TELA POGINULIH SRBA JOŠ SU U SIBIRU: Evo zašto se toliko čeka s transportom

Pre transporta tela nastradalih u Srbiju mora da se završi procedura upoređivanja DNK uzoraka poginulih radnika i njihovih članova porodica, što je u slučaju Slaviše Kadića (55) nemoguće

  • 0

Porodice šestorice srpskih radnika koji su nastradali u požaru na sibirskom poluostrvu Jamal, ni posle dve nedelje od ove tragedije nemaju nikakvu informaciju o posmrtnim ostacima njihovih najbližih.

DAN ŽALOSTI: Srbija tuguje zbog pogibije radnika u Sibiru!

Članovima porodica stradalih Branislava i Miroslava Arsića, Mirka Matijevića, Čeda Bogunovića i Slaviše Kadića za sve ovo vreme se niko od nadležnih nije zvanično obratio, a u kontaktu su jedino sa predstavnicima preduzeća "Velestroj".

Prema poslednjim podacima, istraga još nije završena, zbog postupaka uzimanja DNK uzoraka od članova porodice, kako bi se uradile potrebne analize, iako su nakon nesreće nađena neka od dokumenata, postoje svedoci, a zna se i ko je bio u baraci u kojoj je izbio požar.

Ipak, tek po završetku ovih analiza, biće moguće dopremiti posmrtne ostatke nastradalih nazad u Srbiju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

NIKOLIĆ I ČEPURIN: Da se više nikad ne ponovi nijedna nesreća (FOTO)

Okončanje istrage, međutim, dodatno je otežalo uzimanje uzorka za DNK analizu od porodice Slaviše Kadića, budući da je on iz Leposavića, a naša policija nema nadležnost na teritoriji Kosova i Metohije.

Takođe, ne postoji ni zvanična potvrda da li su nađeni najbliži rođaci poginulog Dragana Mirjanovića (49) iz Valjeva.

Pre odlaska u Rusiju, on je živeo sam u Valjevu, a roditelji su mu preminuli. Njegove komšije ne znaju gde mu živi rođeni brat, dok devetogodišnja ćerkica živi sa majkom negde u Crnoj Gori.

U porodici Slaviše Kadića, koji je nastradao tako što je iz vatre izvlačio svoje mlađe kolege, kažu da su očajni:

- Nemamo kome da se obratimo, u MUP-u kažu da nisu nadležni, iz firme nas zovu ali ne mogu da nam pomognu. Pre nedelju dana su nas zvali iz policije i rekli nam da će doći po DNK kako bi identifikovali Slavišu, ali nam se niko ne javlja. Sedimo u kući, plačemo, noćima ne spavamo, čekamo - kaže Slavišina supruga Radunka, koja je ostala sama sa tri ćerke, kojih je Slaviša i "išao na kraj sveta", da zarađuje u teškim uslovima "za koru hleba".

Foto: mchs.gov.ru/ Foto: mchs.gov.ru/

U neizvesnosti je i porodica Miroslava i Branislava Arsića iz Zemuna, koja se nada da će ih pozvati neko iz Ministarstva spoljnih poslova i reći joj neki datum.

MOJ MUŽ JE GLEDAO KAKO GORI NAŠ BRANISLAV: Potresna ispovest majke koja je izgubila sina u Sibiru (FOTO)

Sestra poginulog Mirka Matijevića (22) Željka, kaže da su policajci iz Zemuna pre 10 dana uzeli i njeni roditeljima bris iz usta. Sve dok analize ne budu gotove i potvrđeno da je među nastradalima i Mirko, ova porodica se još nada.

- Otac je posle nesreće dobio anonimni poziv, u kom mu je nepoznati muškarac rekao da Mirko nije na spisku poginulih i spustio slušalicu. U situaciji bez zvaničnih podataka, ne možemo da se smirimo - kaže Mirkova sestra Željka.

Osim što su ostale bez muža i oca Radunka, Mirjana, Milena i Anđela Kadić iz Leška izgubile su i jedinog hranioca. Na insistiranje rodbine otvorile su žiro račun u banci Inteza u Raški, preko kog im dobri ljudi mogu pomoći: 160-5300101577688-59.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA