INAUGURACIJA HRVATSKE PREDSEDNICE: Kolinda zaplakala dok je polagala zakletvu

Kolinda Grabar Kitarović je zaplakala dok je izgovarala tekst zakletve. Na binu se popela uz zvuk fanfara, nakon čega je usledila himna Hrvatske

  • 49

Na Markovom trgu u Zagrebu u toku je inauguracija nove predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Ona je u 12 sati i 15 minuta potpisala tekst svečane zakletve, a pre toga je položila levu ruku na ustav Hrvatske i izgovarajući tekst zakletve zaplakala. 

12:55 Završnim prizorom iz opere "Ero s onoga svijeta" ceremonija na Markovom trgu privodi se kraju.

12:49 Na Markovom se trgu nastavlja predviđeni program, pesmom "Ljubim te do bola" u izvedbi Radojke Šverko.

 12:42 - Mi smo pobednički narod, postojan narod, vredan narod. Nema toga što mi ne možemo postići kad smo jedinstveni. Verujem u te, zemljo moja Hrvatska! - zaključila je govor Kolinda Grabar Kitarović.

12:39 - Moj će mandat posebice biti posvećen mladima. Moramo im otvoriti prostor u gospodarstvu, politici i društvenom životu. Moramo im dati posao. Neka se čuje njihov glas - rekla je još u govoru Kolinda Grabar Kitarović.

Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar

12:34 - Hrvatska je miroljubiva zemlja i nikada nikome neće biti pretnja, ali savremeni svet donosi sasvim nove izazove, kao što je rastući međunarodni terorizam. Snažne oružane snage jamac su stabilnosti i čuvar demokratskih vrednosti. S ovog mesta pozdravljam naše vojnikinje i vojnike, časnice i časnike u Avganistanu i mirovnim misijama širom sveta - rekla je predsednica i pozvala na nacionalno jedinstvo oko strateških pitanja.

12:28 - Naš strateški nacionalni interes moraju biti nova radna mesta. Moramo napokon shvatiti kako nova radna mesta ne stvara država, već privatna inicijativa, odnosno preduzetnici - rekla je predsednica i Vladu pozvala na uklanjanje antipoduzetničke klime.

12:25 Predsednica se zahvalila i svojim prethodnicima Ivi Josipoviću i Stjepanu Mesiću, na što se Markovim trgom prolomilo negodovanje dela okupljenih. Predsednica se založila protiv ideoloških podela i pozvala na Tuđmanovu ideju pomirenje kao model "novog hrvatskog zajedništva".

12:21 Počeo je inauguralni govor.

- S neizmernim ponosom, ali istodobno svesna velike odgovornosti, preuzimam dužnost hrvatske predsednice - rekla je predsednica i zahvalila se braniteljima i Franji Tuđmanu, nakon čega se Markovim trgom prolomio veliki pljesak.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominic Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominic

 12:20 Nakon izvođenja "Himne slobodi" ispaljen je počasni topovski plotun. Predsednica Kolinda Grabar Kitarović s osmehom na licu maše okupljenima.

12:16 Jasna Omejec objavila je da nova predsednica Kolinda Grabar Kitarović stupa na dužnost 19. februara 2015. godine. Čestitala je novoj predsednici. Nakon toga čestitao joj je i suprug Jakov i sudije Ustavnog suda.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominic Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominic

12:13 Novozabrana predsednica Kolinda Grabar Kitarović izgovara tekst zakletve, ponavljajući za predsednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec, sve do zaključne rečenice: "Tako mi Bog pomogao".

12:10 Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec čita ustavne odredbe koje se odnose na imenovanju Kolinde Grabar Kitarović novom izabranom predsednicom Republike Hrvatske.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominic Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominic

12:07 Održan je minut ćutnje svima poginulima. Renata Sabljak otpevala je nakon toga tradicionalnu pesmu "Dej mi bože".

12:01 Kolinda Grabar Kitarović stigla je na Markov trg i pozdravila se sa svim visokim uzvanicima u prvom redu, predstavnicima državnih vlasti i verskim vođama. Započelo je izvođenje himne.

12:00 Okupljeni na Markovom trgu počeli su da pevaju "Zovi samo zovi", dok se nisu oglasila crkvena zvona. Kolinda Grabar Kitarović krenula je kroz špalir sastavljen od pripadnika istorjiskih hrvatskih jedinica.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominic Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominic

Hrvatska predsednica je sa svojim suprugom do Markovog trga došla uspinjačom i Ulicom Kirila i Metodija, u kojoj je postavljen špalir počasnih jedinica hrvatske vojske, među kojima su sinjski alkari, dubrovački tombunjeri, korčulanski moreškanti...

Centralno mesto ispred Crkve svetog Marka zauzima bina sa koje će se Grabar Kitarović obratiti građanima, nakon što položi i potpiše svečanu zakletvu, primi predsedničku lentu od predsednice Ustavnoga suda Jasne Omejec, oda počast državnoj zastavi i tako postane prva hrvatska predsednica u istoriji.

Mesto na bini već su zauzeli horovi, koji će, između ostalog, tokom ceremonije izvesti hrvatsku himnu “Lijepa naša domovina”, “Odu zemlji”, dok će svečanost biit zatvorena uz pesmu "Dream for the future", u izvođenju hora Izvor.

Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar

Levo od govornice postavljeni su originalni sto i stolica za kojima se 1997. godine potpisao i Franjo Tuđman, a na bini, koja je ukrašena belim cvećem, su zastave Hrvatske i Evropske unije. Početak svečanosti, koja će trajati nešto manje od jednog sata, označiće pucanj s Gričkog topa na kuli Lotrščak tačno u podne, uz zvonjavu zvona sa Crkve sv. Marka ispred koje se i održava inauguracija.

Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar

Grabar Kitarović će se na binu popeti uz zvuk fanfara, nakon čega će uslediti himna, minut ćutnje za sve žrtve rata, a zatim i polaganje zakletve.

Ceremonija će trajati oko 50 minuta, dok će govor predsednice Hrvatske, u kojem će, između ostalog, pozvati na zajedništvo u Hrvatskoj, Evropi, ali i sa susedima, trajati oko 20 minuta. Pored hrvatskih zvaničnika, inauguraciji će prisustvovati 88 delegacija, među kojima i osam šefova država, a Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko juče je otkazao najavljeni dolazak.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Mere bezbednosti su od jutros na veoma visokom nivou u hrvatskoj prestonici. U okolini Markovog trga vrvi od policije, novinari kao i sami organizatori mogu da se kreću samo uz akreditacije, pojedine ulice su zatvorene. Oko 300 stranih i domaćih novinara akreditovano je za inauguraciju, a hrvatska televizija HRT pratiće cerenomiju sa 25 kamera.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Građani koji pristižu na Markov trg takođe moraju da prođu mere bezbednosti.

Pratite uživo:

 

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Izvor: jutarnji.hr)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA