Zbog prdavca kažnjen sa 25.000 dinara!

Protiv Đ.B. podneta je prijava od strane Inspekcije za zaštitu životne sredine Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine kojom se dotični kažnjava novčanom sumom zbog kršenja zakona zabrane ubijanja strogo zaštićene vrste životinja

  • 5

Nedavno je u Bačkoj Palanci izbio skandal kada je izvesni Đ. B. postavio na Fejsbuk sliku ubijene strogo zaštićene vrste ptice - prdavca (Crex crex). Iako je ovaj lovac ponosno i bez srama okačio sliku ubijene ptice da se pohvali svojim Fejsbuk prijateljima, nadležne vlasti su brzo odreagovale i protiv Đ. B. je podneta prijava od strane Inspekcije za zaštitu životne sredine Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

U presudi stoji da je na osnovu presude Prekršajnog suda u Bačkoj Palanci od 6. februara 2015, Đ. B. iz Bačke Palanke kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 25.000 dinara na osnovu Zakona o zaštiti prirode, jer je "preduzeo radnje kojima se mogu ugroziti strogo zaštićene vrste žvotinja".

Presuda dalje objašnjava da je Đ. B. dana 20. 8. 2013. na svoj profil na društvenoj mreži Fejsbuk postavio fotografiju pre toga ubijene strogo zaštićene vrste ptice prdavca (Crex crex), nakon čega je protiv njega podneta odgovarajuća prijava od strane Inspekcije za zaštitu životne sredine Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ohrabreno je ovom presudom, te izražava uverenje da će i brojne druge prijave protiv nedozvoljenog lova i ubijanja strogo zaštićenih vrsta ptica koje se nalaze pred našim pravosuđem vrlo skoro biti na odgovarajući način tretirane i završene presudama u korist prirode, stoji u presudi Ornitolozi se nadaju da će tako biti obeshrabreni svi oni koji još uvek raznim argumentima pokušavaju opravdati svoje krivolovne pohode na zaštićene vrste u srpskim lovištima.

Foto-ilustracija: Milena Đorđević Foto-ilustracija: Milena Đorđević

Zaštitari ptica upozoravaju da zadovoljenje lovačke strasti nikada ne sme da bude motiv u odluci da se u neku životinju puca.

U presudi je izneta zabrinutost da fotografija ubijenog prdavca može da ohrabri one koji još uvek smatraju da je "kraljevska prepelica" (kako ovu pticu često zovu) odličan i poželjan trofej tokom lova na prepelice, što je predmet oštre osude. Saopštenje objašnjava da je ipak reč je o jednoj od naših najugroženijih divljih ptica. Ona, zbog toga što se u jesen na seobi sakuplja na istim mestima kao i prepelice i slično se ponaša, često strada ispred nišana naših i inostranih lovaca, te onih koje oni dovode u "lovni turizam".

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ponovo poziva Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine na hitnu zabranu ("letnjeg") lova na prepelicu i grlicu i u Srbiji, kao što je to slučaj u najvećem delu Evrope. Time bi naša strnjišta, polja, šumarci, njive i livade konačno postala bezbedni koridori za seobu stotina hiljada ptica, kojima kod nas još uvek svake godine preti masovno pogubljenje sačmarom iz olučenih cevi, zaključeno je u presudi.

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tata Ikun

    23. februar 2015 | 12:31

    Samo? Treba da plati petostruko, kao i svi ostali koji se iživljavaju nad prirodom.

  • ...tužnog pogleda

    23. februar 2015 | 13:41

    Treba tako. Kreten. Još se hvali?! Strašno! Šta sebi daje za pravo?

  • Mb011

    23. februar 2015 | 14:14

    Kap u moru, ali ohrabruje. Ovo na sve tv stanice, da bude vest dana, pa da vidimo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA