o seobama Slovena, tako da me bas zanima koja je to istocna verzija istorije Balkana, posto ocigledno smatras da je ova zapadna netacna?

 • Srbin

  Ma nemoj.

 • Milan

  Predpostavljam da ste u pravu? Mada mi vise lice na? A ne na starosedeoce Balkana, odakle je i potekla civilizacija i kultura Evrope.Malo je neverovatno da im jezik,pismo i drzavnost krece od 20-og veka a kultura i emancipacija od pre 30 godina?Cak je i Skenderbeg koga velicaju polu Srbin polu Grk, a koliko mi je poznato, nemaju ni jednog naucnika ili coveka koji je zaduzio covecanstvo.( Majka Teresa je iz Makedonije)Sa svih strana su okruzeni pravoslavljem,tj. Hriscanstvom, jedino su oni poturceni i islamske veroisovesti u vecini? Znaci li i da su svi Grci Iliri ili Latini posto se jedino Srbija pojavljuje na mapama u 6-om veku dok sve druge drzave iz regiona tek u 10/11/12 veku?

  • Realista

   @Milan

   Albance po prvi put spominje Ptolomei u 1 ili 2 vijeku,on spominje oblast blizu tirane pod imenom ALBANOPOli to stoji u njegovu mapu.Sto se tice Majke Tereze ona je cistokrvna Albanka i njeno pravo ime je Gondze Bojadziu.Albanski jezik je vrlo specifican jezik i posto ste rekli da ima rijeci iz rumunskog,to je istina jer Rumuni su Tracani a zna se dobro da su Iliri i Tracani bili vrlo povezani,albanski jezik ima dosta rijeci iz Ilirskog jezika cak i sa Pelazgima,za ovo postoje dokazi a sto se tice DNK kada bismo uzeli vas DNK i Turski DNK bojim se da biste vi bili vise Turci nego oni !!

  • kle

   @Milan

   Hahaha, a gde je Srbija na mapi u 16 ili 17 veku?

  • zoran

   @Milan

   Mali dodatak.Po propasti Rimskog carstva Srbi se vracaju nazad na svoje ognjiste i obnavljaju Jadransku Srbiju 490-640 dinastija Svevladovica i t.d.Ako te zanima mogu dalje.

 • Andrej

  Samo me zanima odakle Slovenski nazivi gradova, sela,reka po celoj Albaniji. Takođe fizionomija, njihove još uvek sveže azijske crte lica, plemenska zatucanost pre da su ostaci bilo čega samo ne starosedelaca. Pa pored Rimljana bi napredovali , pošto smo mi ti koji smo napredovali više onda je logično da su južni Sloveni starosedeoci.

  • ja

   @Andrej

   Pa nazive su davali Sloveni koji su osvajali te gradove. Nego, otkud tolike razlike u fizionomiji izmedju nas i ostalih Slovena? Zasto Srbi nisu plavi i svetli kao Rusi, Poljaci, Ukrajinci? Ili, kako to da su Srbi toliko nizi rastom od Crnogoraca npr? Zasto smo prosecno nizi rastom od Rusa? Da nemaju Turci neke veze sa svim tim razlikama mozda?

 • milovanović

  Mi Srbi smo najgori izdajnici i nismo zasluzili SRBIJU i zato će mo izumreti!!!

  • драгана

   @milovanović

   Браво за коментар!И мислимо да ћемо писањем летака спасити Србију!

  • Leka

   @milovanović

   I treba

 • Oo

  Koja laz..boze strasno...

  • Bugaras

   @Oo

   Nije laz vec istina.Tu su bili iliri i tracani.Naslednici tracana i narod koji ima najvise njihovih gena su bugari,tako da su albanci starosedeoci kao i bugari donekle.

 • Posavac

  Aha, zato su isti ceceni?! Idi...

 • todmio

  A ko kaze da su Srbi Sloveni ta oblast jos nije podrobnije ispitana a sto se tce ilira i slovena tu mozda i ima istine ali to najbolje pokazuju grobovi .Ciji grob nadjes u najdubljem sloju taj je prvi dosao

  • Stranac

   @todmio

   Moj ce plitak biti. Necu ni u istoriju uci. Pih...

 • Miloš

  Albanci su pleme sa kavkaza i sve ostalo je LAŽ!!!

  • makarenko

   @Miloš

   E kamo lepe srece da su vecno ostali tamo!

  • Ronald

   @Miloš

   E moj Miloše..smijesan si ti a interesantno je da nitko na Kavkazu nije cuo za..Illirsko/Albanski (Shqipëtar) Jezik...a niti Italianski Naucnici..scientist Claudius Ptolemy..i Pliny.:Evo nekoliko recenica o Srbima: Serbs are thought to be first mentioned by Tacitus in 50 AD, Pliny the Elder in 77 AD (Naturalis Historia) and Ptolemy in his Geography 2nd century AD, who associate the "Serbs" with the Sarmatian tribe of Serboi of the North Caucasus and Lower Volga.[46] Ptolemy also..da ne ise vise itd...itd..Bye bye ....Miloše..!Uci pravu Istoriju a n rekla kazala...!

  • zoran

   @Miloš

   Bravo Milose!Albance je na balkan doveo 1043godine iz Albanije(kavkaz) Vizantijski vojskovodja Djordje Marijat kao ratnu snagu.Oni su inace stocari.Drzavnost je dobila posleBalkanskih ratova 1913.

  • Paraglajder

   @Miloš

   A , sa Kavkaza ih je poteglo Rimsko Carstvo. U zapisime lepo piše za vladavine kojeg cara. I obzirom da su se pokazali kao prevrtljivi i nepouzdani spakovali su ih na galije i prebacili na drugu obalu Jadrana. A trebalo je da budu borci u legijama protiv Gota. A cenjeni profesor je za srednji vek ? Zašto se utrpava u stari ?

 • vuk

  nije istina..najstari gen u evropi je srpski..to cak u vecerni list pisalo..a drugo iliri nisu sipatri ili albanci..nego vuce grcki pravoslavni gen..

  • samoJA

   @vuk

   Pravoslavni gen. Sta ti decko radis? Pa hriscanstvo nije ni bilo u to doba i sto Srbin mora biti pravoslavac? Nama su nametnuli religiju. Obavesti se ili procitaj nesto pre nego pocnes da lupas gluposti. Muka mi je vise od toga mi pravoslavci pa mi pravoslavci. Dovoljno je reci mi Srbi. A Izraelsku i Rimsku religiju ostavi po strani. Slava Rodu.

  • Mama

   @vuk

   Haha..koji si ti naucnik...a ni gramatiku neznas.

 • jeza

  Da nebi nagadjali, danas je tehnologija DNK dosta napredovala i mogu se utvrditi DNK probe i starije od srednjeg veka! Daklem lepo posaljite arheologe iskopajte te albance i srbe iz grobova pa i te ilire uporedite DNK i eto nama odgovora! Dzaba naglabate jer ta pisans istorija izgleda slabo ima veze sa stvarnoscu.

  • zoran

   @jeza

   To je vec davno uradjeno,i naucno dokazano da Albanci nemaju nikakve veze sa Ilirima.

 • Aga Hashim

  Niko ne treba da se plaši istine. Istina je most za pomirenje svih Naroda u Balkanu

  • Bg

   @Aga Hashim

   Ako ste za istinu i pomirenje prestanite da lažete sebe i druge da imate veze sa Ilirima i vratite nam Kosovo jer je ISTINA da je ono srpsko,tek onda možemo da se mirimo,isto važi i za većinu hrvata,za bošnjake,crnogorce,makedonce kad prihvatite istinu da ste Srbi neće više biti tenzija i svađi,mi ćemo vam pružiti ruku pomirenja,ako ste za ISTINU,a ne Laž koju vi smatrate istinom!

  • драгана

   @Aga Hashim

   Ако је издајом и штењем сопственог народа треба да се миримо-хвала вам лепо!Ми и нисмо били "немирни".

 • Scooby-Doo

  Istorija je dokazala takodje da svaka nacija gura svoju misao I narod na prvo mjesto I kao takvi uvijek smo dominantni. Albanci si hodali planetom ali nikad nista nisu bili niti do sada postigli. Ne zasluzuju pasus u Srpskom udzbeniku. Toliko.

 • Tutor

  Šiptari su sa Kavkaza. Vrlo primitivan narod i dan danas.

 • Coka

  Mi smo nebeski narod i sve znamo najbolje.Odbijam da mislim drugacije!!

 • marko

  Pusti matori te komunisticko zapadnjacke varijante krivljenja istorije. Pitanje za tebe, ko je vladao pre Nemanjica, pecinski ljudi? Malo se raspitaj ko smo i sta smo i koliko smo tu? A ne da ucite decu gluposti. Na kraju ce da ispadne da smo albanci.

  • ^

   @marko

   U istoriji koju uce deca jos u osnovnoj skoli jasno pise ko je vladao pre Nemanjica. Svi su nabrojani. Samo treba ici u skolu i uciti.

 • Andrej

  Hahahaaaa, istorija je politička nauka i nema veze sa istinom.

 • Novosadjanka

  Istoriju sad pise ko stigne.Za ovog nikad cula. istorija postaje kako kome odgovara tako je menja.

  • Алекса

   @Novosadjanka

   Тај за кога нисте чули је врло познат и врло опасан, а тек његов наследник Андрија... да не причам.

 • Rasputin's

  A ko je njega nagradjivao bas me interesuje ??? Nemci, Austrijanci i ko još ??

 • Bonaparta3

  Duboko poštujem svačiji naučni rad i istraživanje,ipak artifakti govore drugačije upravo u knjigama na koje se g-din poziva. Arbanasi današnji Albanci a i dan danas sebe nazivaju Arbanasi se prvi put ovde pojavljuju u 7 veku. Kako cenjeni g-din objašnjava vinčansku kulturu i vinčansko ćirlično pismo. Sari,Vendi ili Srbi sve je priča o jednom te istom narodu koji je odavde odlazio i osvajao,širio kulturu i pismenost. Najbolji svedok tome su imena mnogih gradova Lipovica, ili prema drugim prirodnim srvarima bukva ili sl.davali imena gradovima predelima. Na kraju mnogo pre Isusa božanstva ili mnogo božanstva Sv. Vid ,Bak itd. Su karakteristični za Srbe. To što drugi nežele istinu da čuju i vide to je druga priča. Priča o Ilirima....???

  • la

   @Bonaparta3

   Za to sto Vi pricate ne postoje apsolutno nikakvi dokazi i ne postoji nijedan ozbiljan istoricar koji se sa tim slaze. Postoje ekonomisti, zanatlije i sl. koji to tvrde, ali niko od njih nije istoricar. Nazivi biljaka, gradova itd nisu nikakav dokaz za prisustvo nekog naroda. To je toliko nelogicno, da me cudi da bilo ko na taj nacin na silu pokusava da poveze narode sa nekim mestima. Da su zaista Srbi tako star narod, postojao bi bar neki zapis o njima ili bi postojali ostatci njihove kulture. Ali ne postoje.

 • sasa

  Kakav Falsifikat, ocigledno da smo mi Srbi pali sa kruske i to malo vece!

 • BB

  Sta je starije,kokoska ili jaje....popogu,necu ni da citam,naravno SRBI...svi ovi tupe istoriju,nemaju pojma;-)

 • Beta

  Ceo zivot ce biti prepravljanja istorije i to samo nase na stetu nas samih.Zalosno.

 • zemunac

  Ja kolko znam iliri su bili grci,albanci bi to hteli da potiču od ilira,nit pricaju slovenski jezik nit germanski,u njihovom ima,rumunskog,italijanskog,nemačkog,turskog i srpskog u jeziku..i pravi albanci su katolici,a ne muslimanske vere,pre turaka nije bilo islama na balkanu...jer naša naj starija pravoslavna crkva iz desetog veka stoji na kosovu...i sad ko je bio prvi? Koga to pitanje zanima? Bitno je ko če obstati?

  • Bugaras

   @zemunac

   Grci su bato dosli iz Egipta.

  • Mama

   @zemunac

   Pih...jos gore...katolici.

 • драгана

  "Завод за унапређење образовања и васпитања".Ревизија историја?То ћемо ми из данашњице да ревидирамо шта се дешавало у прошлости?Ако је неко староседелац и већ је био ту,како је могуће да неко ко је дошао после има развијенију културу,писменост....?

  • Mama

   @драгана

   Moguce. Zapadne zemlje i Amerika su bile mnogo manje kulturne i civilizovane od slovenskih zemalja a sada je obrnuto. Pa, naprimer za vreme osvajanja evropskih zemalha od strane arapa je cvetala arhitektura i ulice su bile poplocane dok je ; naprimer Engleska u to vreme bila nerazvijena, svinje gacale blatnjavim ulicama a gledajte sada Englesku. Sve je moguce.

  • la

   @драгана

   Isto kao sto su Evropljani koji su se doselili u S. Ameriku bili razvijeniji od Indijanaca, starosedelaca koje su tamo zatekli? Sta tu nije logicno?

 • GanyMede

  Ma skoro ceo Balkann je bio Srbija.I jos je!

 • Mici

  Srbi nisu dosli, mi smo oduvek tu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima