RUŠE IH TERORISTI I OBARAJU GUSKE: Ovo su najčešći razlozi zbog kojih padaju avioni (VIDEO)

- Razlozi zbog kojih padaju avioni su razni, od tehničkih kvarova, grešaka pilota do neočekivanih vremenskih nepogoda. Ipak, avionske nesreće se uglavnom dese kada dođe do više propusta - navode stručnjaci avio-saobraćaja

  • 2

Pad aviona kompanije “Džerman vings” koji se juče srušio na jugu Francuske, kada je poginulo 150 ljudi, ponovo je otvorio polemiku o tome da li je avio-saobraćaj bezbedan, kao i koji su najčešći razlozi pada aviona.

NOVI JEZIVI DETALJI: Po planini su razbacana tela, avion je padao čak 18 minuta! (FOTO)

Avioni, koji se obično smatraju najsigurnijim prevoznim sredstvom, počeli su da gube na reputaciji nakon četiri nesreće koje su se desile prošle godine. Stručnjaci za avio-prevoz tvrde kako su uzroci nesreća različiti, ali da do tragedije uglavnom vodi niz rizičnih faktora.

Mreža za bezbednost avijacije navodi da se u toku 2014. godine desila 21 avionska nesreća u kojima je život izgubilo 990 ljudi.

JEZIV SNIMAK: Putnički avion udara u most i ruši se u reku, 26 osoba poginulo, za 17 ljudi se i dalje traga (FOTO) (VIDEO)

Stručnjaci za avijaciju kažu da su razlozi nesreća koji se dešavaju različiti, ali da se uglavnom radi o seriji rizičnih faktora koji simultano dovode do katastrofa.

- Razlozi su razni, od tehničkih kvarova, grešaka pilota ili neočekivanih vremenskih nepogoda. Ipak, avionske nesreće se uglavnom dese kada dođe do više propusta - rekao je koordinator Udruženja pilota turskih aviokompanija Behčet Komurku.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Najčešći uzrok avionskih nesreća je ljudski faktor. Čak polovina tragedija uzrokovane su greškama pilota. Nakon ljudskog faktora, uzrok padova su mehanički kvarovi. Usled tih nedostataka srušilo se 22 odsto od ukupnog broja palih aviona.

Na sledećem mestu, u 12 odsto slučajeva razlog avio-nesreća su vremenski uslovi.

Na četvrtom mestu, sa 9 odsto učešća, kao razlog za pad aviona nalaze se sabotaže ili teroristički napadi. Najsvežiji slučaj dogodio se u Ukrajini kada je raketom srušena letelica malezijske kompanije.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Takođe, ceo svet pamti i terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, kada je živote izgubilo oko 3.000 ljudi, uključujući i teroriste.

DAN KADA JE AMERIKA ZANEMELA: Teroristički napad koji je izazvao ratove i lov na Bin Ladena! (FOTO) (VIDEO)

Greške kontrolora leta prouzrokovale su 7 odsto avionskih nesreća i nalaze se na petoj poziciji.

Pored ovih faktora, kroz istoriju avio-saobraćaja dešavali su se padovi letelica koji su uzrokovani i drugim stvarima.

Većini je i dalje u sećanju pad letelice avio-kompanije "US Ervejz" u reku Hadson u Njujorku 2009. godine.

Svih 155 putnika i članova posade aviona spaseno je iz ledene vode reke Hadson u Njujorku u koju je njihov avion pao nakon što je naleteo na jato gusaka.

- Čak i jata malih ptica mogu da predstavljaju opasnost prilikom poletanja i sletanja. Pored toga, ono što pilotima znatno otežava posao su nepredvidivi vremenski uslovi, poput magle, grmljavine i snažnih nanosa vetra. Grmljavina može da dovede do kvara motora, a magla može da smanji vudljivost - navode stručnjaci avio-saobraćaja.

Inače, pored navedenih faktora, avioni su padali i zbog turbulencija, bilo je i sudara dva aviona, a bilo je i slučajeva kada je letelicama nestalo gorivo pa su pale iz tog razloga.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA