KRVAVA PORUKA BOMBAŠA: Zbog ovoga sam pobio ljude na maratonu! (FOTO)

Tokom suđenja Džoharu Carnajevu, Čečenu koji je sa bratom izveo napad na Bostonskom maratonu, predstavljena je njegova ispovest koju je napisao na brodu na kom se skrivao

  • 2

U Bostonu je pre nekoliko dana počelo suđenje osumnjičenom za bombaški napad na Bostonskom maratonu, a tužioci su izneli dokaze koji predstavljaju ispovest optuženog.

NAPAD KOJI JE POTRESAO SVET: Godišnjica krvavog bostonskog maratona (FOTO) (VIDEO)

Džohar Carnajev (21) kome preti doživotni zatvor ili smrtna kazna, pognuto je sa svog mesta posmatrao tužioca Vilijama Vebera kako u uvodnoj reči govori da je osumnjičeni iskoristio ranac da postavi bombu sa ciljem da "raznese ljude i napravi krvavi spektakl".

- Verovao je da je vojnik u svetom ratu protiv Amerikanaca...To je bio njegov motiv za ove zločine - rekao je tužilac, a preneo AP.

Na suđenju su tužioci prezentovali fotografije na kojima se vidi pisana poruka na brodu na kojem se skrivao Carnajev, a veruje se da su one zabeležene tri dana nakon što je izveo napad u Bostonu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Poruka napisana grafitnom olovkom je prema rečima tužioca ispovest bombaša, i delom je prekrivena krvlju i rupama od metaka. Bostonski policajac Ted Braun je svedočio da su rupe nastale od spoljne paljbe, to jest da je pucano izvan broda.

Ovo je poruka koja je napisana na brodu, za koju se veruje da je bombaševa ispovest:

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"Ljubomoran sam na brata koji je pre mene otišao u džennet (islamski izraz za raj). Ne tugujem jer je njegova duša veoma živa. Bog ima plan za svakog čoveka. Moj je bio da se sakrijem na ovom brodu i da osvetlim naše akcije. Molim Alaha da mi dozvoli da se vratim njemu i da budem sa svim pravednim ljudima na najvišim nivoima neba. Onoga koga vodi Alah niko ne može da obmane. Svedočim da nema Boga osim Alaha i da je Muhamed njegov glasnik. Američka vlada ubija naše nedužne civile ali većina ljudi to već zna. Ne mogu da podnesem da gledam kako zlo prolazi nekažnjeno, mi muslimani smo jedno telo, ako povredite jednog, povredili ste nas sve. Tako je Muhamed želeo da bude. Uma (arapska reč koja označava zajednicu ili naciju) počinje da raste, probuđeni su mudžahedini. Znajte da borci koji gledaju u cev vašeg pištolja vide raj, kako možete sa tim da se takmičite. Obećana nam je pobeda i sigurno ćemo dobiti borbu. Ne volim kada se ubijaju nevini ljudi, to je zabranjeno islamom, ali s obzirom na ono što sam rekao, to je dozvoljeno. Sve zasluge idu...(rupa od metka)".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Carnajev, etnički Čečen koji je u SAD došao pre više od decenije, optužen je za bombaški napad po 30 tačaka optužnice i ubistvo jednog policajca nekoliko dana kasnije.

Tri osobe su poginule, a više od 260 povređeno kada su dve bombe kućne izrade eksplodirale blizu linije finiša maratona 15. aprila 2013.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Carnajev je optužen da je napad izvršio sa svojim starijim bratom Tamerlanom koji je ubijen u razmeni vatre sa policijom nekoliko dana kasnije.

Odbrana pokušava da dokaže da je optuženi bio pod snažnim uticajem svog sedam godina starijeg brata, dok tužilaštvo tvrdi da je bio jednaki učesnik i da je delovao svojevoljno.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grk

    12. mart 2015 | 13:04

    Treba mu ispuniti zelju i osuditi na smrt i ode u dzenet kod svog brata , a smrt da mu bude tiha i bolna bas kao i ovih koje pobio..

  • Seki

    12. mart 2015 | 13:08

    Ubijanje je zabranjeno njihovom religijom, ali sobzirom sto je rekao dozvoljeno je.Koja humana religija sve koji ne misle kao mi treba pobiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA